Het Federaal Wetenschapsbeleid beheert ondermeer de Belgische bijdrage aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA en vertegenwoordigt bijna 30% van het totale budget dat in België naat onderzoek gaat. Tien federale wetenschappelijke instellingen maken deel uit van het Federaal Wetenschapsbeleid en in totaal beschikt dit departement jaarlijks over 620 miljoen euro.
Belgospace is binnen Agoria, de organisatie die de technologische industrie in België verenigt, de Belgische vereniging van de ruimtevaartindustrie die vrijwel alle Belgische ruimtevaartbedrijven en leden van Agoria verenigt. Op verzoek van de regering werd in 1962 Belgospace opgericht en sindsdien is deze vzw een belangrijk industrieel forum geworden.
De Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) is een vzw die in 1995 opgericht werd en Vlaamse bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen groepeert die actief zijn in de ruimtevaart. Het hoofddoel van deze vereniging is samenwerkingsverbanden te ontwikkelen tussen deze bedrijven om de technologische basis te versterken, waardoor internationale concurrentie mogelijk wordt.
Wallonie Espace is een overkoepelende vereniging waar bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen lid van zijn die actief zijn in de ruimtevaart en zich in het Franstalige landsgedeelte van België bevinden. In 1996 werd Wallonie Espace opgericht. Deze vereniging heeft als belangrijkste doelen de Waalse ruimtevaartindustrie te promoten.
Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) is een wetenschappelijk instituut dat in 1964 werd opgericht en ondermeer de studie van de hoge lagen in onze atmosfeer bestudeert. Dit instituut is gevestigd naast de Koninklijke Sterrenwacht van België, op het zogeheten 'plateau van Ukkel' nabij Brussel.
In 2006 vierde het Belgische von Karman Instituut (VKI) voor Vloeistofdynamica zijn 50-jarig bestaan. Dit centrum bevindt zich op tien kilometer ten zuiden van Brussel in Sint-Genesius-Rode en is één van de meest bijzondere onderzoeksinstellingen van Europa op vlak van vliegtuigaërodynamica en stromingsmechanica.
Het VITO (Vlaams instituut voor technologisch onderzoek) werd opgericht door de Vlaamse Overheid in 1991. Het is nu een belangrijk onafhankelijk Europees onderzoeks- en consultingcentrum voor de ontwikkeling van duurzame technologieën op het gebied van energie, milieu, materialen en aardobservatie.
Hoeveel landen in de wereld kunnen zeggen dat ze een Space Shuttle hebben staan op ware grootte of beschikken over simulatoren waarmee je je bijna gewichtloos voelt of waarmee het voelt alsof je op de Maan loopt? België heeft dit allemaal en het bevindt zich in het Euro Space Center dat gelegen is in het Waalse dorpje Transinne vlakbij de autosnelweg E411 (afrit 24).
Nabij Luik bevindt zich het Centre Spatial de Liège (CSL). Dit onderzoekscentrum maakt deel uit van de Universiteit van Luik en focust zich op het ontwerp, de integratie en het testen van instrumenten bestemd voor de ruimtevaart. Doorheen de jaren werden hier dan ook tal van belangrijke Europese en Amerikaanse satellieten en wetenschappelijke instrumenten bestemd voor ruimte-onderzoek uitvoerig getest.
Sinds 1968 bevindt zich in het 'boekendorp' Redu in de Belgische Ardennen een bijzonder centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie. Met de 50ste verjaardag van het centrum in zicht heeft ESA beslist om haar Redu Centre anders te gaan noemen. De nieuwe naam European space Security and Education Centre of kortweg ESEC benadrukt de belangrijke rol die het in deze nieuwe domeinen zal spelen en legt meteen een verband met de activiteiten die er al plaatsvonden.