Artistieke impressie van de Europese Solar Orbiter
Foto: ESA

De 5de editie van de internationale “Solar Orbiter Workshop” vindt plaats in Brugge van 10 tot 14 september 2012. De satelliet Solar Orbiter zal doen wat geen enkele andere satelliet heeft voorgedaan: uiterst dicht langs de Zon scheren. Solar Orbiter is het resultaat van een samenwerking tussen ESA en NASA. De satelliet zal gelanceerd worden in 2017 en gedurende 7 jaar gegevens van de zon verzamelen en doorsturen naar de Aarde.

De organisatie van de 5de Solar Orbiter Workshop is in handen van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE). Meer dan 160 wetenschappers uit 17 landen van over de hele wereld zullen de wetenschappelijke vragen bespreken die deze missie hoopt te beantwoorden.

Dankzij Solar Orbiter zullen wetenschappers beter begrijpen hoe de Zon de stroom van geladen zonnedeeltjes genereert en versnelt. Ons zonnestelsel – ook de Aarde – zit in deze stroom van deeltjes, de zonnewind. Het is bovendien de Zon zelf die in de zonnewind turbulenties veroorzaakt. Het poollicht op Aarde en andere planeten zijn gevolgen van zo een turbulente zonnewind. Een turbulente zonnewind kan eveneens de satelliet-communicatie verstoren. Dit is ‘Ruimteweer’. Solar Orbiter zal op een afstand van slechts 45 miljoen km langs de Zon scheren om zo een nooit geziene close-up van de Zon te krijgen en de zonnewind te bestuderen. Dit is dichter bij de zon dan de planeet Mercurius. Solar Orbiter is bovendien de eerste satelliet om de polen van de Zon in beeld te brengen. De polen zijn de sleutel tot het begrijpen van hoe het magnetisch veld van de Zon wordt gegenereerd.

België heeft een leidende rol in de ontwikkeling en exploitatie van de groep van telescopen, EUI, die afbeeldingen zal maken van de Zon in het extreem ultraviolet. Pierre Rochus, Centre Spatial de Liège, is verantwoordelijk voor de constructie van het instrument: ‘De kennis die we opgebouwd hebben dankzij PROBA2, een ESA micro-satelliet, komt goed van pas. We zijn experts van wereldformaat geworden'.

David Berghmans en Cis Verbeeck werken allebei aan de KSB, dat verantwoordelijk zal zijn voor het operationeel beheer van EUI na de lancering van Solar Orbiter. Ze kijken alvast uit naar het moment dat de satelliet operationeel wordt: ‘Solar Orbiter zal waarschijnlijk de meest spannende missie worden in onze carrière als wetenschapper. Solar Orbiter belooft een enorme vooruitgang in het begrijpen van onze Zon. We zijn dan ook zeer gelukkig dat België het belang inziet van ruimteonderzoek.’

Solar Orbiter homepage: http://sci.esa.int/solarorbiter
Solar Orbiter Workshop 5 page: http://www.stce.be/solarorbiter5/

Volg ons op twitter @SolarOrbiter of twitter over #solorb5

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - +32 486 244 980