Ook al is België een klein land, toch speelt het een niet onbelangrijke rol op vlak van ruimtevaart en ruimte-onderzoek. In 2001 werd de eerste in België gebouwde satelliet in de ruimte gebracht en sindsdien werden al meer dan tien satellieten gelanceerd die in België werden gebouwd of worden gebruikt door Belgische wetenschappelijke instellingen en bedrijven. Zo werden er in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA enkele satellieten in België gebouwd en liet het Belgische ruimtevaartbedrijf Aerospacelab al enkele satellieten in de ruimte brengen om nieuwe technologieën te testen. Leer aan de hand van dit overzicht alles over de Belgische satellieten!
In april 2008 kreeg België van het Europese ruimtevaartagentschap ESA groen licht voor de ontwikkeling van de Landobs kunstmaan die later werd omgedoopt tot 'Proba-V'. Net als andere Proba-kunstmanen werd Proba-V eveneens een microsatelliet die net als Proba-1 en Proba-2 gebouwd werd door het in België gevestigde ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space (vroeger Verhaert Space) dat gevestigd is in Kruibeke.
De derde Europese PROBA kunstmaan heeft als belangrijkste doel het testen van formatievliegen in de ruimte. Deze technologie is van essentieel belang voor toekomstige Europese ruimtevaartprojecten zoals de XEUS en Darwin missies en zal bij het PROBA-3 project uitgevoerd worden door twee kleine ruimtetuigen. Dit demonstratieproject zal eveneens een wetenschappelijk doel met zich meedragen aangezien één van de twee tuigen zal voorzien worden van een verduisteringsschijf (coronograaf) voor observatie van de zon.
OUFTI staat voor 'Orbital Utility For Telecommunication Innovation' en is de naam van een Belgische nanosatelliet ontwikkeld en gebouwd door studenten aan de universiteit van Luik. Nanosatellieten zijn kleine kunstmanen die een gewicht hebben tussen de 1 en de 10 kilogram en vooral voor technologische innovatieve doeleinden gebruikt worden. Net als vele andere nanosatellieten werd het ontwerp van OUFTI-1 gebasseerd op dat van het CubeSat concept dat bestaat uit een structuur van 10x10x10 centimeter groot met een maximum gewicht van 1 kilogram.
PROBA-2 maakt deel uit van het In-Orbit Technology Demonstration Programme van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Het is de tweede kunstmaan uit een reeks van kleine en goedkope satellieten waarmee Europa zowel nieuwe technologiën wil uittesten als ook wetenschappelijk onderzoek wil met verrichten. Deze kleine kunstmaan werd ontwikkeld door een Europees consortium onder leiding van het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space uit Kruibeke dat ook al de hoofdcontractor was van de eerste PROBA kunstmaan.
PROBA staat voor “Project for On-Board Autonomy”. Het is een project van het Europese ruimtevaartagentschap ESA waarbij men nieuwe technologiën voor toekomstige Europese kunstmanen demonstreert. Halverwege de jaren 90 startte men met de ontwikkeling van deze eerste PROBA satelliet waarna het tuig op 22 oktober 2001 met succes in een baan om de Aarde gebracht werd door middel van een Indiase PSLV raket.
Aëronomie is ondermeer de studie van de fysische en chemische verschijnselen in de hoogste regionen van de aardatmosfeer. Sinds de jaren '60 kent deze wetenschap een zeer snelle groei en in België staat aëronomie al meer dan 50 jaar op de voorgrond. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) maakt onderdeel uit van het Federaal Wetenschapsbeleid en heeft in de wereld een onberispelijke reputatie op vlak van het onderzoek naar deze wetenschap.