De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne is op dinsdag 1 december 2009 teruggekeerd naar de Aarde na een ruimtemissie van bijna 188 dagen. De Soyuz TMA-15 ruimtecapsule met daarin Frank De Winne, de Rus Roman Romanenko en Canadees Robert Thirsk landde om 08u15 Belgische tijd in de verlaten steppe van Kazachstan waarna de drie ruimtevaarders uit de kleine capsule gehaald werden. De terugkeer naar de Aarde duurde slechts 3,5 uur nadat het ruimtevaartuig zich om 04u56 Belgische tijd had losgemaakt van het internationaal ruimtestation ISS.
Frank De Winne keert op 1 december samen met twee collega's terug naar de Aarde. Na een verblijf van meer dan zes maanden aan boord van het internationaal ruimtestation ISS zal de Belgische ruimtevaarder terugkeren met de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule die hem in mei van dit jaar voor een tweede maal de ruimte inbracht. Doordat Frank De Winne meer dan zes maanden in een gewichtloze omgeving heeft geleefd, zal hij na zijn terugkeer een maanden lange revalidatie moeten ondergaan zodat zijn lichaam opnieuw kan recupereren.
De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne heeft op 24 november het gezag over het internationaal ruimtestation ISS overgedragen aan zijn Amerikaanse collega Jeffrey Williams. Omstreeks 16u00 Belgische tijd, net voor de toegangsluiken tussen het ruimteveer Atlantis en het ISS dichtgingen, liet Frank De Winne weten dat het een 'voorrecht, een plezier en een privilege' was om te mogen werken met een uitzonderlijke crew. De overdracht van het bevel over het ISS vond iets vroeger plaats dan normaal aangezien dit meestal gebeurt net voor de gezagvoerder terugkeert naar de Aarde.
Frank De Winne is afgelopen nacht samen met zijn overige collega's vroegtijdig uit zijn slaap gehaald omwille van een vals alarm aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Om 02u36 Belgische tijd ging plots een alarm af met de melding dat er snel drukverlies optrad aan boord van het complex. Vluchtleidingscentra in Houston, Moskou en Duitsland merkten al snel op dat het om een vals alarm ging. Onder leiding van Frank De Winne inspecteerde de bemanningsleden het ISS waarna de gezagvoerder aan de vluchtleiders liet weten dat alles veilig was.
De Expedition 21 bemanning aan boord van het internationaal ruimtestation heeft een drukke week achter de rug. Nadat op 10 november 2009 de Russische Mini-Research Module 2, beter gekend als 'Poisk', in de ruimte gebracht werd, koppelde het tuig zich twee dagen later probleemloos vast aan de Russische Zvezda module van ISS. De toegangsluiken tussen het ISS en de nieuwe koppelingsmodule werden enkele uren later plechtig geopend waarna de Russische ruimtevaarder Maxim Suraev Poisk als eerste betrad.
Op zaterdag 24 oktober 2009 bevond Frank De Winne zich 150 dagen onafgebroken in de ruimte. De OasISS missie van de Belgische ruimtevaarder gaat weldra zijn laatste maand in maar toch staan er voor Frank De Winne nog enkele belangrijke momenten te wachten. Zo zal Rusland op 10 november 2009 de Mini-Research Module 2 (MRM-2) in de ruimte brengen die zich twee dagen later moet vasthechten aan het internationaal ruimtestation ISS. Deze nieuwe kleine module zal vanaf dan dienst doen als toegangspoort bij koppelingen met Russische ruimtevaartuigen.
Rusland lanceerde in de nacht van 14 op 15 oktober 2009 zijn 35ste Progress cargomodule richting internationaal ruimtestation ISS. Het 7 ton zware onbemande ruimtevaartuig vertrok om 03u14 Belgische tijd vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan. Negen minuten later koppelde de Progress M-03M zich probleemloos los van de Soyuz draagraket waarna de zonnepanelen zich openvouwden. Aan boord van deze cargomodule bevindt zich voor 2,5 ton aan bevoorrading voor de zes en 870 kilogram aan brandstof.
De Russische kosmonaut Gennadi Padalka heeft op vrijdag 9 oktober omstreeks 21u00 Belgische tijd officeel het gezagvoerderschap over het internationaal ruimtestation ISS overgedragen aan de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. De ceremonie was rechtstreeks te zien op NASA TV en werd zoals altijd bezegeld door het luiden van een scheepsbel. Frank De Winne is hierdoor de eerste niet-Amerikaan of Rus die bevelhebber wordt van ISS. Volgens de Belgische ruimtevaarder en gewezen gevechtspiloot is dit een hele grote eer voor hemzelf, het hele Europese astronautenkorps en het Europese bemande ruimteprogramma.
Het komende weekend wordt de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne de eerste Europese gezagvoerder van het internationaal ruimtestation ISS. Op vrijdag 9 oktober zal de Expedition 21 bemanning tijdens een ceremonie officieel beginnen aan hun missie waarbij De Winne de taak van gezagvoerder zal overnemen van de Russische kosmonaut Gennadi Padalka. Dit is de eerste maal in de geschiedenis dat een niet-Amerikaan of Rus de leiding zal hebben aan boord van een ruimtestation. Afgelopen vrijdag koppelde de Soyuz TMA-16 ruimtecapsule zich vast aan het ruimtestation waardoor het ISS momenteel bemand wordt door negen ruimtevaarders.
Frank De Winne is er op donderdag 24 september in geslaagd twee belangrijke wetenschappelijke experimenten te installeren op een extern platform dat zich aan het internationaal ruimtestation ISS bevindt. De HICO-RAIDS Experiment Payload (HREP) en Superconducting Submillimetre-Wave Limb Emission Sounder (SMILES) experimenten bevonden zich aan boord van de Japanse HTV cargomodule en werden door middel van een Japanse robotarm op het Exposed Facility platform bevestigd aan het Japanse segment van het ruimtestation. Een dag eerder werd het pallet, waarop zich de twee experimenten bevonden, uit de HTV gehaald met de Canadarm2 robotarm van het ISS waarna het 'overhandigd' werd aan de kleinere Japanse robotarm die op dat moment eveneens bediend werd door Frank De Winne.