De in België gebouwde ESA-satelliet Proba-1 heeft vanuit de ruimte het Frans-Italiaanse Concordia Station gefotografeerd. Dit onderzoeksstation werd in 2005 in gebruik genomen en bevindt zich op het Antarctisch Plateau dat zich uitstrekt over zowat duizend kilometer en deel uit maakt van Oost-Antarctica.
De in België gebouwde Proba-2 satelliet heeft op 14 november 2012 drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen terwijl mensen in het noorden van Australië een totale zonsverduisteringen konden aanschouwen. Tijdens een zonsverduistering staan de Aarde, de Maan en de Zon precies op één lijn met als gevolg dat de Maan, gezien vanaf de Aarde, voor de Zon schuift.
De afgelopen weken stonden de Olympische Spelen in Londen wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Zelfs vanuit de ruimte werd dit gigantisch sportevenement en zijn bijhorende faciliteiten nauwlettend in de gaten gehouden. Zo slaagde de in België gebouwde microsatelliet Proba-1 er in om het Olympisch Stadium en de omgeving te fotograferen vanop een hoogte van 720 kilometer.
Miljoenen mensen hebben op maandag 21 mei 2012 tussen 00u10 en 03u36 Belgische tijd in Azië en Amerika kunnen genieten van een totale Zonsverduistering. De eclips was zichtbaar in China, Taiwan, Japan, in de Stille Oceaan en was zichtbaar tot in Texas, USA. In Europa was deze eclips niet zichtbaar. Op sommige plaatsen kon men zelfs genieten van een prachtige 'ringvormige eclips' waarbij de Maan niet de volledige Zonnerand bedekte.
Na meer dan tien jaar in een baan om de Aarde begon de eerste in België gebouwde Project for Onboard Autonomy (Proba) satelliet de laatste weken en maanden steeds meer af te zien van zijn leeftijd. Toch is men erin geslaagd de kleine microsatelliet opnieuw perfect operationeel te krijgen door Proba-1 te voorzien van nieuwe software die ontwikkeld werd door de Technical University of Denmark (DTU).
Volgens het Franstalig Belgisch dagblad L'Echo werken Belgische en Spaanse wetenschappers op dit ogenblik aan de realisatie van het Planet Vision project (PLAVI). Dit project zag ongeveer acht maanden geleden het levenslicht en bestaat uit een satelliet die in 2017 moet gelanceerd worden. De kunstmaan zelf zal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek van exoplaneten.
Op 22 oktober 2001werd vanop een Indiase lanceerbasis de eerste Europese Proba-satelliet in een zonsynchrone baan om de Aarde gebracht. Deze kleine microsatelliet werd gebouwd door het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space (nu QinetiQ Space) uit Kruibeke en was de allereerste 'made in Belgium' kunstmaan. Proba staat voor 'Project for Onboard Autonomy' en met dit nieuwe project wou het Europese ruimtevaartagentschap ESA nieuwe technologieën uittesten en demonstreren in de ruimte.
Het EPT-instrument, in feite een telescoop voor energetische deeltjes ontwikkeld voor het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, zal in 2012 gelanceerd worden met de Proba-V-missie. Het doel is het detecteren, identificeren en meten van de verschillende fluxen van geladen deeltjes in de ruimte voor wetenschappelijke analyse. De data aangeleverd door het instrument zouden de mathematische modellen van de straling in de ruimte sterk moeten verbeteren.
Op 7 juni 2011 rond 08u41 Belgische tijd vond op het oppervlak van de zon een reusachtige uitbarsting plaats. Deze zogenaamde 'M2.5' zonnevlam veroorzaakte een krachtige 'coronal mass ejection' (CME) die energetische geladen deeltjes met hoge snelheid de ruimte inblies. De energie die op dat moment vrijkwam is te vergelijken met die energie die vrijkomt bij miljarden waterstofbommen.
Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) heeft laten weten dat de Belgische wetenschappelijke satelliet ALTIUS in 2015 gelanceerd wordt. ALTIUS staat voor 'Atmospheric Limb Tracker for the Investigation of the Upcoming Stratosphere' en heeft als doel de ozonverdeling in de atmosfeer te bepalen en spoorgassen te detecteren. Zo moet ALTIUS ondermeer het 'gat' in de ozonlaag nauwlettend in de gaten houden. In februari 2011 eindigde de fase waarin de technische concepten van het project werden vastgelegd.