Bent u op zoek naar een job in de Belgische ruimtevaartindustrie? Dan moet u ongetwijfeld dit overzicht bekijken! In onderstaand artikel wordt een overzicht gegeven van alle openstaande vacatures die terug te vinden zijn bij zowel bedrijven die actief zijn in de ruimtevaart in Vlaanderen alsook in Wallonië. Bedrijven die in België onderdelen maken voor satellieten of software ontwikkelen voor ruimtevaartuigen zijn steeds op zoek naar nieuw talent. Solliciteer snel voor één van onderstaande jobs en wie weet mag je werken aan een echte satelliet of ontwikkel je fijne precieze onderdelen voor ruimte-experimenten en raketten.
De hevige uitbarsting van de vulkaan Kelut op het eiland Java van 13 februari 2014 bracht, naast de evacuatie van meer dan 100 000 mensen, ook een gigantische aswolk met zich mee. Die verspreidde zich tot op de hoogte waarop commerciële vliegtuigen zich begeven en vormde een bedreiging voor het luchtverkeer in een groot deel van het Indonesische luchtruim. Verschillende luchthavens op Java werden gesloten, met ernstige gevolgen voor onder andere de luchtverbindingen tussen Australië en Singapore.
Het gaat goed met de in België gebouwde Proba-V aardobservatiesatelliet. Zo heeft deze kleine satelliet gedurende zijn eerste twee operationele maanden meer dan 5 000 foto's gemaakt van het aardoppervlak en 65 maal het volledige oppervlak in kaart gebracht.
Het lanceerbedrijf Alcantara Cyclone Space (ACS) heeft een contract afgesloten met het Belgische Von Karman Instituut (VKI) voor de lancering van 50 kleine satellieten die deel uitmaken van het QB50 project. Het contract werd ondertekend door de directeur van het Von Karman Instituut Jean Muylaert en de Oekraïense directeur van ACS Oleksandr Serdyuk.
Virgin Galactic van Richard Branson experimenteert met commerciële ruimtevluchten en de Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) wil vanaf dit jaar mensen voor 100.000 dollar een korte ruimtetrip bezorgen. Zijn initiatieven van private bedrijven rendabel? En sturen we nog mensen of beter ruimterobots zoals Curiosity om de Maan, Mars en asteroïden te verkennen?
M Museum Leuven nodigt Prof. Christoffel Waelkens (KU Leuven, Afdeling Sterrenkunde) uit op donderdagavond 13 februari 2014. Hij vraagt zich af op welke manier ruimtevaart nog tot de verbeelding spreekt en plaatst de aanpak van Aleksandra Mir in een groter geheel. Hij vertrekt hierbij vanuit de verwondering en legt zo een verrassende link tussen wetenschap, ruimteonderzoek en kunst.
In aanwezigheid van onder meer Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard en Bernard Caprasse, gouverneur van de provincie Luxemburg, is in Wallonië een nieuw bedrijf opgericht dat ruimtevaarttechnologie gaat gebruiken in de logistieke sector. Het bedrijf, Locus Traxx Worldwide Europe, moet op termijn voor een veertigtal jobs zorgen.
Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van de Belg Vincent Van Eylen heeft een exoplaneet ontdekt die iets groter is dan de Aarde en in bijna achttien dagen op zijn moederster draait. Deze bijzondere planeet werd ontdekt met behulp van de Amerikaanse planetenjager Kepler.
In aanwezigheid van de Vietnamese Vice-Premier Hoang Trung Hai en de Belgische Vice-Premier Johan Vande Lanotte, heeft SPACEBEL op 20 januari 2014 in Hanoi het contract getekend voor de levering aan Vietnam van de VNREDSat-1b (Vietnam Natural Resources, Environment & Disaster Monitoring satellite) aardobservatiesatelliet. Deze "Made in Belgium" satelliet zal in 2017 worden gelanceerd.
De heldere vuurbol die op zaterdag 18 januari 2014 werd waargenomen door heel wat Nederlanders werd ook gezien vanuit België. Zo kwamen er bij de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) alsook bij het Belgisch ufo-meldpunt verschillende meldingen binnen.