De bemanning van de Amerikaanse STS-45 ruimtemissie, waar de eerste Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout deel van uitmaakt, bracht op donderdag 27 september 2012 een bezoek aan de KU Leuven en UGent. Het bezoek van de astronauten aan de universiteiten maakte deel uit van het Space Week 2012 evenement waarmee men een week lang de twintigste verjaardag in de kijker zette van de STS-45 ruimtemissie.
In 2012 is het twintig jaar geleden dat Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte inging. Frimout verbleef in 1992, samen met zes andere astronauten, bijna negen dagen in een baan om de Aarde aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 ruimtemissie. Deze wetenschappelijke ruimtevlucht kreeg de naam 'Atmospheric Laboratory for Applications and Science' (ATLAS-1) en stond helemaal in het teken van de interactie tussen de Zon en de atmosfeer van de Aarde.
In het Planetarium van Brussel is in aanwezigheid van de volledige STS-45 bemanning, waaronder de Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout en de de huidige NASA-directeur Charles Bolden, de aftrap gegeven van het Space Week 2012 evenement dat van maandag 24 tot en met vrijdag 28 september loopt. Space Week is een initiatief van Dirk Frimout en de Euro Space Society en heeft als doel wetenschap en ruimte-onderzoek te promoten bij jongeren.
Tijdens de Amerikaanse STS-45 Space Shuttle missie werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte. Reeds in 1986 werd Dirk Frimout al door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA geselecteerd als ladingspecialist voor de STS-45 ruimtemissie. Deze ruimtemissie ging op 24 maart 1992 van start en duurde 8 dagen, 22 uur en 9 minuten. Klik op 'Lees meer' voor een fotoreeks van deze ruimtemissie!
Deze week is het exact twintig jaar geleden dat de eerste Belg de ruimte inging. Op 24 maart 1992 werd vanop het Kennedy Space Center in Florida het Amerikaanse ruimteveer Atlantis gelanceerd met aan boord zeven astronauten waaronder de toen 51 jarige Belg Dirk Frimout. De STS-45 ruimtevlucht kreeg de naam 'Atmospheric Laboratory for Applications and Science' (ATLAS-1) en stond helemaal in het teken van wetenschappelijk atmosferisch onderzoek.