De droom om permanent op de maan te wonen is eeuwenoud, al blijven er nog steeds belangrijke uitdagingen om te overwinnen. Onderzoek, gesteund door BELSPO (POD Wetenschapsbeleid) en ESA (European Space Agency), brengt ons dichter naar de oplossing voor gevaren zoals zonnestormen, kosmische straling en maanstof.
Het conflict tussen Israël en Hamas heeft geleid tot aanvallen op commerciële schepen in de Golf van Aden door de in Jemen gebaseerde Houthi-beweging, waardoor handelsactiviteiten werden verstoord en schepen werden omgeleid weg van de Rode Zee via Kaap de Goede Hoop, voor de kust van Zuid-Afrika. Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki in Griekenland ontwikkelden een methode om de bijdrage van scheepsemissies in de satellietwaarnemingen van NO2 van de TROPOMI-sensor te isoleren.
Op 8 september 2024 zal een eerste satelliet van de Europese Cluster-missie (Salsa-C2) terug de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Zo eindigt een ruimteavontuur dat meer dan 24 jaar heeft geduurd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is erg trots op haar bijdrage aan deze wetenschappelijke missie waarmee wetenschappers de magnetosfeer hebben bestudeerd.
PLATO is de exoplaneetjachtmissie van het Europees Ruimteagentschap die in 2026 gelanceerd zal worden. De missie bestaat uit 26 breedhoekcamera's die allemaal in België worden geassembleerd. Tien camera's zijn al geassembleerd en hun prestaties zijn gevalideerd onder omstandigheden die representatief zijn voor de ruimte. Vandaag vieren we de aankomst van de tiende camera bij OHB System AG in Oberpfaffenhofen bij München, waar hij in het ruimteschip zal worden geïntegreerd. Het hoofddoel van PLATO is het ontdekken van planeten ter grootte van de aarde in de bewoonbare zone van hun gastheerster.
Op 1 maart zal de Deense astronaut Andreas Morgensen van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) experimenten vervangen tijdens zijn missie aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Hij werkt aan de derde installatie van het experiment "Compacted Granulars" in het Fluid Science Laboratory (FSL). Tijdens deze activiteit zal hij worden bijgestaan door de operatoren van het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC), die hem hun expertise en assistentie zullen geven vanuit hun controlecentrum in Ukkel.
Op woensdag 31 januari stond Zijne Majesteit de Koning Filip voor de deur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Zijn bezoek was al een tijdje van tevoren aangekondigd. We waren voorbereid. Koning Filip werd ontvangen door de directeurs van de drie instituten op de site van de Pool Ruimte, waaronder onze eigen directrice Martine De Mazière. Daarna volgden enkele toelichtingen en presentaties van de onderzoekers zelf, waaronder twee van ons instituut: Nicolas Theys (wetenschapper in het team “Luchtkwaliteit”) en Emmanuel Dekemper (wetenschapper in het ALTIUS ruimtemissie-team).
ESA's volgende missie naar Venus is vandaag officieel 'aangenomen' door het Science Programme Committee van het Agentschap. EnVision zal Venus bestuderen van zijn binnenste kern tot zijn buitenste atmosfeer en zo belangrijke nieuwe inzichten verschaffen in de geschiedenis, de geologische activiteit en het klimaat van de planeet. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) gaat mee aan boord met het VenSpec-H-instrument om in de atmosfeer van Venus potentiële sporen van vulkanisme en oppervlakteveranderingen te detecteren.
België heeft de Artemis-akkoorden ondertekend die de beste praktijken beschrijven voor verantwoordelijk gedrag bij de verkenning van de ruimte en is daarmee de laatste grote Europese ruimtevaartmogendheid die zich aansluit. Tijdens een ceremonie in de marge van de Europese Ruimtevaartconferentie in Brussel op 23 januari ondertekenden Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, en Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, de Artemis-akkoorden namens de Belgische regering.
Vanochtend werd een memorandum van overeenstemming ondertekend door het Waals Gewest, vertegenwoordigd door minister-president Elio Di Rupo, vice-president en minister van Economie Willy Borsus, en minister van Begroting Adrien Dolimont; en de Europese Investeringsbank (EIB), vertegenwoordigd door vice-president Kris Peeters. De twee partijen willen gebruik maken van het transformatiepotentieel van de ruimtevaarttechnologiesector om de regio te dienen en te positioneren als sectorleider in Europa.
Koning Filip van België is op dinsdag 11 april 2023 van de luchtmachtbasis Melsbroek vertrokken naar Frans Guyana, een overzees Frans gebied in Zuid-Amerika, waar hij op donderdag 13 april de lancering van de Ariane 5-raket zal bijwonen met aan boord de Europese ruimtesonde JUICE. Deze satelliet werd ontwikkeld om de grootste planeet van het zonnestelsel Jupiter te verkennen alsook zijn grootste manen. Op woensdag 12 april bezocht Koning Filip samen met prins Gabriël het Ariane 5 lanceercomplex waarna beiden met een helikopter over de Europese lanceerbasis vlogen.