Na het succes van de vorige edities, de andere Vlaamse olympiades (chemie, biologie, fysica, wiskunde en geografie) en de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar de zeventiende editie van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade georganiseerd. Als hoofdprijzen zijn een waarnemingssessie met de professionele Mercator-telescoop op de Canarische Eilanden, alsook een Celestron NexStar 8SE telescoop (of gelijkaardig) te winnen!
ESA's volgende missie naar Venus is vandaag officieel 'aangenomen' door het Science Programme Committee van het Agentschap. EnVision zal Venus bestuderen van zijn binnenste kern tot zijn buitenste atmosfeer en zo belangrijke nieuwe inzichten verschaffen in de geschiedenis, de geologische activiteit en het klimaat van de planeet. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) gaat mee aan boord met het VenSpec-H-instrument om in de atmosfeer van Venus potentiële sporen van vulkanisme en oppervlakteveranderingen te detecteren.
België heeft de Artemis-akkoorden ondertekend die de beste praktijken beschrijven voor verantwoordelijk gedrag bij de verkenning van de ruimte en is daarmee de laatste grote Europese ruimtevaartmogendheid die zich aansluit. Tijdens een ceremonie in de marge van de Europese Ruimtevaartconferentie in Brussel op 23 januari ondertekenden Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, en Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, de Artemis-akkoorden namens de Belgische regering.
Indien alles verloopt zoals gepland moet op maandag 8 januari 2023 een nieuwe Amerikaanse Vulcan Centaur raket gelanceerd worden met aan boord de private maanlander Peregrine. Peregrine werd gebouwd door het bedrijf Astrobotic Technology en moet verschillende wetenschappelijke instrumenten en enkele kleine robotwagentjes tot op het maanoppervlak brengen. Deze missie maakt deel uit van NASA's Commercial Lunar Payload Services programma waarbij het Amerikaanse ruimtevaartagentschap samenwerkt met private ruimtevaartbedrijven om wetenschappelijke apparatuur tot op het oppervlak van de maan te brengen. Aan boord van de Peregrine maanlander bevindt zich ook een Belgische tijdcapsule in de vorm van een klein nikkel schijfje!
Vorige week begonnen de leden van ESA's astronautenklas van 2022 aan hun eerste buitenlandse excursie. Ze bezochten NASA's faciliteiten in het Johnson Space Centre (JSC) in Houston, Texas, VS, om vertrouwd te raken met de omgeving waar ze een groot deel van hun training zullen doorbrengen als ze eenmaal aan een missie zijn toegewezen. De groep bestond uit ESA-astronautenkandidaten Sophie Adenot, Rosemary Coogan, Pablo Álvarez Fernández, Raphaël Liégeois en Marco Sieber, ESA-reservelid John McFall en Katherine Bennell-Pegg van de Australische ruimtevaartorganisatie. De kandidaten ondergaan momenteel een basisopleiding tot astronaut en worden voornamelijk vertrouwd gemaakt met het ESA European Astronaut Centre (EAC) in Keulen, Duitsland.
Vanochtend werd een memorandum van overeenstemming ondertekend door het Waals Gewest, vertegenwoordigd door minister-president Elio Di Rupo, vice-president en minister van Economie Willy Borsus, en minister van Begroting Adrien Dolimont; en de Europese Investeringsbank (EIB), vertegenwoordigd door vice-president Kris Peeters. De twee partijen willen gebruik maken van het transformatiepotentieel van de ruimtevaarttechnologiesector om de regio te dienen en te positioneren als sectorleider in Europa.
Eerder onderzoek op het BIRA en elders heeft het bestaan van een ongrijpbare maar zeer grote bron van mierenzuur van onbekende oorsprong in de aardatmosfeer aan het licht gebracht. Mierenzuur is de dominante verzurende stof in wolken in neerslag op afgelegen locaties. Een paar jaar geleden werd beweerd dat de chemische omzetting van formaldehyde door vloeibare wolken een zeer grote bron van mierenzuur is, wat de ontbrekende bron verklaarde (Franco et al., Nature, 2021). Dit mechanisme houdt in dat formaldehyde (HCHO) in wolken wordt omgezet in methanediol (HOCH2OH) en dat methanediol in de gasfase oxideert tot mierenzuur (HCOOH).
Een team van Europese astronomen, geleid door onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven, maakte recent waarnemingen met de James Webb Space Telescope om de atmosfeer van de nabijgelegen exoplaneet WASP-107b te bestuderen. Diep in de ijle atmosfeer van WASP-107b ontdekten ze niet alleen waterdamp en zwaveldioxide, maar zelfs silicium (zandwolken). De resultaten van de studie verschenen deze week in het wetenschappelijke vakblad in Nature.
Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) verwelkomde op 9 november 2023 zeven aspirant-astronauten van European Space Agency (ESA). Zij volgden in Soesterberg de zogenoemde centrifuge-training, die ook alle vliegers van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht krijgen. Onder de kandidaat-astronauten was ook de Belg Raphaël Liégeois.
De Europese ruimtetelescoop Euclid werd op 1 juli 2023 gelanceerd vanaf Cape Canaveral (Florida, VS) om donkere energie en donkere materie te onderzoeken, tot nu toe de meest verborgen mysteries in de kosmologie. Na een maand arriveerde de Euclid veilig op het Lagrange 2 punt op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Zijn eerste testbeelden van het heelal zijn alvast veelbelovend en zijn er gekomen dankzij de expertise van het Belgisch ruimtevaartbedrijf SPACEBEL.