Antwerp Space N.V., een dochterbedrijf van de beursgenoteerde OHB SE groep, heeft een contract getekend met ESA voor de levering van het LaRa (Lander Radioscience) instrument dat mee naar Mars zal vliegen aan boord van de ExoMars 2020 missie. ExoMars is het ruimteprogramma samengesteld uit twee missies die als doel hebben om rond Mars te vliegen en op de planeet te landen, uitgevoerd in een samenwerking tussen ESA en Roskosmos, het Russische ruimtevaartagentschap.
ExoMars 2016, de eerste missie bestaande uit een orbiter en een lander, werd gelanceerd op 14 maart 2016 en is nu onderweg naar Mars. Het kwam aan op 16 oktober en de landingsmodule landt op Mars op 19 oktober. De lancering van het tweede ExoMars ruimtevaartuig is gepland in juli 2020. Het bevat een surface platform dat op Mars zal landen en een rover die de oppervlakte van de planeet zal verkennen.
De wetenschappelijke lading in het surface platform zal uit verscheidene instrumenten bestaan, waaronder twee Europese. LaRa, een Belgisch experiment ontwikkeld door een wetenschappelijk team van de Koninklijke Sterrenwacht van België, is één van de twee Europese instrumenten die geselecteerd zijn voor de missie. Het bestaat uit ingewikkelde communicatieapparatuur die een radiosignaal zal versturen van Mars naar de aarde. Uit de analyse van de eigenschappen van het signaal dat op aarde wordt ontvangen, kunnen de wetenschappers wetenschappelijke gegevens afleiden. Het zal de eerste keer zijn dat er op de oppervlakte van Mars Belgische apparatuur landt. LaRa zal hoogst precieze metingen uitvoeren van de oriëntatie en rotatie van de Rode Planeet. Zo kunnen we de interne structuur ervan beter begrijpen. Het zal ook kunnen onderzoeken hoe de rotatie van Mars wordt beïnvloed door de herverdeling van massa, bijvoorbeeld wanneer ijs van de poolkappen verdwijnt naar de atmosfeer. “Wij zijn enorm trots dat de realisatie van het eerste Belgische instrument dat op de oppervlakte van Mars zal landen, werd toevertrouwd aan Antwerp Space. Wij zijn blij dat we deelnemen aan deze ambitieuze onderneming en zijn benieuwd naar de wetenschappelijke resultaten die LaRa zal opleveren. Dit contract is ook een bewijs van de know-how van Antwerp Space en het vermogen van onze ingenieurs om hoge precisieinstrumenten te leveren voor wetenschappelijke missies op wereldniveau”, zegt Roberto Aceti, Gedelegeerd Bestuurder van Antwerp Space N.V.
“LaRa zal ons helpen begrijpen waarom onze zusterplaneet Mars niet op dezelfde manier is geëvolueerd als de aarde. De interne structuur van Mars is mogelijk nog heet genoeg om een vloeibare kern te bevatten. Het binnenste van een planeet kan worden gemeten door de rotatie ervan. Een alledaags voorbeeld van de invloed die de fysieke staat van een kern heeft op de rotatie, is dat een rauw (vloeibaar) ei anders roteert dan een gekookt (vast) ei. Dankzij LaRa zullen we de rotatie en oriëntatie van Mars kunnen observeren en zo zijn kern en evolutie kunnen identificeren. Ik kijk uit naar het moment dat we de gegevens ontvangen”, zegt Véronique Dehant, Team Coördinator voor het LaRa experiment bij de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB).
De tweede ExoMars missie met het LaRa instrument aan boord start in 2020 zijn reis naar onze buurplaneet. OHB zal voor ExoMars 2020 ook de Carrier ontwerpen, die de rover naar Mars zal brengen. Daarbovenop is OHB ook verantwoordelijk voor enkele subsystemen, bvb de SPDS (Sample Preparation and Distribution System, voor het transport en de verwerking van monsters) in de Mars rover. LaRa zal dan voor meer dan een jaar werkzaam zijn, waardoor er voldoende wetenschappelijke gegevens kunnen worden verzameld.
Over Antwerp Space
Antwerp Space, een dochterbedrijf van de beursgenoteerde OHB SE technologiegroep (ISIN: DE0005936124) is een onderdeel van OHBs Business Unit Space Systems en biedt zowel expertise aan als systeemoplossingen voor Europese ruimtevaartprogramma’s en wereldwijde commerciële ruimtetoepassingen. Antwerp Space ontwikkelt systemen en satellietapparatuur, grondstations om gegevens te ontvangen van observatiesatellieten en om ruimtevaartuigen te controleren, alsook testsystemen die worden gebruikt tijdens de assemblage van satellieten