De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne heeft op vrijdag 12 juni 2009 radiocontact gehad met een school in Heverlee. Omstreeks 13u38 legden leerlingen van de Vrije Basisschool Ter Bank-Egenhoven in Heverlee contact met het internationaal ruimtestation ISS dankzij het internationaal amateurradioprogramma ARISS (Amateur Radio on the International Space Station). Tijdens het contact werden aan Frank De Winne, die zich op dat moment in de Russische Zvezda module bevond, 22 vragen gesteld die de ruimtevaarder allemaal probleemloos beantwoordde. Terwijl de leerlingen de vragen stelden kon men in de grote turnzaal van de school op een groot scherm volgen waar het ISS zich op dat moment bevond. In totaal duurde het radiocontact tien minuten.
Net als bij alle andere bemande ruimtevluchten dragen ook de bewoners van het internationaal ruimtestation ISS insignes op hun kleren. Deze insignes worden 'space patches' genoemd en stellen het algemene symbool voor van een ruimtemissie. Ook voor de twee ISS crews waar Frank De Winne deel zal van uitmaken werden er space patches ontworpen. Space patches zijn al tientallen jaren een heuse traditie in de ruimtevaart en het was pas tijdens het Amerikaanse Gemini ruimteprogramma dat elke ruimtemissie een apart space patch kreeg. Vandaag de dag worden voor elke bemande en vrijwel elke onbemande ruimtemissie insignes of patches ontworpen die meestal ook te verkrijgen zijn voor de vele verzamelaars over de hele wereld. Doordat in deze ontwerpen tal van verwijzingen en symbolen te zien zijn verteld elke patch zijn eigen verhaal. In dit artikel worden de verschillende space patches of insignes besproken die Frank De Winne draagt tijdens zijn langdurig verblijf aan boord van het ISS.
Op vrijdag 29 mei 2009 koppelde de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule met Frank De Winne zich vast aan het internationaal ruimtestation ISS. De koppeling vond plaats om 14u34 Belgische tijd boven China op een hoogte van ongeveer 350 kilometer boven de Aarde. De koppeling verliep geheel automatisch en probleemloos. Roman Romanenko, Frank De Winne en Robert Thirsk openden iets meer dan een uur en dertig minuten na de koppeling het toegangsluik tussen het ISS en de Soyuz ruimtecapsule waarna ze verwelkomt werden door de drie ISS bewoners. Op een persconferentie na de koppeling benadrukten de verschillende participerende ruimtevaartorganisaties het belang van deze koppeling en missie.
Tijdens een laatste persconferentie benadrukte de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne de moeilijkheid en het nut van zijn nakende missie. De Winne vergeleek zijn eerste ruimtemissie in 2002 met zijn nieuwe missie als een sprint en een marathon. De Belg liet ook weten aan de internationale pers en andere bezoekers dat de heisa rond de zieke cameraman geen invloed heeft gehad op het verdere verloop van de missie. Gisteren werd bekend gemaakt dat een cameraman van de Vlaamse televisiezender VTM ziek was waardoor het hoofd van Russische medische dienst op Baikonur besloot de man preventief in een ziekenhuis op te nemen.
Op maandag 25 mei 2009 werd op de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan de Soyuz draagraket naar het lanceercomplex overgebracht die Frank De Winne op 27 mei in de ruimte zal brengen. Zoals gewoonlijk werd de 49 meter lange tweetraps raket in horizontale houding per spoor overgebracht van de montagehal naar het LC1 lanceerplatform. het rechtzetten van de Soyuz raket werd met enkele uren uitgesteld wegens felle rukwinden boven de lanceerbasis. Vanop dit lanceercomplex werd Joery Gagarin in 1961 ook al de eerste ruimtevaarder. De Soyuz-FG raket heeft een gewicht van 305 ton en wordt gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf TsSKB-Progress in Samara.
Wanneer Frank De Winne op 27 mei de ruimte zal ingaan, zal de Belgische ruimtevaarder verantwoordelijk zijn voor een zeer drukke agenda. Tijdens deze langdurige Europese OasISS missie zal Frank De Winne deel uitmaken en getuige zijn van enkele belangrijke hoogtepunten aangezien hij voor zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS zal verblijven. Voor het eerst zal de permanente ISS bemanning bestaan uit zes ruimtevaarders. Tijdens de laatste weken van zijn verblijf zal De Winne ook gezagvoerder zijn van het volledige ruimtestation. Dit zal de eerste maal zijn in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart dat een Europeaan gezagvoerder wordt van een ruimtestation. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van alle belangrijke gebeurtenissen die Frank De Winne te wachten staan tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS.
Op 23 april 2009 maakte het Europese ruimtevaartagentschap ESA het logo bekend voor de langdurige OasISS ruimtemissie van Frank De Winne. De Belgische ruimtevaarder zal vanaf 27 mei 2009 gedurende zes maanden in de ruimte verblijven en zal tijdens zijn verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation ISS de eerste Europese gezagvoerder worden. OasISS is de tweede Europese langdurige ISS missie. Tijdens het verblijf van De Winne aan boord van het ruimtestation zal de permanente bemanning voor het eerst bestaan uit zes ruimtevaarders en zal voor het eerst een Japanse H-II Transfer Vehicle gekoppeld worden aan het ISS. De naam 'OasISS' werd gekozen uit meer dan 520 voorstellen en werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent.
Wanneer Frank De Winne vanaf eind mei terugkeert naar het internationaal ruimtestation ISS zal hij niet enkel werken in het Europese Columbus ruimtelabo. Zo zal De Winne ook tal van taken moeten uitvoeren aan boord van het Japanse Kibo ruimtelabo dat in juni 2008 bevestigd werd aan het ISS. Onlangs volgden zowel Frank De Winne, alsook zijn Nederlandse collega André Kuipers, een opleiding in het Tsukuba Space Center in Japan om te leren werken met de Japanese Experiment Module (Kibo ruimtelabo) en de H-II Transfer Vehicle (HTV). Aangezien De Winne gedurende de laatste weken van zijn missie gezagvoerder zal zijn van het ruimtestation moet hij dan ook alle systemen en onderdelen van het ISS kennen. Het Tsukuba Space Center is één van de belangrijkste ruimtevaartcentra van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA aangezien Japan in dit centrum ondermeer zijn ruimtevaarders opleidt.