Foto: ESA/DLR-F. Saling

De voorbereiding op een missie naar de maan vormt een unieke uitdaging: de zwaartekracht van de maan is slechts 1/6 van die van de aarde. Dit kritische verschil vereist dat astronauten een speciale training ondergaan om vertrouwd te raken met de fysieke realiteit van verminderde zwaartekracht. Traditionele trainingsmethoden, zoals in grote duikbaden of met behulp van een kraan met tegenmassa's, hebben hun nut bewezen, maar hebben belangrijke beperkingen. Enter PUPPETEER - een geavanceerd systeem voor het ontladen van de zwaartekracht, ontwikkeld door Space Applications Services in samenwerking met DLR (het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum), ontworpen om een revolutie teweeg te brengen in de astronautentraining door een nauwkeurigere en flexibelere oplossing te bieden.

Wat is PUPPETEER?

PUPPETEER is een innovatief mobiel zwaartekrachtsysteem waarmee verschillende astronauten en nuttige ladingen kunnen samenwerken en trainen onder een maanachtige zwaartekracht hier op aarde, zonder de beperkingen van conventionele apparatuur.

Hoe werkt PUPPETEER?

De kern van de mogelijkheden van PUPPETEER is een set van meerdere kruipende voertuigen die langs een speciaal plafondframe bewegen en de bewegingen van astronauten of nuttige ladingen volgen. Elk voertuig is uitgerust met een Constant Force Module, die kan worden verbonden met astronauten, rovers, landers of andere nuttige ladingen. Deze module oefent een constante tegenkracht uit om de maanzwaartekracht te simuleren. Hierdoor kunnen gebruikers zich vrij bewegen, lopend of springend, met hun gewicht gecompenseerd om de omstandigheden op de maan na te bootsen. De oplossing van een aan het plafond bevestigd voertuig biedt mobiliteit in alle richtingen en volgt de natuurlijke bewegingen van de persoon of het voorwerp dat eronder is bevestigd. Met zijn nauwkeurige en snel reagerende mechanisme met constante kracht elimineert PUPPETEER de traagheid en beperkingen van traditionele kraangebaseerde methodes. Het complete PUPPETEER-systeem wordt in twee configuraties aangeboden: een zelfstaand frame en een achteraf gemonteerde plafondstructuur voor grotere oppervlakken.

De LUNA-vestiging: Waar PUPPETEER zal schitteren

De European Space Agency (ESA) en DLR hebben samengewerkt om de LUNA-faciliteit in Keulen, Duitsland te creëren - een 700 vierkante meter groot maananaloog dat ontworpen is om het maanoppervlak natuurgetrouw na te bootsen. De LUNA-faciliteit is een belangrijk onderdeel van ESA's missie om astronauten voor te bereiden op hun toekomstige maanverkenningen. In deze faciliteit kunnen astronauten trainen voor extravehiculaire activiteiten (EVA's) onder realistische omstandigheden, waaronder het ruwe terrein en de lage zwaartekracht waarmee ze op het maanoppervlak te maken zullen krijgen. Ze zullen kunnen lopen, springen en complexe manoeuvres uitvoeren onder de maanzwaartekracht. LUNA is niet alleen bedoeld voor astronautentraining, maar biedt ook een volledige faciliteit voor technische testcampagnes, met mogelijkheden om de zwaartekracht op de maan, de omstandigheden aan het oppervlak en robotoperaties te simuleren. PUPPETEER stelt ingenieurs in staat om te testen hoe mens en machine samenwerken in een omgeving met verminderde zwaartekracht. Dit onderzoek kan niet alleen de prestaties van astronauten verbeteren, maar ook het ontwerp van toekomstige instrumenten voor ruimteverkenning, zoals maanrovers of robotsystemen.

Toepassingen en toekomstig potentieel:

De belangrijkste toepassing van PUPPETEER is astronautentraining, maar het potentieel reikt veel verder. Het systeem kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek om de menselijke motoriek en de effecten van lage zwaartekracht op lichaamsbewegingen in detail te bestuderen. De resultaten zullen helpen bij het verbeteren van het ontwerp van ruimtepakken en mobiliteitshulpmiddelen voor astronauten, zodat toekomstige maanverkenners veilig en efficiënt over het maanoppervlak kunnen bewegen. Als PUPPETEER in 2026 volledig operationeel is, wordt het geïntegreerd in de trainings- en onderzoeksprogramma's van de LUNA-faciliteit. De definitieve versie van PUPPETEER zal beschikbaar zijn voor breder gebruik en Space Applications Services is van plan om deze baanbrekende technologie commercieel beschikbaar te maken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor andere organisaties die astronauten willen trainen of missies naar de maan of Mars willen ontwikkelen. PUPPETEER betekent een grote sprong voorwaarts in de voorbereiding op maanverkenning. Door een flexibel, zeer nauwkeurig systeem te bieden voor het simuleren van verminderde zwaartekracht, zorgen Space Applications Services en DLR ervoor dat astronauten goed zijn uitgerust om de uitdagingen van het maanoppervlak aan te kunnen. Als de LUNA-faciliteit volledig operationeel is, zal PUPPETEER een centrale rol spelen bij het trainen van toekomstige ruimteverkenners en het bevorderen van wetenschappelijke kennis over menselijke bewegingen in omgevingen met lage zwaartekracht. De toekomst van ruimteverkenning komt naar de aarde en met PUPPETEER ziet het er lichter uit dan ooit!

Bron: Space Applications Services

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens