In het Planetarium van Brussel is in aanwezigheid van de volledige STS-45 bemanning, waaronder de Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout en de de huidige NASA-directeur Charles Bolden, de aftrap gegeven van het Space Week 2012 evenement dat van maandag 24 tot en met vrijdag 28 september loopt. Space Week is een initiatief van Dirk Frimout en de Euro Space Society en heeft als doel wetenschap en ruimte-onderzoek te promoten bij jongeren.
Van 24 tot en met 28 september 2012 nodigt de Belgische astronaut en Burggraaf Dirk Frimout, als voorzitter van de Euro Space Society, de voltallige crew uit van de STS-45 Space Shuttle missie om in België deel te nemen aan conferenties en debatten in het kader van het 'Space Week 2012' evenement. Dirk Frimout maakte in 1992 deel uit van de STS-45 ruimtemissie en verbleef toen acht dagen in een baan om de Aarde aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis.
In 2012 bestaat de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie ter wereld, vijftig jaar. Op 5 oktober 1962 ondertekenen de vijf stichtende landen (België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden) de ESO-conventie waarna in 1965 gestart wordt met de bouw van het eerste ESO-observatorium op de berg Chinchado Nord in Chili, later bekend als La Silla.
De 5de editie van de internationale “Solar Orbiter Workshop” vindt plaats in Brugge van 10 tot 14 september 2012. De satelliet Solar Orbiter zal doen wat geen enkele andere satelliet heeft voorgedaan: uiterst dicht langs de Zon scheren. Solar Orbiter is het resultaat van een samenwerking tussen ESA en NASA. De satelliet zal gelanceerd worden in 2017 en gedurende 7 jaar gegevens van de zon verzamelen en doorsturen naar de Aarde.
De afgelopen weken stonden de Olympische Spelen in Londen wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Zelfs vanuit de ruimte werd dit gigantisch sportevenement en zijn bijhorende faciliteiten nauwlettend in de gaten gehouden. Zo slaagde de in België gebouwde microsatelliet Proba-1 er in om het Olympisch Stadium en de omgeving te fotograferen vanop een hoogte van 720 kilometer.
De overkoepelende vereniging Wallonie Espace organiseert op 26 en 27 september 2012 voor de vierde maal het Space Days evenement. Deze vierde editie vindt plaats in Luik en staat ditmaal helemaal in het teken van aardobservatie. Tijdens het Space Days evenement wil men zoveel mogelijk organisaties, bedrijven en universiteiten bij elkaar brengen die actief zijn op vlak van ruimtevaart en aardobservatie.
Als er één reden is waarom er blijvend geïnvesteerd moet worden in ruimtevaart en waarom dit boeiend is; is omdat ruimtevaart-technologie vaak zijn weg vindt naar commerciële toepassingen. Helaas vinden niet alle nieuwe ontwikkelingen en zogenaamde ‘spin-offs’ hun weg naar de samenleving door ondermeer beperkte budgetten of problemen bij het oprichten van een onderneming.
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2002 en 2009 verbleef aan boord van het internationaal ruimtestation ISS, staat binnenkort aan het hoofd van het European Astronaut Centre (EAC). Het EAC is één van de grote centra van het Europese ruimtevaartagentschap ESA en bevindt zich in Keulen, Duitsland. Sinds 1990 is het EAC verantwoordelijk voor de selectie, opleiding, medische begeleiding en training van zowel Europese ruimtevaarders die naar het ISS vliegen.
De Wase bioloog-kunstenaar Angelo Vermeulen is door de Cornell University of Hawaii geselecteerd om als enige Europeaan deel te nemen aan een gesimuleerde Marsexpeditie. De simulatie zal begin 2013 van start gaan en zal plaatsvinden op een verlaten lavaveld op Hawaï. Tijdens deze vier maanden durende simulatie zal Angelo Vermeulen samen met vijf andere geselecteerden leven in een nep-Marsbasis.
Belgische pralines zijn wereldwijd gekend om hun smaak en kwaliteit. Om deze lekkere, smaakvolle pralines te kunnen maken, hebben fabrikanten kwalitatieve suiker nodig. Tienen is in België dan ook gekend als de 'suikerstad' en het is de thuisbasis van SESVanderHave die één van de grootste producenten is van suikerbietzaden. Om suikerbieten van wereldklasse te kunnen produceren, moeten de planten tijdens hun groeiproces continu in de gaten worden gehouden.