Het internationale ruimtestation ISS (International Space Station) bevindt zich op een hoogte van ongeveer 400 kilometer boven de Aarde. De bouw van dit complex begon in 1998 nadat de eerste Russische module vanop de Baikonoer lanceerbasis in Kazachstan de ruimte in gebracht werd. Sinds 2001 is het ISS permanent bewoond door minstens twee ruimtevaarders. In totaal werken zestien landen (waaronder ook België) mee aan dit project dat ongetwijfeld het meest complexe bemande ruimtevaartproject is uit de geschiedenis van de bemande ruimtevaart. Elke dag maakt het ISS vijftien omwentelingen om de Aarde. Deze 'ruimtemeccano' draait met een snelheid van 27 700 kilometer per uur baantjes om onze planeet waardoor de bewoners van het ruimtestation elke 90 minuten één omwenteling om de Aarde maken. Wanneer het ISS helemaal zal afgewerkt zijn, zal dit een gewicht hebben van meer dan 300 ton. Vanaf juni 2009 werd de permanente bemanning opgetrokken naar zes ruimtevaarders die vooral wetenschappelijke experimenten uitvoeren in de verschillende modules en laboratoria. In totaal heeft het ruimtestation een leefruimte van 750 kubieke meter en bestaat het uit tientallen verschillende onderdelen zoals segmenten, modules en zonnepanelen.
Dankzij de enorme omvang van de zonnepanelen kan het ruimtestation heel makkelijk vanop de grond gezien worden. Wanneer het gevaarte boven België passeert zal het ISS te zien zijn als een heldere ster die zich met hoge snelheid aan de nachtelijke hemel voortbeweegt. Bij juiste omstandigheden kan het ISS zelfs even helder zijn als de planeet Venus en kan deze magnetude -4,5 halen (zestien maal zo helder als de ster Sirius).
Op onderstaande illustratie kan u zien waar het ISS ruimtestation zich momenteel bevindt. Wil je weten wanneer je het internationale ruimtestation ISS kan zien boven België? Klik dan hier!
Bron: Heavens-Above.com