De Expedition 21 bemanning aan boord van het internationaal ruimtestation heeft een drukke week achter de rug. Nadat op 10 november 2009 de Russische Mini-Research Module 2, beter gekend als 'Poisk', in de ruimte gebracht werd, koppelde het tuig zich twee dagen later probleemloos vast aan de Russische Zvezda module van ISS. De toegangsluiken tussen het ISS en de nieuwe koppelingsmodule werden enkele uren later plechtig geopend waarna de Russische ruimtevaarder Maxim Suraev Poisk als eerste betrad.
Op zaterdag 24 oktober 2009 bevond Frank De Winne zich 150 dagen onafgebroken in de ruimte. De OasISS missie van de Belgische ruimtevaarder gaat weldra zijn laatste maand in maar toch staan er voor Frank De Winne nog enkele belangrijke momenten te wachten. Zo zal Rusland op 10 november 2009 de Mini-Research Module 2 (MRM-2) in de ruimte brengen die zich twee dagen later moet vasthechten aan het internationaal ruimtestation ISS. Deze nieuwe kleine module zal vanaf dan dienst doen als toegangspoort bij koppelingen met Russische ruimtevaartuigen.
Rusland lanceerde in de nacht van 14 op 15 oktober 2009 zijn 35ste Progress cargomodule richting internationaal ruimtestation ISS. Het 7 ton zware onbemande ruimtevaartuig vertrok om 03u14 Belgische tijd vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan. Negen minuten later koppelde de Progress M-03M zich probleemloos los van de Soyuz draagraket waarna de zonnepanelen zich openvouwden. Aan boord van deze cargomodule bevindt zich voor 2,5 ton aan bevoorrading voor de zes en 870 kilogram aan brandstof.
De Russische kosmonaut Gennadi Padalka heeft op vrijdag 9 oktober omstreeks 21u00 Belgische tijd officeel het gezagvoerderschap over het internationaal ruimtestation ISS overgedragen aan de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. De ceremonie was rechtstreeks te zien op NASA TV en werd zoals altijd bezegeld door het luiden van een scheepsbel. Frank De Winne is hierdoor de eerste niet-Amerikaan of Rus die bevelhebber wordt van ISS. Volgens de Belgische ruimtevaarder en gewezen gevechtspiloot is dit een hele grote eer voor hemzelf, het hele Europese astronautenkorps en het Europese bemande ruimteprogramma.
Het komende weekend wordt de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne de eerste Europese gezagvoerder van het internationaal ruimtestation ISS. Op vrijdag 9 oktober zal de Expedition 21 bemanning tijdens een ceremonie officieel beginnen aan hun missie waarbij De Winne de taak van gezagvoerder zal overnemen van de Russische kosmonaut Gennadi Padalka. Dit is de eerste maal in de geschiedenis dat een niet-Amerikaan of Rus de leiding zal hebben aan boord van een ruimtestation. Afgelopen vrijdag koppelde de Soyuz TMA-16 ruimtecapsule zich vast aan het ruimtestation waardoor het ISS momenteel bemand wordt door negen ruimtevaarders.
Frank De Winne is er op donderdag 24 september in geslaagd twee belangrijke wetenschappelijke experimenten te installeren op een extern platform dat zich aan het internationaal ruimtestation ISS bevindt. De HICO-RAIDS Experiment Payload (HREP) en Superconducting Submillimetre-Wave Limb Emission Sounder (SMILES) experimenten bevonden zich aan boord van de Japanse HTV cargomodule en werden door middel van een Japanse robotarm op het Exposed Facility platform bevestigd aan het Japanse segment van het ruimtestation. Een dag eerder werd het pallet, waarop zich de twee experimenten bevonden, uit de HTV gehaald met de Canadarm2 robotarm van het ISS waarna het 'overhandigd' werd aan de kleinere Japanse robotarm die op dat moment eveneens bediend werd door Frank De Winne.
Op maandag 21 september 2009 hebben honderden schoolkinderen uit vier Europese landen les gekregen van Frank De Winne. De Belgische ruimtevaarder demonstreerde tijdens dit uniek evenement een experiment terwijl hij zich aan boord van het Europese ruimtelabo Columbus bevond op 360 kilometer boven de Aarde. Tijdens een twintig minuten lange verbinding konden kinderen uit vier educatieve wetenschappelijke instellingen, waaronder ook Technopolis in Mechelen, rechtstreeks het experiment 'Hebben objecten in de ruimte een gewicht?' volgen. Dit leerrijk experiment werd voorgesteld door verschillende Europese leraars en toont de berekening aan van de massa van een object aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne testte het afgelopen weekend het door Space Applications Services ontwikkelde WEAR experiment uit. WEAR staat voor 'WEarable Augmented Reality' en is een experiment waarbij een ruimtevaarder voorzien wordt van een draagbaar systeem dat hij handenvrij, en met behulp van stemherkenning, kan besturen tijdens werkzaamheden en onderhoudstaken. Dankzij een videoschermpje dat aan een hoofdband verbonden is, is het zelfs mogelijk om video's, beelden en tekst te raadplegen in het gezichtsveld van de ruimtevaarder. Het grote voordeel van een dergelijk systeem is dat de ruimtevaarder steeds zijn twee handen vrij heeft tijdens complexe werkzaamheden en er in de praktijk nog nauwelijks iets verkeerds kan gaan aangezien elke uit te voeren stap te zien is op het schermpje. In maart 2009 werd WEAR bij Space Applications Services al een getest door Frank De Winne en ondertussen ontwikkelt het bedrijf het project verder uit voor mogelijke toepassingen op Aarde. WEAR werd ontwikkeld door het in Zaventem gesitueerde ruimtevaartbedrijf Space Applications Services dat in 1987 opgericht werd en vandaag de dag een zestigtal medewerkers in dienst heeft. Het WEAR project heeft een prijskaartje van een half miljoen euro en werd voor 50% gefinancierd door het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid.
In de nacht van 17 op 18 september 2009 werd met succes de eerste Japanse H-II Transfer Vehicle (HTV) vastgehecht aan het internationaal ruimtestation ISS. Geladen met 850 kilogram voedsel, 100 kilogram aan computeronderdelen, 520 kilogram Japanse hardware en enkele nieuwe belangrijke wetenschappelijke experimenten kwam de 16 ton zware HTV cargomodule op donderdag 17 september omstreeks 19u00 Belgische tijd aan bij het ruimtestation. In tegenstelling tot de Russische Progress en Europese ATV cargomodules kan de Japanse HTV zich niet automatisch koppelen aan het ISS.
Het Amerikaanse ruimteveer Discovery (STS-128) is in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 september 2009 veilig geland op de Edwards Air Force Base. Oorspronkelijk had het ruimteveer moeten landen op het Kennedy Space Center maar omwille van slecht weer in Florida werd de landing verplaatst naar Californië. Voor zes van de zeven ruimtevaarders kwam hierdoor een eind aan een succesvolle logistieke ruimtevlucht die 13 dagen en 21 uur duurde. Voor het zevende bemanningslid aan boord van het ruimtevaartuig duurde de missie bijna twee maanden. De Amerikaanse ruimtevaarder Timothy Kopra ging op 15 juli 2009 de ruimte in tijdens de vorige Space Shuttle missie en maakte aan boord van het internationaal ruimtestation deel uit van de Expedition 19 en 20 crews waar ook Frank De Winne deel van uitmaakt.