Na het succes van de eerste Intelsat satellieten eind de jaren '60 kreeg ruimtevaart een nieuwe dimensie aangezien een wereldwijd communicatienetwerk nu realistisch werd. Europa dacht er vanaf 1965 aan zijn Europa draagraket aan te passen voor het lanceren van geostationaire communicatiesatellieten en meteen begon de Europese industrie met het ontwikkelen van dergelijke kunstmanen. In tegenstelling tot de Amerikaanse communicatiesatellieten, die gestabiliseerd werden via rotatie, koos Europa voor het stabiliseren van satellieten op drie assen. Europa dacht dat bij op drie assen gestabiliseerde satellieten de toekomst lag en uiteindelijk ontstonden er twee grote programma’s voor communicatie en televisiesatellieten. Het Symphonie en Orbital Test Satellite (OTS) programma zouden Europa een immense duw in de rug geven op vlak van satellietcommunicatie en de twee Symphonie satetellieten zouden ’s werelds eerste op drie assen gestabiliseerde geostationaire communicatiekunstmanen worden.
Na het succes van de eerste Amerikaanse geostationaire communicatiesatellieten halverwege de jaren ’60 kon Europa niet stil blijven zitten. Europa had al meermaals laten verstaan een grote interesse te hebben in mobiele verbindingen op zee en in de lucht en in communicatie met afgelegen gebieden. In 1973 werd door de European Space Research Organization (ESRO) het experimentele Orbital Test Satellite (OTS) programma goedgekeurd. Dit was gebaseerd op een Brits project. Groot-Brittannië was hierdoor dan ook verantwoordelijk als hoofdcontractor voor de bouw van de OTS satelliet. Het Belgische Bell Telephone Manufacturing Company (BTMC - later Alcatel Bell) werd in dit project betrokken voor de ontwikkeling van boordelektronica. Het OTS programma zou het antwoord worden op de Frans/Duitse Symphonie kunstmanen die in 1974 en 1975 gelanceerd werden.
Het Belgisch dorpje Redu (deelgemeente van Libin) in de Provincie Luxemburg is niet enkel internationaal bekend als 'boekendorp'. Op het grondgebied van Redu, ongeveer één kilometer buiten het dorp, bevindt zich al vele jaren een belangrijk grondstation dat vandaag de dag vooral gebruikt wordt door het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Het station van Redu speelde de afgelopen decennia een zeer belangrijke rol in de Europese ruimtevaart
Op 3 juli vierde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de vijftigste verjaardag van haar Belgische vestiging, het European space Security and Education Centre (ESEC). Het ESEC is de grootste ESA-vestiging in België, gelegen in het ansichtkaart-dorp Redu. Ook de geschiedenis van België als deelnemer aan het Europese ruimtevaartavontuur laat zich lezen via die van het ESEC in Redu.