Het is geleden van 2009 dat een Belg nog eens de ruimte inging (Frank De Winne) maar daar zal binnenkort verandering in komen. Zo maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op 23 november 2022 de nieuwe groep ESA-ruimtevaarders bekend en daar bevindt zich nu ook een Belg bij: de neurowetenschapper Raphaël Liégeois. Meer dan 22 000 mensen uit 25 Europese landen stelden zich kandidaat, waaronder ook 1 000 Belgen. Raphaël Liégeois maakt deel uit van de groep van zes kandidaten die volgend jaar al starten aan hun opleiding.
De 34-jarige Raphaël Liégeois is afkomstig uit Namen en studeerde tussen 2005 en 2015 verschillende richtingen waaronder ingenieurswetenschappen, fundamentele fysica, biomedische wetenschappen en geneeskunde. Uiteindelijk doctoreert Liégeois in de medische beeldvorming van de hersenen, onder supervisie van onder meer topneuroloog Steven Laureys. Vervolgens gaat hij als neurowetenschapper aan het werk aan de universiteit van Singapore en de befaamde Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Hij wordt ook onderzoeker en docent aan de universiteit van Genève. Uiteindelijk stelt Raphaël Liégeois zich samen met meer dan duizend andere Belgen kandidaat om deel te nemen aan de strenge selecties voor de nieuwe groep van Europese ruimtevaarders en wordt hij geselecteerd door ESA. Vanaf 2023 zal Raphaël Liégeois starten aan zijn basisopleiding in het European Astronaut Centre in Keulen waar een andere Belgische ruimtevaarder, Frank De Winne, directeur is. Na zijn opleiding zal Raphaël Liégeois een missie naar het internationale ruimtestation ISS toegewezen krijgen. Na Dirk Frimout en Frank De Winne zal Liégeois de derde Belg worden die de ruimte ingaat. Raphaël Liégeois is ook luchtballonpiloot, zweefvliegpiloot en een gediplomeerd duiker.
Tijdens de ESA mininsterconferentie in Parijs werd ook beslist dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een budget van 16,9 miljard euro krijgt van zijn lidstaten om te investeren in diverse ruimtevaartprojecten. De Belgische bijdrage wordt vanaf 2023 opgekrikt van 275 miljoen euro naar 325 miljoen euro.
Foto: ESA - P. Sebirot