Op woensdag 2 september 2015 zijn drie ruimtevaarders vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez TMA-18M ruimtecapsule vertrok om 06u37 Belgische tijd en werd met een bijhorende Sojoez draagraket enkele minuten later uitgezet in een lage baan om de Aarde. Aan boord van de Sojoez TMA-18M bevonden zich Sergey Volkov, Aidyn Aimbetov en de eerste Deense ruimtevaarder Andreas Mogensen. België speelt een niet onbelangrijk rol in de tiendaagse ruimtemissie van Andreas Mogensen.
Drie onderzoekers van de KU Leuven organiseren een zogeheten “Social Media Flashmob” op donderdag 4 juni 2015 om hun ruimtevaartonderzoek te steunen. Ze roepen mensen overal ter wereld op om op hetzelfde moment, hetzelfde bericht te sturen. Hiermee willen ze het onderzoek aan hun universiteit steunen.
In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.
De handgeschreven kerstkaartjes met gezellige kersttaferelen worden de laatste jaren steeds vaker vervangen door kaartjes die online verstuurd worden. Maar zelfs deze moderne manier om je wensen te verspreiden, klinkt voorbijgestreefd vergeleken met de nieuwste trend. Voortaan is het namelijk mogelijk om je kerstwensen letterlijk de wereld rond te laten gaan. De website spacebillboard.com laat mensen toe om hun kerstwensen aan boord van een satelliet de ruimte in te sturen. Dit initiatief kadert in het Belgische SpaceBillboard project, waarbij jonge onderzoekers van de KU Leuven budget verzamelen om ruimtevaartonderzoek van studenten te ondersteunen.
Net als bij vele andere prestigieuze Europese ruimtemissies is ook België betrokken bij de Rosetta ruimtemissie die de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko sinds augustus 2014 onderzoekt. Zo werkte het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), samen met enkele andere partners, aan de realisatie van het Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis (ROSINA) instrument waarmee men de samenstelling van de komeetatmosfeer wil meten.
Op 27 maart 2014 zal een ballon van het KMI naar de ‘rand’ van de ruimte vliegen. Onderaan de ballon zal een gondel hangen met instrumenten, die jonge leerlingen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs zullen ontwerpen en bouwen. Wil je als school meewerken aan de missie Asgard-IV? Laat het dan voor 11 november 2013 weten.
Het ruimte-instrument SOLAR/SOLSPEC viert dit jaar zijn 5-jarig bestaan sinds zijn lancering. Dit Frans-Belgisch toestel meet de hoeveelheid zonnestraling (de zonneflux) vanuit de ruimte. Het gaat om een vernieuwde versie van een ouder instrument dat eerder al 5 maal deelnam aan ruimtemissies in de voorbije 30 jaar. Deze nieuwe versie is speciaal ontwikkeld voor langdurige ruimtemissies.
De Wase bioloog-kunstenaar Angelo Vermeulen is door de Cornell University of Hawaii geselecteerd om als enige Europeaan deel te nemen aan een gesimuleerde Marsexpeditie. De simulatie zal begin 2013 van start gaan en zal plaatsvinden op een verlaten lavaveld op Hawaï. Tijdens deze vier maanden durende simulatie zal Angelo Vermeulen samen met vijf andere geselecteerden leven in een nep-Marsbasis.
Belgische pralines zijn wereldwijd gekend om hun smaak en kwaliteit. Om deze lekkere, smaakvolle pralines te kunnen maken, hebben fabrikanten kwalitatieve suiker nodig. Tienen is in België dan ook gekend als de 'suikerstad' en het is de thuisbasis van SESVanderHave die één van de grootste producenten is van suikerbietzaden. Om suikerbieten van wereldklasse te kunnen produceren, moeten de planten tijdens hun groeiproces continu in de gaten worden gehouden.
Op 20 juni 2012 kreeg het team Operationele Directie 'Waarnemingen' van Dr. Steven Dewitte van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) het bericht dat het project 'SIMBA' geselecteerd werd om deel uit te maken van het CubeSat project QB50. Het QB50-project, dat geleid wordt door het Von Karman Instituur in België, bestaat uit vijftig kleine CubeSat satellietjes die voornamelijk atmosferisch onderzoek gaan uitvoeren op een hoogte van ongeveer 320 kilometer.