Op vrijdag 4 januari 2013 heeft het Europese lanceerbedrijf Arianespace laten weten dat de in België gebouwde Proba-V satelliet in april van dit jaar zal gelanceerd worden vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Proba-V zal samen met de Vietnamese VNREDSat 1A door middel van een Vega raket tot in een lage baan om de Aarde gebracht worden.
In februari 2012 werd de nieuwe Vega raket voor het eerst gelanceerd vanop het Guiana Space Center in Frans-Guyana. Vega is een 30 meter lange viertraps raket die ontwikkeld werd om kleine satellieten met een gewicht van maximum 2 000 kilogram in de ruimte te brengen. Tijdens de eerste lancering werden verschillende kleine satellieten succesvol in een lage baan om de Aarde gebracht. De twee aardobservatiesatellieten, Proba-V en VNREDSat 1A, moeten door de tweede Vega raket in april 2013 uitgezet worden in een lage polaire baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 800 kilometer. Dit zal ook de eerste maal zijn dat de nieuwe Vega raket de Vespa dual-payload adapter zal gebruiken. Deze 'adapter' zorgt ervoor dat er verschillende satellieten bovenop elkaar kunnen geplaatst worden in het vrachtruim van de Vega raket.
De 160 kilogram zware Proba-V werd gebouwd door het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke en is de vierde satelliet uit het 'Project for On-Board Autonomy' van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Met de Proba-V satelliet willen wetenschappers de vegetatie op Aarde gedetailleerd in kaart brengen en onderzoeken. Het belangrijkste instrument aan boord van Proba-V is het Vegetation-instrument dat een compacte versie is van een instrument dat ook al gebruikt werd aan boord van de SPOT-4 en SPOT-5 aardobservatiesatellieten. Naast het Vegetation-instrument is Proba-V ook uitgerust met een compacte stralingsdetector (Energetic Particle Telescope) die de naaste omgeving in de ruimte moet bestuderen.
De Vietnamese VNREDSat 1A kunstmaan heeft een gewicht van 160 kilogram en werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf EADS Astrium. Met deze 55 miljoen dollar dure satelliet wil de Vietnam Academy of Science and Technology (VAST) beelden in hoge resolutie maken van het aardoppervlak. Aan de bouw van deze kunstmaan hebben ook vijftien Vietnamese ingenieurs meegewerkt.