Eén van de grootste uitdagingen voor ingenieurs uit de ruimtevaartsector is formatievliegen. Tijdens het formatievliegen razen twee of meerdere ruimtetuigen met een snelheid van enkele kilometers per seconde op amper enkele meters van elkaar doorheen de ruimte. Ervoor zorgen dat de verschillende ruimtetuigen hun juiste positie behouden is de belangrijkste taak aangezien dit anders kan leiden tot de vernietiging van de kunstmanen.
In de nacht van 21 op 22 mei 2010 werd vanop de Kourou lanceerbasis in Frans-Guyana de vijftigste Ariane 5 draagraket gelanceerd. Tijdens deze V194 lancering werden met succes de Astra 3B en COMSATBw 2 communicatiesatellieten in de ruimte gebracht voor satellietoperator SES Astra en het Duitse leger. De twee satellieten hadden samen een gewicht van 7,9 ton en werden 28 en 33 minuten na de start van de lancering uitgezet in een geostationaire baan om de Aarde.
Vorige week hebben ingenieurs van het Vlaamse ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space (het voormalige Verhaert Space) samen met de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne in Frankrijk een nieuw fitnesstoestel getest in een gewichtloze omgeving. Het toestel, een loopband, werd betesigd aan boord van een aangepaste Airbus A300 en werd tijdens een zogenaamde ZERO G vlucht uitvoerig getest.
Het is de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een groot genoegen u een nieuw product, in de wereld van lage resolutie aardobservatiegegevens aan te kondigen; de 10-daagse syntheses van Metop-AVHRR (MA10). Meer informatie over het MA10 product vindt u op de website (www.metops10.vito.be).
Op 12 maart maakte het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space bekend dat het in zijn Italiaanse en Franse vestigingen begonnen is met de ontwikkeling van de Europese aardobservatiesatellieten Sentinel 1B en 3B. In december 2009 ondertekende Thales Alenia Space hiervoor een contract ter waarde van 270 miljoen euro met het Europese ruimtevaartagentschap ESA.
Op dinsdag 29 december 2009 bevond de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons zich halverwege zijn lange reis naar de dwergplaneet Pluto. Het ruimtetuig bevond zich op dat moment 2,464 miljard kilometer van de Aarde en moet nog eens 2,462 miljard kilometer afleggen eer het in 2015 als eerste aankomt bij Pluto en zijn manen. Momenteel bevindt New Horizons zich tussen de banen van Saturnus en Uranus. Elke dag legt de ruimtesonde een afstand af van 1,2 miljoen kilometer.
De Belgische vestiging in Charleroi van het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space gaat onderdelen leveren voor de 35 volgende Ariane 5 ECA raketten. In juni werd een contract getekend tussen Thales Alenia Space ETCA in Charleroi en Astrium voor de levering van elektronische onderdelen voor Ariane 5 ECA raketten die tussen 2011 en 2015 moeten gelanceerd worden. Dit is het grootste contract dat het bedrijf in Charleroi ooit ondertekende en is goed voor 200 000 werkuren.
In november 2009 moet de Franse Picard kunstmaan in de ruimte gebracht worden. Picard werd genoemd naar de Franse sterrenkundige die in de zeventiende eeuw de eerste precisiemetingen van de zonnediameter uitvoerde. Dit project van het Franse ruimtevaartagentschap Centre National d’Études Spatiales (CNES) valt onder het Myriade programma dat bestaat uit een reeks van wetenschappelijke en technologische microsatellieten.
Op donderdag 14 mei 2009 werd vanop de Europese Kourou lanceerbasis in Frans Guyana een krachtige Ariane 5 draagraket gelanceerd met in zijn vrachtruim twee nieuwe Europese ruimtetelescopen. Nadat de Ariane 5 raket omstreeks 15u12 Belgische vertrok vanop het lanceercomplex ELA 3 werd de Herschel ruimtetelescoop 26 minuten later losgekoppeld van de tweede rakettrap. Drie minuten later was het de beurt aan het Planck observatorium.
NIRSpec staat voor "Near Infrared Multi-Object Dispersive Spectrograph" en is één van de drie wetenschappelijke instrumenten aan boord van de James Webb Space Telescope. Deze nieuwe ruimtetelescoop moet de opvolger worden van de succesvolle Hubble Space Telescope die sinds 1990 in een baan om onze planeet draait. Het Belgische Centre Spatial de Liège werd geselecteerd om het NIRSpec instrument te testen in zijn testfaciliteiten waarmee het de vijandige omgeving van de ruimte kan simuleren.