In de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 september 2020 heeft Europa voor de zestiende maal een Vega raket gelanceerd. Tijdens deze missie bracht de 30 meter lange Vega raket maar liefst 53 satellieten succesvol in de ruimte in opdracht van 21 klanten, afkomstig uit 13 verschillende landen. Onder de 53 satellieten bevonden zich ook twee Belgische picosatellieten. Deze belangrijke lancering had normaal al enkele maanden eerder moeten plaatsvinden maar werd verschillende keren uitgesteld als gevolg van de wereldwijde coronacrisis en slechte weersomstandigheden.
ESA’s Proba-V-missie, een minisatelliet met een grootte van één kubieke meter die zich bezighoudt met de studie van de wereldwijde dagelijkse vegetatiegroei op aarde, zal na bijna zeven jaar binnenkort ten einde komen. De Copernicus Sentinel-3 zal deze taak overnemen, waardoor Proba-V kan beginnen met experimentele observaties van Europa en Afrika, waaronder samenwerkingsobservaties met nieuwe begeleidende missies. Ondanks het kleine formaat, heeft Proba-V een continentwijd perspectief: het belangrijkste Vegetation-instrument kent een 2250 kilometer breed zwad. Hierdoor kan het dagelijks bijna het gehele wereldwijde begroeide oppervlak observeren.
Met amper vijf weken te gaan tot de lancering is de picosatelliet PICASSO afgeleverd aan het Europees Ruimteagentschap (ESA) en met succes geïntegreerd in zijn lanceerdispenser. Het is de eerste CubeSat-missie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en een van de 42 kleine satellieten die op 24 maart tegelijkertijd worden gelanceerd aan boord van een Arianespace Vega-raket vanaf ESA’s lanceerbasis in Frans-Guyana. PICASSO is gericht op aardobservatie en ruimtewetenschap. De twee wetenschappelijke instrumenten die PICASSO met zich meedraagt, zullen de ozonverdeling in de stratosfeer meten, het temperatuurprofiel tot in de mesosfeer bepalen en het plasma in de ionosfeer karakteriseren.
Proba-V is een kleine aardobservatiesatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die gebouwd werd door het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space NV (voorheen Verhaert NV) uit Kruibeke. Deze 160 kilogram zware satelliet werd op 7 mei 2013 succesvol in de ruimte gebracht door een Europese Vega raket en brengt sindsdien om de twee dagen het volledige aardoppervlak in beeld. Dankzij deze 'made in Belgium' satelliet kunnen wetenschappers veranderingen zoals woestijnvorming, bebossing of ontbossing en de gevolgen van klimaatverandering op de vegetatie gedetailleerd onderzoeken. In dit artikel krijg je een overzicht te zien van de mooiste en meest spectaculaire foto's die Proba-V de afgelopen jaren heeft gemaakt.
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op donderdag 5 december 2019 met succes een Dragon bevoorradingstuig in de ruimte gebracht. Het ruimtevaartuig werd omstreeks 18u29 gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida en werd 10 minuten uitgezet in een lage baan om de aarde door de Falcon 9 raket. Indien alles verder vlekkeloos verloopt, moet de Dragon CRS 19 capsule op zondag 8 december 2019 vastgemaakt worden aan het internationale ruimtestation. Aan boord van dit onbemand ruimtevaartuig bevindt zich 2,6 ton aan bevoorrading en wetenschappelijke experimenten waarvan enkele in België werden ontwikkeld.
ESA daagt burgerwetenschappers uit om de beelden gemaakt door de aardobservatie-minisatelliet Proba-V scherper te maken (te ‘upscalen’) met de nieuwste AI- en beeldverwerkingstechnieken. Proba-V is een in België gebouwde mini-satelliet van ESA die om de twee dagen de vegetatie over de hele planeet in kaart brengt. Upscaling is een concept bekend van moderne HD- of 4K-televisies, die beeldverwerking toepassen om beelden met een standaard, lage resolutie er scherper te doen uitzien wanneer ze op hoge-resolutie-schermen getoond worden.
Origineel was hij ontworpen voor een missie van slechts twee jaar. Maar bijna 6000 dagen na zijn lancering op 22 oktober 2001, is Proba-1 nog steeds in topvorm en levert de satelliet zeer waardevolle aardobservatie-gegevens. Het ‘Project for On-Board Autonomy’, of Proba-1, is een technologiedemonstratie-missie van ESA die uitgevoerd wordt met de steun van het Earthnet-programma van ESA. Op 9 maart, na 5982 dagen in een baan om de Aarde, stak Proba-1 de ERS-2 voorbij om de langstlopende aardobservatie-missie van ESA ooit te worden.
Vanop de Europese lanceerbasis in het Zuid-Amerikaanse Frans-Guyana is op maandag 25 april 2016 met succes de Europese Sentinel-1B aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De lancering had normaal al enkele dagen eerder moeten plaatsvinden maar werd verschillende malen uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden en technische problemen. Naast de Sentinel-1B aardobservatiesatelliet werden er nog vier kleinere satellieten in de ruimte gebracht waaronder de eerste Belgische nanosatelliet.
De kleine Belgische satelliet, genaamd OUFTI-1, die werd ontwikkeld door studenten van de Université de Liège, zal op 22 april 2016 in de ruimte gebracht worden. Het 'Fly Your Satellite' project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar de satelliet deel van uitmaakt, is zijn laatste fase ingegaan waardoor OUFTI-1 nu kaar is om verscheept te worden naar de Kourou lanceerbasis in Zuid-Amerika.
De in België gebouwde microsatelliet Proba-2 heeft op 13 september 2015 vanuit de ruimte maar liefst drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen. De gedeeltelijke eclips was op Aarde eveneens zichtbaar vanuit zuidelijk Afrika, de zuidelijke Indische Oceaan en Antarctica. Deze zonsverduistering was nergens op Aarde totaal.