Een New Space aardobservatiebedrijf uit België test momenteel geavanceerde teledetectietechnologieën voor gebruik in het Europese Copernicus-programma. Het bedrijf, Aerospacelab genaamd, werd in juni 2023 aan boord gebracht als een Europese opkomende Copernicus Contributing Mission (CCM) en heeft sindsdien met succes zijn SPIP-missie (multiSPectral Imagery Prototype) in een baan om de aarde gebracht. Verwacht wordt dat de satelliet in de nabije toekomst essentiële aanvullende gegevens voor de Europese Copernicus-diensten zal leveren, na de voltooiing van een reeks gegevensdemonstratie- en beoordelingsactiviteiten die momenteel met ESA en Copernicus worden voorbereid.
SPIP werd in november 2023 gelanceerd met een Falcon 9-raket vanaf Vandenberg Space Force Base in de Verenigde Staten. De missie, die nu in de inbedrijfstellingsfase zit, is bedoeld om multispectrale beeldvormings- en verwerkingssystemen te demonstreren die werken in het zichtbare tot het kortegolf-infraroodspectrum om rijke en gedetailleerde beelden van het aardoppervlak te leveren. De satelliet opereert in een zon-synchrone baan om de aarde met een zogeheten 'ground sampling distance' van 4,5 meter. ESA en aanverwante data kwaliteitsexperts werken momenteel nauw samen met Aerospacelab om de gegevens van SPIP te beoordelen en het bedrijf voortdurend te begeleiden om de kwaliteit van de door de satelliet geleverde gegevens te waarborgen.
SPIP werd in iets meer dan een jaar van concept tot lancering gebracht en de missie is volgens Aerospacelab ontworpen om de weg vrij te maken voor een mogelijke toekomstige multispectrale constellatie. SPIP is ontworpen en geproduceerd door Aerospacelab teams en bevat het veelzijdige satellietplatform van het bedrijf voor de multispectrale payload. Dit platform is gebruikt in eerdere Aerospacelab-satellieten, waaronder de Grégoire-satelliet, die in juni 2023 is gelanceerd. Terwijl de SPIP zich in een baan om de aarde bevindt, worden de operaties, evenals de gegevensverwerving en -verwerking, voltooid vanuit de faciliteiten van Aerospacelab, wat aantoont dat het bedrijf in staat is end-to-end diensten te leveren die de hele levenscyclus van een satellietproject omvatten - van ontwerp en constructie tot gegevenslevering.
SPIP test een reeks geavanceerde technologieën, waaronder optische beeldvormers, multispectrale filters en elektronica voor de payload. Deze systemen maken het mogelijk om gegevens van wel 17 spectrale banden te combineren om beelden met een hoge resolutie te leveren die gebruikt kunnen worden om subtiele veranderingen in de omgeving te identificeren. De spectrale banden van de missie, evenals de hoge-resolutiecapaciteit en de baanconfiguratie, werden gekozen als aanvulling op Copernicus Sentinel-2, dat naar verwachting in de toekomst nieuwe mogelijkheden zal creëren voor de gecombineerde analyse van gegevens. De capaciteit van SPIP om rijke multispectrale beelden te leveren is zeer geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder precisielandbouw, waarvoor zeer gedetailleerde informatie over de gezondheid van gewassen nodig is zodat irrigatie en het toedienen van meststoffen of pesticiden op specifieke gebieden kunnen worden gericht. Andere mogelijke toepassingen van SPIP-gegevens zijn schade- en risicobeoordelingen voor de verzekeringssector en monitoringdiensten voor de energiesector.
Nieuwe groei in de ruimte stimuleren
Aerospacelab is opgericht in 2018 en heeft een flexibele en dynamische aanpak gehanteerd om snel de expertise en capaciteiten te ontwikkelen om te voldoen aan de veranderende behoeften van de aardobservatiemarkt. Gedurende deze periode heeft het bedrijf nauw samengewerkt met verschillende ESA-programma's die financiering en bedrijfsbegeleiding bieden aan groeiende bedrijven. In 2021 ontving Aerospacelab steun van ESA's General Technology Support Programme (GSTP) en ESA's InCubed programma voor de ontwikkeling van delen van zijn gebruikers- en grondsegment. Het jaar daarop startte Aerospacelab een project met ESA's programma Advanced Research in Telecommunications Systems (ARTES) om verbeterde connectiviteit te ontwikkelen voor snellere en responsievere satellietoperaties. De expertise en capaciteiten van Aerospacelab breidden zich aanzienlijk uit dankzij de samenwerking met ESA, die hielp om de weg vrij te maken voor de uiteindelijke opname van het bedrijf in het Copernicus-programma als een opkomende bijdragende missie.
Datapilots in voorbereiding
Ter voorbereiding op de rol van SPIP als een operationeel CCM wordt een reeks demonstraties voorbereid en geleidelijk geïmplementeerd met de Copernicus-diensten voor landmonitoring, veiligheid en mariene activiteiten. De Copernicus Land Monitoring Service (CLMS) produceert complete en uitgebreide informatieproducten die het mogelijk maken veranderingen op lange termijn te volgen. Ter ondersteuning van deze doelstelling wordt een demonstratie gedefinieerd die tot doel heeft een wolkenvrije dekking van België te genereren met SPIP-gegevens ter ondersteuning van de analyse van tijdreeksen op lange termijn. Een verdere demonstratie met CLMS zal de compatibiliteit van SPIP en Copernicus Sentinel-2 beoordelen en Aerospacelab ondersteunen bij het ontwerp van zijn aankomende multispectrale constellatie. De Copernicus Marine Service (CMEMS) levert informatie om het duurzame gebruik van oceaanbronnen te vergemakkelijken. Als onderdeel van de gegevensdemonstraties met CMEMS zal Aerospacelab beoordelen hoe SPIP de mariene monitoringcapaciteit van Sentinel-2 kan aanvullen. Aerospacelab zal ook SPIP-beelden leveren aan CMEMS ter ondersteuning van dataproducten voor de drie kerngebieden van CMEMS: de fysische toestand van de oceaan, biogeochemische processen in de oceaan en zeeijs.
Bron: ESA