In het kader van een EOS-project (Excellence of Science) heeft Véronique Dehant, onderzoeker van de Koninklijke Sterrenwacht van België, deelgenomen aan een studie over de vorming en de evolutie van de atmosfeer van Venus onder invloed van inslagen van asteroïden. Deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience, kwam tot de conclusie dat de asteroïden die bijdroegen aan het einde van de accretie van Venus, en bij uitbreiding van de aarde, te weinig water bevatten om oceanen mogelijk te maken.
Sommige wetenschappers veronderstellen dat asteroïden een potentiële bron van water zijn voor de aardse planeten in ons zonnestelsel. Om deze hypothese te onderzoeken heeft een team van onderzoekers, onder leiding van Cédric Gillmann, numerieke simulaties uitgevoerd van inslagen op de planeet Venus net na haar vorming. Door effecten van verschillende soorten asteroïden te simuleren, ontdekte het team dat de botsing en verdamping van waterrijke asteroïden onverenigbaar is met het lage watergehalte van de huidige atmosfeer van Venus. Dit betekent dat het materiaal dat door de asteroïden naar Venus, en dus naar de Aarde, is gebracht, vrijwel droog moet zijn geweest. Aangezien water vandaag de dag duidelijk aanwezig is op aarde, moet het sinds haar vorming in grote hoeveelheid aanwezig zijn geweest, waarschijnlijk begraven diep onder het oppervlak.
De evolutie van de atmosfeer van een planeet en de koppeling ervan met het binnenste van de planeet behoren tot de specialiteiten van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Deze expertise van het instituut werd uitgebouwd binnen de Interuniversity Attraction Pole Planet TOPERS, die van 2012 tot 2017 door de Sterrenwacht werd gecoördineerd. Het project EoS ET-HoME (“Evolution and Tracers of the Habitability of Mars and Earth”), gecoördineerd door de Université libre de Bruxelles (ULB), vormt de voortzetting van dit project. Drie auteurs van het artikel, Cédric Gillmann (ULB), Véronique Dehant (Koninklijke Sterrenwacht van België/UCLouvain) en Vinciane Debaille (ULB) zijn lid van ET-HoME.
Bron: Koninklijke Sterrenwacht van België