De in België gebouwde Proba-V satelliet werd op 22 april 2013 samen met twee andere satellieten naar het lanceerplatform gebracht op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana waar het trio bovenop de Vega draagraket werd bevesigd. Het lanceerbedrijf Arianespace liet ondertussen ook weten dat de lanceerdatum van de Proba-V satelliet met 24 uur werd uitgesteld.
De tweede Europese Vega raket is nu helemaal geassembleerd en staat klaar op het ELV lanceercomplex op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika. De volgende dagen zal de raket en de lanceerinfrastructuur onderworpen worden aan een laatste reeks van controles en tests waarna men het licht op groen zal zetten voor de uiteindelijke lancering. Deze tweede Vega missie is de eerste van vijf zogenaamde VERTA-missies (Vega Research and Technology Accompaniment) waarmee men de nieuwe draagraket maximaal wil demonstreren en testen. Na deze vijf VERTA-missies moet Vega klaar zijn voor de commerciële markt. De kleine, nieuwe Europese draagraket moet tijdens deze tweede missie Proba-V samen met de Vietnamese VNREDSat 1a aardobservatiesatelliet en de nanosatelliet ESTCube 1, afkomstig uit Estland, tot in een lage polaire baan om de Aarde brengen. De 30 meter lange Vega bestaat uit vier rakettrappen waarvan de eerste drie gebruikmaken van een vastebrandstofmotor. Bovenop de derde trap bevindt zich de Attitude and Vernier Upper Module trap (AVUM) die wordt aangedreven op vloeibare brandstof. Deze trap brengt de satellieten uiteindelijk tot in de juiste baan om de Aarde.
Het Europese lanceerbedrijf Arianespace, dat verantwoordelijk is voor de lanceringen van alle Ariane 5 en Vega raketten, heeft op 25 april laten weten dat de lancering van de tweede Vega met 24 uur werd uitgesteld. De reden voor het uitstel ligt aan het feit dat men extra controles wil uitvoeren aan de lanceerinfrastructuur. De nieuwe lanceerdatum is nu 4 april 2013 (04u06 Belgische tijd).
Het vrachtruim, met daarin de Proba-V satelliet en de twee andere kunstmanen,
wordt bovenop de Vega raket bevestigd - Foto: ESA / Arianespace