De Zon gezien door de camera van de in België gebouwde satelliet Proba-2
Foto: ESA

Meer dan 350 wetenschappers van overal ter wereld komen tussen 17 en 21 november 2014 samen in Luik tijdens de elfde editie van de European Space Weather Week om de nieuwste inzichten rond het ruimteweer te bespreken. Ze proberen uitbarstingen op de Zon te voorspellen en te begrijpen hoe deze door de ruimte reizen en de Aarde beïnvloeden. Ruimteweer is niet alleen interessant voor wetenschappers, maar eveneens voor bedrijven waarvan de activiteiten afhangen van bv. uiterst punctuele tijdsregistratie en GPS navigatie.

Net deze week is er opnieuw een zeer grote zonnevlek op onze ster zichtbaar. Eind oktober 2014 veroorzaakte deze vlek, die met het blote oog zichtbaar was, heel wat commotie omdat ze veel extreme zonnevlammen produceerde. Satellietoperatoren waren gealarmeerd en werden voorbereid op eventuele grote deeltjesstormen die gelukkig uitbleven. Deze zonnevlekkengroep, waarvan de wetenschappers op de European Space Weather Week hopen deze live waar te nemen, zal zeker een van dé grote gespreksonderwerpen zijn. De organisatie van dit jaarlijkse evenement is in handen van het Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Meer info: http://www.stce.be/esww11/index.php

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens