Op zaterdag 29 augustus 2009 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Discovery voor de 30ste Space Shuttle missie richting het internationaal ruimtestation ISS. Het ruimteveer vertrok om 5u59 Belgische tijd waarna het zich probleemloos tot in een lage baan om de Aarde begaf. Indien alles verloopt zoals gepland moet het ruimteveer op maandag 31 augustus aankomen bij het ISS waar het zich omstreeks 3u03 zal aan vasthechten. Aan boord van de Discovery bevinden zich zeven astronauten waaronder ook de Zweedse ruimtevaarder Christer Fuglesang. Eenmaal gekoppeld aan het ISS zal Fuglesang samen met de zes overige STS-128 astronauten verwelkomd worden door ondermeer Frank De Winne.
Dit is de vijftiende ruimtevlucht van een Europese ruimtevaarder richting ISS in acht jaar tijd. Tijdens deze STS-128 missie zal de bemanning van het ruimteveer Discovery een Multi-Purpose Logistics Module cargomodule vasthechten aan het ruimtestation. In deze module bevinden zich verschillende nieuwe wetenschappelijke instrumenten en onderdelen die de astronauten zullen onderbrengen in de verschillende bewoonbare modules van het ISS. Tijdens het verblijf van de STS-128 bemanning aan boord van het ISS zal Frank De Winne 100 dagen in de ruimte zijn.
Voor de Zweedse ruimtevaarder Christer Fuglesang is dit zijn tweede ruimtemissie naar het ISS. Deze missie kreeg de naam "Alissé" en dit is de derde maal in drie jaar tijd dat er zich twee ESA-ruimtevaarders aan boord van het internationaal ruimtestation zullen bevinden. Tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS zal Mission Specialist Christer Fuglesang samen met de Amerikaanse astronaut John Olivas deelnemen aan twee ruimtewandelingen. De belangrijkste taak van de twee ruimtevaarders tijdens deze "Extravehicular Activities" (EVA's) is het installeren van een meer dan 20 meter lange kabel aan de buitenzijde van het ISS. Deze werkzaamheden zijn van essentieel belang wanneer men begin 2010 de in Europa gebouwde Tranquility koppelingsmodule zal vasthechten aan het ISS. Daarnaast zullen Fuglesang en Olivas ook een verouderde opslagtank voor ammoniak vervangen en zullen de twee ruimtevaarders het European Technology Exposure Facility (EuTEF) experimentenplatform losmaken van het Columbus ruimtelabo. Op dit platform bevinden zich negen experimenten die de afgelopen 18 maanden werden blootgesteld aan de vijandige omgeving van de ruimte.
In het vrachtruim van het ruimteveer Discovery bevindt zich een 12,4 ton zware Multi-Purpose Logistics Module (MPLM). Deze cillindervormige cargomodule zal door middel van de robotarm van het ruimteveer tijdelijk vastgehecht worden aan de Harmony koppelingsmodule van het ruimtestation waarna de ruimtevaarders deze zullen uitladen. Binnenin deze module bevinden zich tal van nieuwe wetenschappelijke onderdelen waardoor de permanente ISS bewoners nog meer wetenschappelijk werk moeten kunnen uitvoeren. Christer Fuglesang zal verantwoordelijk tijdens deze ruimtemissie voor het uitladen van deze gevoelige onderdelen. Zo zal de tweede Europese Minus Eighty Laboratory Freezer (MELFI-2) ondergebracht worden in het Japanse Kibo ruimtelabo. In deze wetenschappelijke koelkast kan men stalen en experimenten opslaan in een zeer koude omgeving (tot -80°C). Daarnaast zullen de ruimtevaarders ook nog het Fluids Integrated Rack (FIR) en het Materials Science Research Rack (MSRR-1) onderbrengen in de Amerikaanse Destiny module en zal men het ruimtestation voorzien van een nieuwe loopband en slaapcabine. Tijdens deze 159ste Amerikaanse ruimtevlucht zal ook het in België ontwikkelde Selectable Optical Diagnostics Instrument (SODI) naar het ruimtestation gebracht worden. Dit onderdeel zal de basis vormen van drie experimenten en zal ondergebracht worden in de Amerikaanse Micro-gravity Science Glove Box (MSG). SODI werd ontwikkeld door het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert uit Kruibeke.
Tijdens deze STS-128 ruimtemissie zal de Amerikaanse ruimtevaarder Timothy Kopra vervangen worden aan boord van het ISS door Nicole Stott. Kopra maakte sinds juli van dit jaar deel uit van de ISS Expedition 20 bemanning. Voor de Amerikaanse astronaute Nicole Stott is dit haar eerste ruimtemissie en indien alles verloopt zoals gepland keert zij in november 2009 terug naar de Aarde. Stott zal gedurende haar verblijf aan boord van het ISS samen met Frank De Winne, en nog vier andere collega's, deel uitmaken van de ISS Expedition 21 bemanning.