Van 23 maart tot en met 6 april 2013 verblijven opnieuw Belgen aan boord van het Mars Desert Research Station in Utah, USA. Deze gesimuleerde Marsmissie, die de naam 'MARSupilami' kreeg, bestaat uit zes studenten afkomstig van de Université catholique de Louvain (UCL) en heeft als doel verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren op vlak van sterrenkunde, klimaatstudie, geologie en navigatie.
De Vlaming Nicky De Munster uit Waregem wordt gezagvoerder van een gesimuleerde Marsmissie in het Mars Desert Research Station in Utah, USA. De missie, met de codenaam MDRS109, gaat door van 17 tot 31 december 2011. Nicky De Munster zal er aan het hoofd staan van een 6-koppige bemanning bestaande uit vier Amerikanen en twee Belgen. Zoals echte ruimtevaarders zullen de MDRS109 crewleden gedurende vijftien dagen volledig geïsoleerd leven en zullen zij zich enkel naar buiten kunnen begeven in speciaal aangepaste pakken.
De zes Belgen die in de Amerikaanse staat Utah een gesimuleerde Marsmissie hebben uitgevoerd, zijn op maandag 22 februari terug aangekomen in België. Gedurende dertien dagen verbleven drie leerkrachten, een studente, een kunstenaar en een voormalig kandidaat-ruimtevaarder in een gesimuleerde Marsbasis in de verlate woestijn waar men vooral wetenschappelijke en pedagogische experimenten uitvoerde. Tijdens deze MDRS 90 missie had de Belgische bemanning vanuit Utah contact met diverse scholen en volkssterrenwachten waar kinderen tal van vragen mochten stellen. Daarnaast onderzocht men ook hoe het is om met een groep mensen te leven in een kleine omgeving. Uiteindelijk bleek het samenleven nu net de grote uitdaging te zijn aangezien er geregeld discussies ontstonden tussen de MDRS 90 bemanningsleden doordat niet iedereen zijn taak even professioneel opnam. Volgens gezagvoerder Nancy Vermeulen kan men leren uit de problemen die de Belgische bemanning gekend heeft en kan de bemanning terugblikken op een geslaagde missie. Dit was de eerste maal dat een Mars Desert Research Station (MDRS) bemanning helemaal bestond uit Belgen. De missie werd volledig gefinancierd door de Nationale Loterij en werd georganiseerd door de Belgische afdeling van de Mars Society.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Sinds zondag 7 februari bevinden zich zes Belgen in de woestijn van Utah voor een gesimuleerde Marsmissie. Gedurende vijftien dagen zullen drie Vlamingen en drie Walen zich vrijwillig opsluiten in het Mars Desert Research Station (MRDS) waar ze tal van educatieve en wetenschappelijke experimenten gaan uitvoeren. De bemanning bestaat uit de Vlamingen Nancy Vermeulen, Nicky De Munster, Arjan Van der Star en de Walen Pierre-Emmanuel Paulis, Nora Martiny en Margaux Hoang. Vanuit een geïmproviseerde Marsbasis zullen zij ondermeer wetenschappelijke experimenten uitvoeren op vlak van biologie, geologie, composteren, aardrijkskunde en het recycleren van water. Op 5 februari vertrok de crew vanuit Brussel voor een lange reis naar de woestijn in de Amerikaanse staat Utah waarna gezagvoerder Nancy Vermeulen een dag later het station overnam. Dit is de eerste maal dat een volledige Belgische crew een dergelijk project uitvoert. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de dagdagelijkse bezigheden van de zes Belgen tijdens deze 90ste MDRS missie.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Klik hier voor de website van Nancy Vermeulen!
Klik hier voor de blog van Nicky De Munster!
De zes Belgen die gedurende twee weken gaan leven aan boord van het Mars Desert Research Station maken zich klaar voor hun missie. In een speciaal ingerichte habitat zullen de Vlamingen Nancy Vermeulen, Nicky De Munster, Arjan Van der Star en de Walen Pierre-Emmanuel Paulis, Nora Martiny en Margaux Hoang zich vijftien dagen lang opsluiten in het kader van een gesimuleerde Marsmissie. Vanuit een geïmproviseerde Marsbasis zullen zij ondermeer wetenschappelijke experimenten uitvoeren op vlak van biologie, geologie, composteren, aardrijkskunde en het recucleren van water. Op 5 februari vertrekt de crew voor een lange reis naar de woestijn in de Amerikaanse staat Utah waarna gezagvoerder Nancy Vermeulen een dag later het station zal overnemen. Dit is de eerste maal dat een volledige Belgische crew een dergelijk project uitvoert. Tijdens hun missie zullen de zes Belgen regelmatig contact hebben met Belgische scholen in het kader van pedagogische projecten.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Klik hier voor de website van Nancy Vermeulen!
Van 7 tot en met 20 februari 2010 verblijven zes Belgen in het Mars Desert Research Station (MDRS) in de verlaten woestijn in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah. Tijdens deze gesimuleerde Marsmissie sluit de Belgische ploeg zich vrijwillig op in een Marshabitat van twee verdiepingen hoog en met een doorsnede van 8 meter. Zoals echte ruimtevaarders zullen de zes Belgen gedurende vijftien dagen volledig geïsoleerd leven en zullen zij zich enkel naar buiten kunnen begeven in speciaal aangepaste pakken. Deze expeditie wordt georganiseerd door de Belgische afdeling van de Mars Society dat begin 2009 opgericht werd met als doel onderzoek en educatie over Mars te promoten. De crew bestaat uit leden afkomstig uit de Vlaamse, Waalse en Duitse gemeenschappen en staat onder leiding van Nancy Vermeulen. Voor België is deze missie een grote primeur aangezien het de eerste keer is dat een dergelijke crew bestaat uit leden afkomstig uit één land. Doordat dit het 90ste team zal zijn dat in het MDRS verblijft, kreeg de missie de officiële naam 'MDRS 90'.
Zes Belgen mogen van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA een Marsexpeditie simuleren. NASA aanvaarde een voorstel van de Belgische Mars Society om een Marssimulatie uit te voeren met drie Vlamingen en drie Walen. De expeditie zelf zal van 7 tot 20 februari 2010 plaatsvinden in een verlaten woestijn in de Amerikaanse staat Utah. Tijdens deze expeditie zullen de zes Belgen in een afgesloten omgeving leven en werken zoals tijdens een echte toekomstige bemande Marsmissie. Het volgstation op Aarde wordt het Euro Space Center in Redu. Met dit project wil de Belgische Mars Society ook zoveel mogelijk scholen aantrekken in Vlaanderen en Wallonië. Nancy Vermeulen, die voorzitster is van de Belgische Mars Society en KMI wetenschapster, zal gezagvoerder zijn van deze Belgische gesimuleerde Marsexpeditie. Begin dit jaar was de Belgische wetenschapper Vladimir Pletser ook al gezagvoerder van een gesimuleerde Marsexpeditie die bestond uit een internationale bemanning.