De eerste Belgische CubeSat, OUFTI-1, is klaar voor zijn reis naar de ruimte. Het kleine satellietje, dat werd ontwikkeld door studenten van de universiteit van Luik, moet nu een reeks cruciale tests ondergaan waarna het begin 2015 in de ruimte moet gebracht worden. OUFTI-1 werd in juli 2013 geselecteerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om deel uit maken van het educatieve Fly Your Satellite programma en is de eerste satelliet die ontwikkeld wordt door Belgische studenten.
De hybride zonsverduistering van 3 november 2013, die op Aarde te zien was op het Afrikaanse vasteland, werd in de ruimte waargenomen door de in België gebouwde Proba-2 satelliet. Proba-2 draait ongeveer veertien keer per etmaal om onze planeet en zag hierdoor de Maan enkele malen voor de Zon bewegen.
De Energetic Particle Telescope (EPT), aan boord van de in België gebouwde Proba-V satelliet, heeft de eerste metingen afgeleverd van de straling in de ruimteomgeving van de Aarde op lage hoogte. Op de eerste kaarten, die men aan de hand van de EPT-data kon samenstellen, is duidelijk de zogeheten 'Zuid-Atlantische anomalie' te zien. Dit is een gebied waar het binnenste deel van de Van Allen-gordels het aardoppervlak het dichtst nadert.
CubeSats zien eruit als een kubus met zijden van 10 centimeter en wegen slechts één kilogram. Ondanks hun kleine omvang bieden deze zogeheten ‘nanosatellieten’ heel wat mogelijkheden te bieden op technologisch vlak en wetenschappelijk onderzoek. De Belgische CubeSat OUFTI-1 haalde de eerste fase van het Fly Your Satellite! Programma.
De in België gebouwde Proba-V aardobservatiesatelliet functioneert perfect. De Vegetation-camera aan boord van de Europese satelliet werd aangeschakeld en de eerste opname werd inmiddels al ontvangen. Op deze opname, die op 15 mei 2013 werd gemaakt, is een deel van het westen van Frankrijk te zien.
De derde in België gebouwde PROBA satelliet is in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei 2013 succesvol in de ruimte gebracht. Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana bracht de tweede Vega draagraket de Proba-V aardobservatiesatelliet samen met de Vietnamese VNREDSat-1 en de Estse ESTCube-1 satellieten probleemloos tot in een lage baan om de Aarde.
De in België gebouwde Proba-V satelliet werd op 22 april 2013 samen met twee andere satellieten naar het lanceerplatform gebracht op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana waar het trio bovenop de Vega draagraket werd bevesigd. Het lanceerbedrijf Arianespace liet ondertussen ook weten dat de lanceerdatum van de Proba-V satelliet met 24 uur werd uitgesteld.
De in België gebouwde Proba-V satelliet is op vrijdag 8 maart 2013 aangekomen op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Hiermee begint het aftellen nu echt voor de Europese aardobservatiesatelliet die de volgende jaren zeer gedetailleerde opnames moet maken van het plantenleven op Aarde.
De in België gebouwde Europese Proba-V aardobservatiesatelliet ondergaat momenteel cruciale testen in Frankrijk waarbij onderzocht wordt of de microsatelliet de lancering zal overleven en kan weerstaan aan de gevaarlijke omstandigheden uit de ruimte. Indien alles verloopt volgens planning wordt deze derde ‘made in Belgium’ satelliet in april 2013 in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega raket.
Op vrijdag 4 januari 2013 heeft het Europese lanceerbedrijf Arianespace laten weten dat de in België gebouwde Proba-V satelliet in april van dit jaar zal gelanceerd worden vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Proba-V zal samen met de Vietnamese VNREDSat 1A door middel van een Vega raket tot in een lage baan om de Aarde gebracht worden.