De voorbereiding op een missie naar de maan vormt een unieke uitdaging: de zwaartekracht van de maan is slechts 1/6 van die van de aarde. Dit kritische verschil vereist dat astronauten een speciale training ondergaan om vertrouwd te raken met de fysieke realiteit van verminderde zwaartekracht. Traditionele trainingsmethoden, zoals in grote duikbaden of met behulp van een kraan met tegenmassa's, hebben hun nut bewezen, maar hebben belangrijke beperkingen. Enter PUPPETEER - een geavanceerd systeem voor het ontladen van de zwaartekracht, ontwikkeld door Space Applications Services in samenwerking met DLR (het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum), ontworpen om een revolutie teweeg te brengen in de astronautentraining door een nauwkeurigere en flexibelere oplossing te bieden.
Redwire Corporation, een leider in ruimte-infrastructuur voor de volgende generatie generatie ruimtevaartuigen, kondigde vandaag aan dat het de integratie afrondt en zich voorbereidt op de levering van twee satellieten voor de Proba-3 missie van de European Space Agency (ESA) later in het vierde kwartaal van dit jaar. Tegelijkertijd is Redwire in zijn ultramoderne faciliteit in Kruibeke, België, begonnen met de integratie van ruimtevaartuigen voor twee andere ESA-satellietmissies, de Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere (ALTIUS) en een van de In-Orbit Demonstration and Verification (Horizon 2020 IOD/IOV) satellieten, gefinancierd door de Europese Unie.
Redwire Corporation, een leider in ruimte-infrastructuur voor de ruimte-economie van de volgende generatie, heeft vandaag aangekondigd dat het een cruciaal boordcomputersysteem levert voor de Hera-missie van het Europees Ruimteagentschap (ESA), de eerste Europese vlaggenschipmissie voor planetaire verdediging.
Aerospacelab, Inc. heeft de deuren geopend van zijn satellietproductiefaciliteit in Torrance, Californië. Deze ultramoderne faciliteit is bedoeld om de productie van satelliettechnologie te verhogen en positioneert het bedrijf om aan de groeiende vraag van de wereldwijde lucht- en ruimtevaartmarkt te voldoen. Een jaar geleden opende Aerospacelab zijn Amerikaanse aanwezigheid in Palo Alto en nu opent het de deuren van zijn eerste fabriek die ontworpen is om tegemoet te komen aan zijn groeiende Amerikaanse klantenbestand.
Het Colloidal Solids-instrument (COLIS), ontworpen en geproduceerd door het Redwire-team in België voor het Europees ruimteagentschap ESA, is klaar voor lancering naar het internationaal ruimtestation (ISS) als onderdeel van de NG-21 vrachtherbevoorradingsmissie. COLIS is een wetenschappelijk instrument dat ontworpen is om de oorsprong, vorming en dynamica van eiwitten, colloïdale glazen en gels te onderzoeken. Het instrument wordt ondergebracht in de Microgravity Science Glovebox aan boord van het ISS.
Een New Space aardobservatiebedrijf uit België test momenteel geavanceerde teledetectietechnologieën voor gebruik in het Europese Copernicus-programma. Het bedrijf, Aerospacelab genaamd, werd in juni 2023 aan boord gebracht als een Europese opkomende Copernicus Contributing Mission (CCM) en heeft sindsdien met succes zijn SPIP-missie (multiSPectral Imagery Prototype) in een baan om de aarde gebracht. Verwacht wordt dat de satelliet in de nabije toekomst essentiële aanvullende gegevens voor de Europese Copernicus-diensten zal leveren, na de voltooiing van een reeks gegevensdemonstratie- en beoordelingsactiviteiten die momenteel met ESA en Copernicus worden voorbereid.
Vyoma heeft het Belgische ruimtevaartbedrijf Aerospacelab geselecteerd voor een contract voor een microsatelliet met de tweede optische payload voor Space Situational Awareness (SSA) van Vyoma, die eind 2025 gelanceerd moet worden. De missie bevordert Vyoma's 12-satellieten tellende Flamingo-constellatie, die is ontworpen voor het verzamelen en leveren van low-latency, high-fidelity SSA-gegevens vanuit de ruimte. Als onderdeel van het contract levert Aerospacelab zijn Versatile Satellite Platform-50 (VSP-50) voor de optische payload van Vyoma, en levert het de productie-, assemblage-, integratie- en testdiensten voor de missie.
Aerospacelab, een snelgroeiende satellietfabrikant, heeft de eerste steen gelegd voor zijn toekomstige megafabriek. Dit is een cruciaal moment in zijn groeiproces en de basis voor een faciliteit die klaar is om Europa's grootste satellietfabriek te worden. Tijdens de openingsceremonie op 16 mei 2024 waren er onder andere de staatssecretaris Thomas Dermine, de Waalse vicevoorzitter Willy Borsus, het hoofd van het Ventures and Financing Office van het Europees Ruimteagentschap, Gianluigi Baldesi en de burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, aanwezig.
Aerospacelab, een snelgroeiende satellietfabrikant, heeft vandaag de overname afgerond van AMOS, een toonaangevend bedrijf dat bekend staat om zijn opto-mechanische systemen die veel worden gebruikt in de astronomie, ruimtevaart en andere industrieën. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de twee lucht- en ruimtevaartbedrijven, die samen een nieuw tijdperk van geavanceerde ruimtetechnologieën betreden en nieuwe markten aanboren.
Aerospacelab, een Belgische startup die kleine satellieten produceert en exploiteert, kondigde een nieuwe samenwerking aan met de Amerikaanse startup Xona Space Systems. In het kader van de overeenkomst met Xona Space die op 19 maart 2024 werd aangekondigd, heeft Aerospacelab een contract binnengehaald voor de bouw van de eerste positionerings-, navigatie- en tijdsbepalingssatelliet (PNT) van de Amerikaanse startup. Xona Space ontwikkelt een commerciële PNT-dienst via een constellatie van satellieten in een lage baan om de aarde.