Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoekEinstein Telescope
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Belgische satellieten

Belgische satellieten

Belgische satellieten

Pagina 1 van 4

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Belgische SIMBA CubeSat keert terug naar de aarde

Vier baanbrekende ESA Technology CubeSats zijn de afgelopen maanden terug de atmosfeer van de aarde binnengekomen waaronder ook de Belgische SIMBA CubeSat. Elk van hen was slechts ongeveer zo groot als een schoenendoos of kleiner, maar ondanks hun geringe afmetingen hebben de missies een buitengewone erfenis achtergelaten in termen van het demonstreren van innovatieve ruimtetechnologie, industriële capaciteitsopbouw en het terugsturen van wetenschappelijke gegevens.

In België gebouwde Proba-3 satellieten zijn klaar voor lancering

ESA's eclips makende precieze formatievliegmissie Proba-3 is bijna klaar voor zijn lancering! Proba-3 staat gepland voor lancering met een Indiase PSLV-XL raket vanaf het Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, India, op woensdag 4 december om 11:38 Belgische tijd. De lancering wordt uitgezonden door de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO en kan worden bekeken via ESA Web TV en op het YouTube-kanaal van ISRO. De ISRO-uitzending begint rond 11:08 Belgische tijd, een half uur voor de lancering.

Onlangs gelanceerde Aerospacelab satellieten zijn operationeel

Aerospacelab heeft zijn recent gelanceerde satellieten met succes in gebruik genomen en verwerkt momenteel de gegevens van zijn VHR-satelliet (Very High Resolution). De Aerospacelab VHR-satelliet is ontworpen om beelden van het aardoppervlak vast te leggen op submeter-tot-pixelschaal en combineert gegevens uit het zichtbare spectrum. Aerospacelab lanceerde in totaal vier satellieten op de Tranporter-10 missie van SpaceX op 4 maart, waaronder drie RFS-satellieten (Radio Frequency Sensing) en één VHR-satelliet.

Maak kennis met Proba-3: de satellieten die een eclips moeten creëren!

Honderden miljoenen mensen zullen volgende week getuige zijn van de totale zonsverduistering in Noord-Amerika, en zonnefysici van over de hele wereld stromen toe om hen te vergezellen. Eclipsen bieden een korte blik op de spookachtige omringende atmosfeer van de zon, de zonnecorona, die normaal onzichtbaar is door de schittering van de zon. Maar de corona zal binnenkort opengesteld worden voor meer langdurig onderzoek: vandaag heeft ESA in België de twee ruimtevaartuigen onthuld die deel uitmaken van de nieuwe Proba-3 missie, die gepland is om orbitale zonsverduisteringen te produceren op aanvraag.

ALTIUS, de Belgische vlaggenschipmissie om de atmosfeer te monitoren Hot!

Het is van cruciaal belang om de veranderingen in de ozonlaag en andere atmosferische gassen op te volgen. Ondanks de maatregelen die de voorbije 35 jaar werden genomen om de ozonlaag te beschermen, zal het nog verschillende decennia duren vooraleer het gat in de ozonlaag op Antarctica hersteld is. De ALTIUS-missie, geïnitieerd door België, zal de continuïteit van deze essentiële waarnemingen verzekeren vanaf 2026.

Aerospacelab en DUPUIS slaan een nieuwe weg in met de lancering van een op stripverhalen geïnspireerde satellietmissie Hot!

DUPUIS, de wereldwijd bekende uitgever van stripalbums en tijdschriften, en Aerospacelab, het snelgroeiende bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren en exploiteren van kleine satellieten, zijn verheugd hun samenwerking aan te kondigen met de lancering van Aerospacelab's Versatile Satellite Platform (VSP), SPIP satelliet, de vierde satelliet van het bedrijf die de ruimte in gaat.

In België gebouwde PROBA-V CubeSat Companion satelliet succesvol in de ruimte gebracht Hot!

Op vrijdag 8 oktober 2023 is de PROBA-V Cubesat Companion (PVCC) succesvol van op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana gelanceerd. De in België gebouwde PVCC satelliet is een demonstratieproject van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA), geïnitieerd door VITO, om ruimtevaarttechnologie sneller en beter in te zetten om de toestand van onze aarde op te volgen.

Belgische satelliet Grégoire met succes in de ruimte gebracht Hot!

Aerospacelab, de snelgroeiende Belgische fabrikant van kleine satellieten, en Exolaunch, de Duits-Amerikaanse wereldwijde leverancier van missiemanagement en integratiediensten, kondigen met trots de lancering aan van Aerospacelab's Grégoire satelliet, de tweede privé kleine satelliet van het bedrijf die de ruimte in reist. Twee jaar nadat Aerospacelab's eerste satellietmissie (Arthur-1) de ruimte in vloog met SpaceX's tweede speciale kleine satelliet rideshare programma missie (Transporter-2), steeg Grégoire op 12 juni 2023 om 14:35 uur PT op vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië, Verenigde Staten.

Aerospacelab bouwt nieuwe Belgische Proba-V satelliet Hot!

Proba-V Companion Cubesat (PVCC) ligt goed op schema voor de lancering in de Europese ruimtehaven Kourou, in Frans Guyana. De kleine, goedkope satelliet is de volgende stap in de voortrekkersrol van België op het gebied van actiegerichte en betaalbare wereldwijde milieumonitoring. Op initiatief van VITO en met de steun van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid heeft een consortium onder leiding van Aerospacelab de PVCC-missie ontwikkeld voor het Europees Ruimteagentschap.

Het verhaal van de gouden CubeSat PICASSO

Artsitieke impressie van de PICASSO satelliet.
Foto: Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

Op 2 september 2022 was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). De missie heeft de haalbaarheid aangetoond van atmosferische teledetectie en in-situ ionosferische plasmameting met een CubeSat en heeft ons waardevolle lessen geleerd over deze nieuwe technologie.

KMI satelliet blaast 1 kaarsje uit

De Belgische SIMBA satelliet.
Foto: KMI

Een jaar geleden, op 3 september 2020, werd de SIMBA (Sun-earth IMBAlance) CubeSat van het KMI samen met 54 andere kleine satellieten aan boord van een Arianespace Vega-raket gelanceerd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Tijd voor een terugblik op een bewogen jaar!

Belgische satellieten gaan de ruimte in Hot!

Lancering van de Europese Vega raket.
Foto: Foto: ESA/Arianespace/Optique Vidéo du CSG

In de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 september 2020 heeft Europa voor de zestiende maal een Vega raket gelanceerd. Tijdens deze missie bracht de 30 meter lange Vega raket maar liefst 53 satellieten succesvol in de ruimte in opdracht van 21 klanten, afkomstig uit 13 verschillende landen. Onder de 53 satellieten bevonden zich ook twee Belgische picosatellieten. Deze belangrijke lancering had normaal al enkele maanden eerder moeten plaatsvinden maar werd verschillende keren uitgesteld als gevolg van de wereldwijde coronacrisis en slechte weersomstandigheden. 

Proba-V: missie voor vegetatiestudie komt ten einde en krijgt nieuwe focus

Artistieke impressie van de Proba-V satelliet in de ruimte.
Foto: ESA-P.Carril

ESA’s Proba-V-missie, een minisatelliet met een grootte van één kubieke meter die zich bezighoudt met de studie van de wereldwijde dagelijkse vegetatiegroei op aarde, zal na bijna zeven jaar binnenkort ten einde komen. De Copernicus Sentinel-3 zal deze taak overnemen, waardoor Proba-V kan beginnen met experimentele observaties van Europa en Afrika, waaronder samenwerkingsobservaties met nieuwe begeleidende missies. Ondanks het kleine formaat, heeft Proba-V een continentwijd perspectief: het belangrijkste Vegetation-instrument kent een 2250 kilometer breed zwad. Hierdoor kan het dagelijks bijna het gehele wereldwijde begroeide oppervlak observeren.

Picosatelliet PICASSO is klaar voor lancering

Artistieke impressie van de PICASSO picosatelliet.
Foto: Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

Met amper vijf weken te gaan tot de lancering is de picosatelliet PICASSO afgeleverd aan het Europees Ruimteagentschap (ESA) en met succes geïntegreerd in zijn lanceerdispenser. Het is de eerste CubeSat-missie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en een van de 42 kleine satellieten die op 24 maart tegelijkertijd worden gelanceerd aan boord van een Arianespace Vega-raket vanaf ESA’s lanceerbasis in Frans-Guyana. PICASSO is gericht op aardobservatie en ruimtewetenschap. De twee wetenschappelijke instrumenten die PICASSO met zich meedraagt, zullen de ozonverdeling in de stratosfeer meten, het temperatuurprofiel tot in de mesosfeer bepalen en het plasma in de ionosfeer karakteriseren.

Proba-V foto's Hot!

De eerste globale vegetatie foto van onze planeet gemaakt door Proba-V.
Foto: ESA/Belspo/VITO

Proba-V is een kleine aardobservatiesatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die gebouwd werd door het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space NV (voorheen Verhaert NV) uit Kruibeke. Deze 160 kilogram zware satelliet werd op 7 mei 2013 succesvol in de ruimte gebracht door een Europese Vega raket en brengt sindsdien om de twee dagen het volledige aardoppervlak in beeld. Dankzij deze 'made in Belgium' satelliet kunnen wetenschappers veranderingen zoals woestijnvorming, bebossing of ontbossing en de gevolgen van klimaatverandering op de vegetatie gedetailleerd onderzoeken. In dit artikel krijg je een overzicht te zien van de mooiste en meest spectaculaire foto's die Proba-V de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Belgische experimenten worden in de ruimte gebracht door SpaceX Hot!

Lancering van de Dragon CRS-19 bevoorradingscapsule.
Foto: SpaceX

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op donderdag 5 december 2019 met succes een Dragon bevoorradingstuig in de ruimte gebracht. Het ruimtevaartuig werd omstreeks 18u29 gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida en werd 10 minuten uitgezet in een lage baan om de aarde door de Falcon 9 raket. Indien alles verder vlekkeloos verloopt, moet de Dragon CRS 19 capsule op zondag 8 december 2019 vastgemaakt worden aan het internationale ruimtestation. Aan boord van dit onbemand ruimtevaartuig bevindt zich 2,6 ton aan bevoorrading en wetenschappelijke experimenten waarvan enkele in België werden ontwikkeld. 

Publieke wedstrijd om Proba-V een scherpere blik te geven

Artistieke impressie van de Proba-V satelliet in de ruimte.
Foto: ESA/P. Carril

ESA daagt burgerwetenschappers uit om de beelden gemaakt door de aardobservatie-minisatelliet Proba-V scherper te maken (te ‘upscalen’) met de nieuwste AI- en beeldverwerkingstechnieken. Proba-V is een in België gebouwde mini-satelliet van ESA die om de twee dagen de vegetatie over de hele planeet in kaart brengt. Upscaling is een concept bekend van moderne HD- of 4K-televisies, die beeldverwerking toepassen om beelden met een standaard, lage resolutie er scherper te doen uitzien wanneer ze op hoge-resolutie-schermen getoond worden.

Belgische satelliet PROBA 1 vestigt een nieuw record Hot!

PROBA-1 opname gemaakt in 2012 van het olympisch dorp in Londen.
Foto: ESA

Origineel was hij ontworpen voor een missie van slechts twee jaar. Maar bijna 6000 dagen na zijn lancering op 22 oktober 2001, is Proba-1 nog steeds in topvorm en levert de satelliet zeer waardevolle aardobservatie-gegevens. Het ‘Project for On-Board Autonomy’, of Proba-1, is een technologiedemonstratie-missie van ESA die uitgevoerd wordt met de steun van het Earthnet-programma van ESA. Op 9 maart, na 5982 dagen in een baan om de Aarde, stak Proba-1 de ERS-2 voorbij om de langstlopende aardobservatie-missie van ESA ooit te worden.

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Raphaël Liégeois

De laatste updates over de Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois!

Belgisch sterrenkundig onderzoek

De laatste updates over het Belgisch sterrenkundig onderzoek!

Belgische satellieten

De laatste updates over de Belgische satellieten!

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2025 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer