Eén van de waargenomen zonsverduisteringen gezien door Proba-2
Foto: ESA/KSB

De in België gebouwde microsatelliet Proba-2 heeft op 13 september 2015 vanuit de ruimte maar liefst drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen. De gedeeltelijke eclips was op Aarde eveneens zichtbaar vanuit zuidelijk Afrika, de zuidelijke Indische Oceaan en Antarctica. Deze zonsverduistering was nergens op Aarde totaal. 

Het Europese zonne-observatorium Proba-2 werd gebouwd door het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke en draait 14,5 maal om de Aarde gedurende één dag. Hierdoor kreeg de kleine satelliet de kans om de eclips niet één maar driemaal waar te nemen. De SWAP camera aan boord van Proba-2 wist de gedeeltelijke zonsverduisteringen in beeld te brengen in het extreem ultraviolet. Dankzij de observaties van Proba-2 kregen wetenschappers een prachtig beeld te zien van het turbulente oppervlak van de Zon en haar corona. SWAP staat voor 'Sun Watcher using Active Pixel System detector and Image Processing' en is een Extreem Ultraviolet (EUV) zonnetelescoop die ontwikkeld werd door het Centre Spatiale de Liège en gebruikt wordt door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). Proba-2 is momenteel het kleinste zonne-observatorium in de ruimte en werd in november 2009 in een baan om de Aarde gebracht. De twee instrumenten die Proba-2 aan boord heeft om de zon te observeren (SWAP en LYRA) worden uitgebaat door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). Deze instrumenten werden ontwikkeld om foto's te nemen van de corona van de Zon in het ultraviolette deel van het elektromagnetisch spectrum en om meer te leren over zonnefysica. De hoofdopdracht van Proba-2 is om nieuwe technologiën uit te testen in de ruimte. Het project maakt deel uit van ESA's Project for Onboard Autonomy programma.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens