In 2009 verbleef de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne voor een tweede maal aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Tijdens zijn tweede ruimtemissie verbleef de Belg maar liefst zes maanden aan boord van het ruimtestation en werd hij de eerste Europese gezagvoerder van het ISS. Aan boord van het ruimtestation maakte hij deel uit van de Expedition 20 en 21 crews en kreeg hij er het bezoek van verschillende Amerikaanse ruimteveren en onbemande bevoorradingstuigen. Dit uitgebreid fotodagboek neemt je mee naar zowel de opleiding van Frank De Winne voor deze langdurige missie alsook naar de ruimtemissie zelf. Alvast veel kijkplezier!
Op maandagochtend 10 februari 2020 heeft een Amerikaanse Atlas V raket met succes de Europese Solar Orbiter observatiesatelliet in de ruimte gebracht. Deze onbemande ruimtesonde is Europa's nieuwste zonne-observatorium dat binnen enkele jaren onze ster moet bestuderen vanop een afstand van 'slechts' 42 miljoen kilometer. Wetenschappers hopen met de Solar Orbiter veel meer te leren over de activiteit op de zon, de deeltjes die ze de ruimte in slingert en de invloed die de zonnewind heeft op de aarde. Zo hoopt men ook meer te leren over de polen van de zon.
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ heeft een belangrijk nieuw contract afgesloten met het European Space Agency (ESA) en zal zo de Europese mogelijkheden op het gebied van operationele aardobservatie helpen uitbreiden. Met dit nieuwe contract ter waarde van € 75 miljoen zal het bedrijf meebouwen aan de ontwikkeling en de assemblage van de Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere (ALTIUS) -satelliet, in zijn nieuwe state-of-the-art cleanroomfaciliteiten in Kruibeke. QinetiQ zal een consortium van bedrijven leiden uit België, Canada, Luxemburg en Roemenië.
Zelfs drie jaar na het einde van de Rosetta-missie heeft komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko nog steeds niet al zijn geheimen prijsgegeven. Kort voor het einde van de missie kwam een komeetdeeltje terecht in de inlaatopening van het ROSINA/DFMS instrument dat bedoeld was om enkel komeetgas te bestuderen. Daarbij ontdekten de onderzoekers, inclusief wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) dat ROSINA/DFMS hielp bouwen, minder vluchtige stoffen die bekendstaan als “ammoniumzouten”. Deze ontdekking verklaart waarom kometen zo weinig stikstof lijken te bevatten: het stikstof zit gevangen in deze stoffen die moeilijk van op Aarde gedetecteerd kunnen worden. Ammoniumzouten zijn bijzonder intrigerend omdat ze mee aan de basis liggen van de bouwstenen van het leven.
Nervia en Eburonia zijn de nieuwe officiële namen van de ster HD 49674 en zijn exoplaneet. Deze namen zijn uitgekozen uit vier geselecteerde voorstellen, door meer dan 1300 deelnemers aan de Belgische stemming. In het kader van haar honderdste verjaardag, lanceerde de Internationale Astronomische Unie (IAU) de internationale wedstrijd ‘IAU100 NameExoWorlds’ die elk land in de wereld toeliet een naam te geven aan een exoplaneet en haar moederster. Voor België waren er uit alle suggesties vier geselecteerde voorstellen gekozen door een jury en iedereen mocht zijn stem uitbrengen voor zijn favoriete keuze.
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op donderdag 5 december 2019 met succes een Dragon bevoorradingstuig in de ruimte gebracht. Het ruimtevaartuig werd omstreeks 18u29 gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida en werd 10 minuten uitgezet in een lage baan om de aarde door de Falcon 9 raket. Indien alles verder vlekkeloos verloopt, moet de Dragon CRS 19 capsule op zondag 8 december 2019 vastgemaakt worden aan het internationale ruimtestation. Aan boord van dit onbemand ruimtevaartuig bevindt zich 2,6 ton aan bevoorrading en wetenschappelijke experimenten waarvan enkele in België werden ontwikkeld.
Belgische wetenschappers van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol en de Universiteit van Namen gaan in december van dit jaar raderdiertjes naar het internationale ruimtestation ISS sturen. Deze bijzondere, kleine diertjes hebben onder andere een enorme hoge stralingsweerstand. De onderzoekers gaan deze bijzondere eigenschap van deze diertjes nu onderzoeken zodat deze kennis in de toekomst kan helpen om de stralingsweerstand van ruimtevaarders te vergroten. Daarnaast kan deze studie ook bijdragen aan de studie van bestralingen bij kankerpatiënten.
Het Belgische instrument LaRa (Lander Radioscience) is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok platform van de ExoMars 2020 missie. De finale inspectie van LaRa werd eind juli uitgevoerd bij het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen (IKI), in aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende internationale organisaties.
Aard- en omgevingswetenschappers van de KU Leuven zijn er voor het eerst in geslaagd om via satellieten de sneeuwdiepte van alle berggebieden in het noordelijk halfrond in kaart te brengen. Met deze methode kunnen gebieden bestudeerd worden die niet toegankelijk zijn voor lokale metingen, zoals de Himalaya bijvoorbeeld. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in ‘Nature Communications’.
Het ruimtevaartbedrijf Qinetiq Space, dat gevestigd is in Kruibeke, heeft begin oktober 2019 een nieuwe state-of-the-art cleanroom in gebruik genomen. Door deze investering, van maar liefst 3,5 miljoen euro, beschikt QinetiQ Space nu over een cleanroom van 450 vierkante meter waarin verschillende satellieten, onderdelen van satellieten of wetenschappelijke ruimte-experimenten uitvoerig kunnen in gebouwd en getest worden.