SOLSPEC staat voor 'SOLar SPECtrum' en is een spectrograaf die ontwikkeld werd door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) samen met het Service d'Aéronomie van het Franse CNRS en de zonnestralen van het ultraviolet tot in het infrarood meet. In 1983 ging dit wetenschappelijk instrument tijdens de eerste Spacelab missie al een eerste keer de ruimte in aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Columbia en leverde dit met een zeer grote nauwkeurigheid het volledige zonnespectra tussen 200 nanometer (UV) en 1,5 micrometer (infrarood).
Later maakte dit instrument nog enkele malen deel uit van verschillende Atmospheric Laboratory for Applications & Science (ATLAS) ruimtemissies en op 15 februari 2008 installeerden de Amerikaanse astronauten Rex Wallheim en Stanley Love tijdens de derde ruimtewandeling van de STS-122 missie het SOLAR instrumentenpakket aan de buitenzijde van het Europese Columbus ruimtelabo. SOLAR bestaat uit drie instrumenten en één daarvan is het Belgisch/Franse SOLSPEC.
- Foto: ESA.
Dankzij metingen van het SOLSPEC instrument kunnen wetenschappers het verband leggen tussen de variaties in de zonne-energie en veranderingen in de atmosfeer van de aarde. Het SOLSPEC instrument dat zich aan de Columbus module bevindt kan metingen verrichten in een uitgebreider spectrum (van 160-180 nanometer tot 3,5 micrometer) dan zijn voorgangers en naast de SOLSPEC beschikt het SOLAR instrumentenpakket ook nog over de Zwitserse SOVIM radiometer en de Duitse SolACES spectrometer. De ontwikkeling van dit instrument kon worden gefinancierd in het kader van het Prodex programma en de optica van het SOLSPEC instrument aan boord van het ISS ruimtestation werd verbeterd door het Microgravity Research Center (MRC) van de Université Libre de Bruxelles (ULB) samen met het bedrijf Lamda-X uit Nijvel. Het Belgian User Support & Operation Centre (B.USOC) speelt een belangrijke rol bij het SOLSPEC project aangezien het de Belgische wetenschappelijke en technologische instrumenten aan boord van het ISS ruimtestation goed moet laten functioneren en van hier uit de wetenschappers hun experimenten kunnen opvolgen. De spectrale metingen die van SOLSPEC zullen afkomstig zijn zullen vergeleken worden met waarnemingen van de Picard kunstmaan die in 2009 zal gelanceerd worden en een gezamenlijk ruimteproject is tussen Frankrijk en België.