Foto: Einstein Telescope

Het grootschalige Europese wetenschappelijke project Einstein Telescope belooft een revolutie teweeg te brengen in ons begrip van het heelal door zwaartekrachtgolven te bestuderen. Tegelijkertijd biedt het een unieke kans voor bedrijven in de hele EMR-regio, zowel op het gebied van technologische ontwikkeling als industriële samenwerking met de universiteiten achter het project. Bedrijven kunnen deelnemen aan de cluster calls van de projecten 43 (GreenWin) and 44 (Pôle MecaTech).

Actieve betrokkenheid bij het Einstein Telescope project

Sinds enkele maanden heeft Wallonië, in samenwerking met een aantal regionale competitiviteitsclusters zoals Skywin, Pôle MecaTech en Greenwin (waaronder de Logistics in Wallonia cluster), initiatieven opgestart om lokale spelers te mobiliseren rond de Einstein Telescope. Deze clusters spelen een centrale rol in de organisatie van thematische workshops die erop gericht zijn bedrijven en onderzoeksinstellingen voor te bereiden op de oproepen voor innovatieprojecten met het label Einstein Telescope. Clusteroproepen voor projecten 43 en 44, die in de tweede helft van 2024 opengaan, bieden een platform voor interdisciplinaire samenwerking waar bedrijven, onderzoekscentra, universiteiten en hogescholen worden aangemoedigd om innovatieve oplossingen voor te stellen voor de technologische uitdagingen van de Einstein Telescope.

Ultra Cool Vibes in CSL ULiège (14/05/2024)

De eerste workshop, die werd bijgewoond door 65 deelnemers, was gericht op ultrakoele technologieën, die essentieel zijn voor de werking van de instrumenten van de Einstein-telescoop. Er werden mogelijkheden geïdentificeerd voor samenwerking tussen wetenschappelijke en industriële spelers, om het innovatie-ecosysteem van de regio te versterken op het gebied van precisiemechanica en mechatronica, contactloze radiatieve cryogenie en trillingssensoren, en om industriële samenwerking mogelijk te maken in de toekomstige Waalse ET-testsite: ET-CRISTAL.

Complexe algoritmen in CSL ULiège (27/06/2024)

Deze workshop bracht een vijftiental deelnemers samen om te discussiëren over complexe algoritmen, die essentieel zijn voor de verwerking van de gegevens die door de telescoop worden gegenereerd. De discussies richtten zich op de uitdagingen die gepaard gaan met de simulatie, besturing en controle van interferometers, maar ook op kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging.

Optiek, spiegels en lasers aan de UCLouvain (02/09/2024)

Met 35 deelnemers richtte deze derde workshop zich op optische technologieën, spiegels, spiegelcoating en lasers, cruciale onderdelen voor de telescoop. Het evenement bracht partnerschappen tot stand tussen gespecialiseerde bedrijven en effende het pad voor samenwerkingsprojecten in verband met de toekomstige Waalse ET-OPT testsite en de ETpathfinder (NL).

Bijeenkomst Hub Greenwin in Blue Point Luik (13/09/2024)

De laatste workshop bracht 65 deelnemers samen om belangrijke thema’s aan te pakken zoals uitgraving en aanverwante logistiek, recyclage van uitgegraven materialen en grondstoffen (gesteente en water), duurzaam bouwen, duurzame groene energie en digitale technologie. Deze onderwerpen zijn cruciaal voor de ondergrondse infrastructuur van de Einstein Telescope en bieden kansen voor samenwerking voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze gebieden.

Wallonië in de MRE-regio: een integratieperspectief

Over de regionale grenzen heen maakt Wallonië deel uit van een grensoverschrijdende dynamiek met de EMR-regio. Deze strategische positionering versterkt de samenwerking met partners in België (Vlaanderen en Wallonië), Duitsland en Nederland en bevordert het ontstaan van grootschalige Europese consortia. Door samen te werken met spelers in de EMR-regio kunnen technologische en wetenschappelijke vaardigheden worden gebundeld, terwijl de onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten in heel Europa worden versterkt.

Vooruitzichten en volgende stappen

Met de opening van de projectoproepen Einstein Telescope 43 en 44 zet Wallonië zijn engagement voor technologische innovatie voort. Door actief deel te nemen aan het project Einstein Telescope wil Wallonië aantonen dat het in staat is om innovatie in Europa te stimuleren en zich tegelijkertijd voorbereiden op de technologieën en bedrijven van morgen. De Einstein Telescope belichaamt deze visie en brengt baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en industriële ontwikkeling samen om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

Bron: Einstein Telescope

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens