Het TMT International Observatory LLC (TIO) heeft in juni 2024 een contract toegekend aan AMOS voor het ontwerpen en de productie van het tertiaire spiegelondersteuningssysteem en positioneringsassemblage (M3SSPA) van de toekomstige extreem grote TMT-telescoop. Zodra de TMT-telescoop gebouwd is, zal deze een primaire spiegel van 30 meter hebben en de grootste op aarde gebaseerde telescoop zijn. Hierdoor zal dit de grootste optische telescoop op het noordelijk halfrond zijn.
Met zijn voorkeurslocatie op Mauna Kea in Hawaï is TMT een van de drie extreem grote telescopen in aanbouw in de wereld. Het bouwen van een dergelijke telescoop is een grote uitdaging. Ingenieurs moeten grote bewegende structuren ontwerpen en bouwen die de verschillende spiegels van de telescoop met nanometrische precisie op hun plaats kunnen houden. Nadat AMOS was uitgekozen om het ondersteuningssysteem en de positioner voor de secundaire spiegels te ontwerpen, is het nu ook geselecteerd om een ander kritisch onderdeel van de telescoop te ontwikkelen: het tertiaire spiegelondersteuningssysteem en positioneringsassemblage, bekend als de “M3SSPA”. Dit systeem bestaat uit een grote montering die de M3-spiegel draagt en oriënteert. De tertiaire spiegel bevindt zich op een toren die uit het midden van de draagstructuur van de 30-meter primaire spiegel komt. De tertiaire spiegel vangt het licht op dat wordt gereflecteerd door de secundaire spiegel aan de bovenkant van de telescoop en zendt het door naar een van de twee Nasmyth-platforms aan de zijkant van de telescoop, waar de wetenschappelijke instrumenten zich bevinden.
"We zijn enthousiast over de start van het werk aan dit tweede grote TMT-subsysteem. De eisen van TIO zijn uitdagend, maar AMOS werd gekozen uit een aantal vooraanstaande concurrenten vanwege onze betrouwbaarheid en de kracht van onze voorgestelde plannen om de M3SSPA te ontwikkelen. We kijken ernaar uit om aan de slag te gaan" zegt Xavier Verians, Business Development Director van AMOS.
Het M3SSPA-systeem bestaat uit deze twee onderdelen:
- Een systeem om de 3,6×2,5-meter elliptische vlakke tertiaire spiegel te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het oppervlak van de spiegel zijn optimale vorm behoudt met een precisie in de orde van een fractie van een micrometer.
- Een positioneringsmechanisme waarmee de spiegel de bundel met een hoge precisie op de telescoopinstrumenten kan richten en 180° kan draaien om de instrumenten aan de ene of de andere kant van de telescoop te verlichten, afhankelijk van de waarnemingen die moeten worden gedaan.
Ontwerp van het Tertiary Mirror Support System and Positioner Assembly (M3SSPA) - Foto: AMOS
Over TIO
De leden van TIO zijn het California Institute of Technology, University of California, de National Institutes of Natural Sciences van Japan, het Department of Science and Technology van India en de National Research Council van Canada. India en de Nationale Onderzoeksraad van Canada. De Vereniging van Universiteiten voor Onderzoek in Astronomy is geassocieerd lid. Belangrijke financiering is verstrekt door de Gordon and Betty Moore Foundation. De National Science Foundation heeft financiering verstrekt voor recent ontwerp- en ontwikkelingswerk.
Over AMOS
AMOS is gevestigd in België en ontwerpt en bouwt al bijna 40 jaar optische en mechanische apparatuur met hoge precisie. De belangrijkste producten zijn telescopen voor professionele astronomie, optische systemen op de grond of in de ruimte, testfaciliteiten voor ruimtevaartuigen en zeer nauwkeurige mechanische apparatuur. AMOS is een van de wereldleiders voor telescopen met een diameter van 2 tot 4 m en een Europese leider voor ruimteoptiek. Het bedrijf heeft een groot klantenbestand in Europa (zoals ESA, ESO, AIRBUS DEFENSE & SPACE, THALES ALENIA SPACE, OHB), evenals in de Verenigde Staten (zoals AURA, NMT, TMT, GMTO, enz.), in India (ISRO, PRL, ARIES, enz.) en onlangs begonnen met de uitbreiding naar markten als Turkije.
Tot de paradepaardjes van het bedrijf behoren de vier hulptelescopen van de VLTi in Chili, de DAG telescoop in Turkije, de Mount Abu-telescoop in India, systeemengineering voor de Extremely Large telescoop van ESO, maar ook de meeste spiegels van Gaia, optische componenten op veel Europese meteorologische of aardobservatiesatellieten. meteorologische of aardobservatiesatellieten zoals de verschillende generaties Meteosat en de Sentinels, een spectrometer op de Indiase maansonde Chandrayaan II, een aanwezigheid op de Mars Express, Juno, Bepi-Columbo sondes of zelfs in de James Webb Space Telescope. Vandaag de dag heeft AMOS meer dan 100 hooggekwalificeerde ingenieurs, technici en arbeiders in dienst. Dankzij zijn expertise en zijn vermogen om intern te ontwerpen en te produceren, blijft AMOS een van de weinige Belgische integratoren die in staat zijn om, intern of met lokale onderaannemers, een volledig project van A tot Z te beheren. Van ontwerp en eerste berekeningen, over plannen, productie, assemblage en testen, de logistiek en de installatie ter plaatse. Dit alles met verschillende technologieën zoals mechanica, optica, thermica of elektronica, maar ook met verschillende materialen, vacuümniveaus, las en assemblagetechnologieën.
Bron: AMOS