Het Federaal Wetenschapsbeleid beheert ondermeer de Belgische bijdrage aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA en vertegenwoordigt bijna 30% van het totale budget dat in België naat onderzoek gaat. Tien federale wetenschappelijke instellingen maken deel uit van het Federaal Wetenschapsbeleid en in totaal beschikt dit departement jaarlijks over 620 miljoen euro.
In het organigram van het Federaal Wetenschapsbeleid zijn 12 operationele diensten (Algemene Directies) terug te vinden en hiertoe behoren ook het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI). Het Federaal Wetenschapsbeleid heeft meer dan 2 800 personeelsleden en is ondermeer ook uitgever van het wetenschappelijk tijdschrift Science Connection dat een oplage heeft van 20 000 exemplaren en gratis te verkrijgen is.
De AD Onderzoeksprogramma’s & lucht en ruimtevaarttoepassingen is bevoegd met het dagelijks beheer van de Belgische ruimtevaartinspanningen op zowel Europees vlak als op bilateraal vlak door samenwerkingen met Frankrijk, Rusland en Argentinië. De ruimtevaartactiviteiten in België hebben een prijskaartje van 178 miljoen euro per jaar en 167 miljoen euro dient voor de Belgische deelname aan de ESA. Hierdoor is België op vrijwel alle belangrijke vlakken van ruimteonderzoek zoals aardobservatie, telecommunicatie, het ISS ruimtestation, navigatie, lanceermiddelen en de verkenning van het zonnestelsel betrokken. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) kent een uitstekende internationale reputatie door zijn wetenschappelijk onderzoek van de atmosfeer van de aarde en die van andere planeten. Daarnaast voert het BIRA ook intensief onderzoek naar de invloed van de zon op ons milieu en welke invloed deze heeft op de klimaatwijzigingen. Op het plateau van Ukkel bevindt zich al vele jaren de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en deze instelling focust zich vooral op astronomie, astrofysica en zonnefysica. Dit centrum beheert naast het Belgisch seismologisch netwerk ook het Planetarium op de Heizel te Brussel. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België dankt zijn faam vooral aan de operationele dienstverlening op vlak van klimatologie, geofysica en hydrometeorologie en beschikt hiervoor over vijf onderzoeksdepartementen.
Organigram Federaal Wetenschapsbeleid
- AD Onderzoeksprogramma’s & lucht en ruimtevaarttoepassingen
- AD Internationale en interfederale coördinatie en wetenschappelijke indicatoren
- AD Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de provinciën
- AD van de Koninklijke Bibliotheek van België
- AD Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
- AD Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
- AD Koninklijke Musea voor Schine Kunsten van België
- AD Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
- AD Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
- AD Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie
- AD Koninklijke Sterrenwacht van België en Planetarium
- AD Koninklijk Meteorologisch Instituut van België.
(AD: Algemene Directie)