Artistieke impressie van een CubeSat met daaraan het SpaceBillboard advertentiepaneel
Foto: SpaceBillboard

Drie jonge wetenschappers van de KU Leuven hebben op donderdag 9 oktober 2014 het ambitieuze 'SpaceBillboard' project voorgesteld waarmee men voor het eerst in de geschiedenis een reclamebord in de ruimte wil brengen. Dit advertentiepaneel zal deel uitmaken van een zogeheten 'CubeSat' waarmee men in een baan om de Aarde wetenschappelijk onderzoek wil verrichten.

Adverteren in de ruimte

Het project kreeg de naam ‘SpaceBillboard’ en is een uniek Belgisch project dat advertentieruimte in een baan om de Aarde aanbiedt. Nooit eerder werd een reclamepaneel in de ruimte gebracht waardoor dit project volgens de bedenkers ‘out-of-this-world’ is. Ook al is de advertentieruimte vanop Aarde niet zichtbaar, doordat dit ondermeer bij wet verboden is, toch zal deze verschillende malen per dag de Aarde rondgaan waardoor dit de snelste en hoogste advertenties ooit worden. Het ‘billboard’ zelf zal gefinancierd worden door bedrijven die een stukje ervan kunnen kopen. Zo zal dit reclamepaneel verdeeld worden in 400 vakjes die elk gaan verkocht worden aan 2 500 euro. Hoe meer vakjes een bedrijf dus koopt, hoe groter de advertentie. Uiteindelijk zal dit reclamepaneel aan een kleine satelliet bevestigd worden die door middel van een draagraket in de ruimte gebracht wordt. Indien men de satelliet en het advertentiepaneel echt in de ruimte wil brengen, moeten er minstens 200 advertentievakjes verkocht worden. Bedrijven als Electrabel & GDF Suez, Microsoft en Kinepolis hebben inmiddels al enkele advertentieblokjes aangekocht. Doordat het project ook mensen wil inspireren, kunnen ruimtevaart-enthousiastelingen een boodschap kwijt op de billboard. Zo kan iedereen een boodschap van maximaal 140 karakters doorsturen naar SpaceBillboard waarna zij ervoor zorgen dat deze in de ruimte zal terechtkomen. Per karakter betaal je 1 euro en in ruil voor de boodschap krijg je uiteindelijk een officieel certificaat. Wie interesse heeft om te adverteren of om een boodschap de ruimte in te sturen, kan dit doen via de website van het project: http://spacebillboard.com

SpaceBillboardDe drie bedenkers van het unieke project: Maarten, Tjorven and Jeroen - Foto: SpaceBillboard

CubeSat

Eenmaal het billboard volledig is verkocht, zal dit begin 2016 aan een kleine satelliet bevestigd worden waarna deze vanuit Brazilië in de ruimte zal gebracht worden. De bijhorende satelliet die men zal ontwikkelen voor dit project is een zogeheten ‘CubeSat’. Dit is een zeer kleine satelliet die de vorm van een kubus heeft en exact 10 x 10 x 10 centimeter groot is. Deze picosatellieten wegen niet meer dan 1,3 kilogram en bestaan vaak uit onderdelen die in de handel vrij te verkrijgen zijn. De standaard van 10 x 10 x 10 centimeter wordt bij CubeSats aangeduid als 1 Unit (U). Aangezien drie 1 Unit CubeSats dezelfde afmetingen hebben als één 3 Unit CubeSat is het dus ook mogelijk om een CubeSat te ontwikkelen die bestaat uit meerdere Units. De bouw van een CubeSat start meestal met de aankoop van een CubeSat Kit. Dit is een pakket waarin zich alle onderdelen bevinden zoals het chassis, de elektronica en software om te starten met de bouw en ontwikkeling van een eigen CubeSat. Dankzij hun kleine omvang en lichte massa kunnen ze dan ook heel makkelijk en vrij goedkoop in de ruimte worden gebracht met bestaande draagraketten doordat ze vaak 'meereizen' met grote satellieten. Doordat CubeSats zeer populair zijn bij universiteiten en bedrijven werden er de afgelopen jaren al vele tientallen van deze kleine satellieten in de ruimte gebracht. Velen zijn er dan ook van overtuigd dat CubeSats op termijn een zeer belangrijke rol gaan spelen op vlak van wetenschap, educatie en technologische ontwikkeling.

Marketing en wetenschap

Waar het de Belgische onderzoekers van de KU Leuven met het SpaceBillboard project echt om draait, is wetenschappelijk onderzoek en studentenprojecten financieren en in de kijker zetten. De CubeSat die men zal ontwikkelen voor het SpaceBillboard project zal 3 Units groot zijn en kan uitgerust worden met verschillende wetenschappelijke instrumenten. Met het geld dat het project ondermeer heeft verzamelt als gevolg van de verkoop van de advertentieruimte wil men de kostprijs van een lancering betalen, een grondstation bouwen en onderzoeksprojecten van de KU Leuven financieren. Zo kan een CubeSat gebruikt worden voor aardobservatie, het testen en demonstreren van nieuwe technologieën of onderzoek van de aardatmosfeer. Indien alles verloopt volgens plan, wil SpaceBillboard het advertentiepaneel begin 2016 in de ruimte brengen met behulp van een Tsyklon-4 draagraket vanop het Alcântara Launch Center in Brazilië. Eenmaal in de ruimte zal de CubeSat en het bijhorende reclamepaneel met een snelheid van 27 400 kilometer per uur ongeveer vijftien keer per dag rond de Aarde cinkelen. Hieronder kan u ook een filmpje bekijken over het SpaceBillboard project.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens