Het is op 29 September 1988 dat SPACEBEL werd opgericht ter bevordering en ontwikkeling van de vaardigheden van België, en van het Waalse Gewest in het bijzonder, op het gebied van informatietechnologie voor de ruimtevaartindustrie. Uiteindelijke doelstelling van het nieuwe bedrijf: bijdragen tot een beter begrip van het heelal en de verbetering van het leven op aarde.
De World Space Week werd opgericht door de Verenigde Naties en wordt sinds 1999 jaarlijks over de hele wereld georganiseerd. Dit jaar zal het evenement voor de eerste keer in België plaatsvinden dankzij coördinatrice Geraldine Mariën, een Belgische jonge astronome en ruimtevaartingenieur.
Op 27 maart 2014 zal een ballon van het KMI naar de ‘rand’ van de ruimte vliegen. Onderaan de ballon zal een gondel hangen met instrumenten, die jonge leerlingen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs zullen ontwerpen en bouwen. Wil je als school meewerken aan de missie Asgard-IV? Laat het dan voor 11 november 2013 weten.
De Energetic Particle Telescope (EPT), aan boord van de in België gebouwde Proba-V satelliet, heeft de eerste metingen afgeleverd van de straling in de ruimteomgeving van de Aarde op lage hoogte. Op de eerste kaarten, die men aan de hand van de EPT-data kon samenstellen, is duidelijk de zogeheten 'Zuid-Atlantische anomalie' te zien. Dit is een gebied waar het binnenste deel van de Van Allen-gordels het aardoppervlak het dichtst nadert.
Op donderdag 5 september 2013 bracht directeur-generaal van het Europese ruimtevaartagentschap ESA Jean-Jacques Dordain samen met de Belgische Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard een bezoek aan het ESA grondstation in Redu. Dankzij dit bezoek werd het belang van het ESA ruimtevaartcentrum in de Belgische Ardennen nog maar eens onderstreept.
De gesimuleerde Marsmissie, waaraan de Belg Angelo Vermeulen heeft meegewerkt, is succesvol afgerond. Op 15 april 2013 startten de universiteiten van Cornell en Hawaï een door NASA gefinancierde Marsmissie waarbij men wou onderzoeken hoe men zogeheten voedselmoeheid bij astronauten tijdens een missie naar Mars kan vermijden.
De Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Europese ruimtevaartagentschap ESA organiseren in 2013-2014 voor de eerste keer het Belgian National Trainee Program, dat jonge Belgische ingenieurs en wetenschappers de mogelijkheid biedt om stage te lopen in een operationele afdeling van de ESA. Dat meldt BELSPO maandag in een persbericht.
CubeSats zien eruit als een kubus met zijden van 10 centimeter en wegen slechts één kilogram. Ondanks hun kleine omvang bieden deze zogeheten ‘nanosatellieten’ heel wat mogelijkheden te bieden op technologisch vlak en wetenschappelijk onderzoek. De Belgische CubeSat OUFTI-1 haalde de eerste fase van het Fly Your Satellite! Programma.
In het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel is nog tot 30 mei 2013 de vijfde zwaarste meteoriet te zien die ooit in Oost-Antarctica ontdekt werd. Belgische en Japanse wetenschappers ontdekten de bijzondere meteoriet die een gewicht heeft van achttien kilogram. Dit is de vijfde grootste meteoriet van de reeds zestienduizend verzamelde meteorieten die in het gebied al werden ontdekt.
De in België gebouwde Proba-V aardobservatiesatelliet functioneert perfect. De Vegetation-camera aan boord van de Europese satelliet werd aangeschakeld en de eerste opname werd inmiddels al ontvangen. Op deze opname, die op 15 mei 2013 werd gemaakt, is een deel van het westen van Frankrijk te zien.