Vyoma heeft het Belgische ruimtevaartbedrijf Aerospacelab geselecteerd voor een contract voor een microsatelliet met de tweede optische payload voor Space Situational Awareness (SSA) van Vyoma, die eind 2025 gelanceerd moet worden. De missie bevordert Vyoma's 12-satellieten tellende Flamingo-constellatie, die is ontworpen voor het verzamelen en leveren van low-latency, high-fidelity SSA-gegevens vanuit de ruimte. Als onderdeel van het contract levert Aerospacelab zijn Versatile Satellite Platform-50 (VSP-50) voor de optische payload van Vyoma, en levert het de productie-, assemblage-, integratie- en testdiensten voor de missie.
Dit omvat niet alleen de integratie van de nuttige lading, maar ook de integratie van de satelliet in de draagraket, gevolgd door de lancering en de vroege omloopfase en de inbedrijfstelling eenmaal in een baan om de aarde. Deze missie is de opvolger van Vyoma's pilotsatelliet (eerste generatie), die in februari 2025 gelanceerd moet worden. "De tweede-generatie satelliettechnologie zal onze in-orbit ruimtebewakings- en volgoperaties aanzienlijk verbeteren om gegevens met een ongekende precisie te verzamelen," zegt Dr. Luisa Buinhas, Chief Program Officer voor Vyoma. "In het algemeen zal onze groeiende surveillanceconstellatie een veiligere en meer beveiligde ruimteomgeving bevorderen, waardoor inlichtingenofficieren en operators effectieve operationele beslissingen kunnen nemen."
Dit is het tweede commerciële contract tot nu toe voor de VSP-50 van Aerospacelab, die voortbouwt op de bewezen erfenis en successen van de VSP-150 van Aerospacelab. Het bedrijf heeft momenteel zes VSP-150's in gebruik, waaronder vier die werden gelanceerd met de SpaceX Transporter-10 missie. Aerospacelab heeft onlangs aangekondigd dat alle vier de satellieten in recordtijd in gebruik zijn genomen en volledig operationeel zijn. "De commerciële industrie zal de ontwikkeling van kritieke ruimtevaartcapaciteiten versnellen", zegt Benoit Deper, Chief Executive Officer en oprichter van Aerospacelab. "Wij zijn een van de meest verticaal geïntegreerde satellietfabrikanten die in staat is om snel satellietbussen te produceren en payloads te integreren voor uiteenlopende missies. We zien meer waarde in de investering voor onze klanten op basis van de specificaties van het satellietplatform."
Aerospacelab, opgericht in 2018, is een opkomende figuur in de ruimtevaartsector, met een opmerkelijke prestatie van 8 satellieten die met succes in een baan om de aarde zijn gebracht. We zijn trots op onze toewijding aan verticale integratie en TRL-9-implementatie, wat onze toewijding aan het stimuleren van innovatie in de ruimtevaartindustrie stolt. Aerospacelab is strategisch gevestigd op verschillende locaties, waaronder in de VS, en blijft trouw aan zijn missie om baanbrekende oplossingen te leveren voor onze diverse klanten. Aerospacelab is onlangs begonnen met de bouw van zijn Megafactory, 's werelds op twee na grootste satellietproductiefaciliteit, die in 2026 operationeel zal zijn.
Over Vyoma
Vyoma is een in München gevestigd bedrijf dat gegevens vanaf de grond en binnenkort vanuit de ruimte gebruikt om geautomatiseerde satellietoperaties mogelijk te maken. Vyoma is officieel opgericht in augustus 2020 en maakt real-time beheer van het ruimteverkeer in drukke banen rond de aarde mogelijk. Terwijl de ruimte steeds drukker wordt, biedt Vyoma veilige en geautomatiseerde diensten voor satellietoperaties, waardoor de missiekosten voor zijn klanten drastisch worden verlaagd. De operationele diensten van het bedrijf variëren van detectie van naderende satellieten en brokstukken en optimalisatie van manoeuvres tot volledige automatisering. Vyoma levert aan exploitanten, herverzekeraars en ruimtevaartorganisaties. Als deelnemer aan de programma's van de EU Commissie en ESA voor de ontwikkeling van Space Domain Awareness (SDA) technologie, vertrouwt Vyoma op een gespecialiseerd personeelsbestand van meer dan 30 ingenieurs en wetenschappers.
Bron: Aerospacelab