Vyoma heeft het Belgische ruimtevaartbedrijf Aerospacelab geselecteerd voor een contract voor een microsatelliet met de tweede optische payload voor Space Situational Awareness (SSA) van Vyoma, die eind 2025 gelanceerd moet worden. De missie bevordert Vyoma's 12-satellieten tellende Flamingo-constellatie, die is ontworpen voor het verzamelen en leveren van low-latency, high-fidelity SSA-gegevens vanuit de ruimte. Als onderdeel van het contract levert Aerospacelab zijn Versatile Satellite Platform-50 (VSP-50) voor de optische payload van Vyoma, en levert het de productie-, assemblage-, integratie- en testdiensten voor de missie.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 22 mei 2024 bekend gemaakt dat de Belgische ruimtevaarder Raphael Liegeois in 2026 voor de eerste maal naar het internationale ruimtestation ISS zal vliegen. Raphael Liegeois studeerde samen met vijf andere kandidaat-ruimtevaarders recent nog af van zijn basisopleiding tot ruimtevaarder. Na Dirk Frimout en Frank De Winne wordt Raphael Liegeois nu de derde Belg die officieel de ruimte zal ingaan en de tweede Belg die gedurende lange tijd zal leven en werken aan boord van het internationale ruimtstation ISS.
Aerospacelab, een snelgroeiende satellietfabrikant, heeft de eerste steen gelegd voor zijn toekomstige megafabriek. Dit is een cruciaal moment in zijn groeiproces en de basis voor een faciliteit die klaar is om Europa's grootste satellietfabriek te worden. Tijdens de openingsceremonie op 16 mei 2024 waren er onder andere de staatssecretaris Thomas Dermine, de Waalse vicevoorzitter Willy Borsus, het hoofd van het Ventures and Financing Office van het Europees Ruimteagentschap, Gianluigi Baldesi en de burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, aanwezig.
Aerospacelab heeft zijn recent gelanceerde satellieten met succes in gebruik genomen en verwerkt momenteel de gegevens van zijn VHR-satelliet (Very High Resolution). De Aerospacelab VHR-satelliet is ontworpen om beelden van het aardoppervlak vast te leggen op submeter-tot-pixelschaal en combineert gegevens uit het zichtbare spectrum. Aerospacelab lanceerde in totaal vier satellieten op de Tranporter-10 missie van SpaceX op 4 maart, waaronder drie RFS-satellieten (Radio Frequency Sensing) en één VHR-satelliet.
Op 17 April 2024, selecteerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Earth Climate Observatory (ECO), een concept voor een nieuwe ruimtemissie voor de meting van de Energie onbalans van de Aarde, een kritische klimaatsparameter, voor Faze 0 studie. ECO werd voorgesteld door een internationaal team van 12 wetenschappers, geleid door de Koninklijke Sterrenwacht van België.
De nieuwste groep astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waartoe ook de Belg Raphaël Liégeois behoort, heeft hun eenjarige basistraining succesvol afgerond. Ze werden op maandag 22 april 2024 officieel gecertificeerd in het Europees astronautencentrum van ESA bij Keulen waarmee ze de overgang maken naar volledig gekwalificeerde astronauten die in aanmerking komen voor tokeomstige bemande ruimtemissies.
Aerospacelab, een snelgroeiende satellietfabrikant, heeft vandaag de overname afgerond van AMOS, een toonaangevend bedrijf dat bekend staat om zijn opto-mechanische systemen die veel worden gebruikt in de astronomie, ruimtevaart en andere industrieën. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de twee lucht- en ruimtevaartbedrijven, die samen een nieuw tijdperk van geavanceerde ruimtetechnologieën betreden en nieuwe markten aanboren.
Honderden miljoenen mensen zullen volgende week getuige zijn van de totale zonsverduistering in Noord-Amerika, en zonnefysici van over de hele wereld stromen toe om hen te vergezellen. Eclipsen bieden een korte blik op de spookachtige omringende atmosfeer van de zon, de zonnecorona, die normaal onzichtbaar is door de schittering van de zon. Maar de corona zal binnenkort opengesteld worden voor meer langdurig onderzoek: vandaag heeft ESA in België de twee ruimtevaartuigen onthuld die deel uitmaken van de nieuwe Proba-3 missie, die gepland is om orbitale zonsverduisteringen te produceren op aanvraag.
Het is van cruciaal belang om de veranderingen in de ozonlaag en andere atmosferische gassen op te volgen. Ondanks de maatregelen die de voorbije 35 jaar werden genomen om de ozonlaag te beschermen, zal het nog verschillende decennia duren vooraleer het gat in de ozonlaag op Antarctica hersteld is. De ALTIUS-missie, geïnitieerd door België, zal de continuïteit van deze essentiële waarnemingen verzekeren vanaf 2026.
Aerospacelab, een Belgische startup die kleine satellieten produceert en exploiteert, kondigde een nieuwe samenwerking aan met de Amerikaanse startup Xona Space Systems. In het kader van de overeenkomst met Xona Space die op 19 maart 2024 werd aangekondigd, heeft Aerospacelab een contract binnengehaald voor de bouw van de eerste positionerings-, navigatie- en tijdsbepalingssatelliet (PNT) van de Amerikaanse startup. Xona Space ontwikkelt een commerciële PNT-dienst via een constellatie van satellieten in een lage baan om de aarde.