Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana werd op 18 december de zevende Ariane 5 draagraket van dit jaar gelanceerd. De 780 ton zware Ariane 5 EGS raket vertrok om 17u26 Belgische tijd vanop het lanceercomplex ELA 3 waarna het 59 minuten later met succes een militaire spionagesatelliet uitzette in een baan om de Aarde. Helios 2B heeft een gewicht van 4,2 ton en is de tweede kunstmaan uit het Franse militaire Helios 2 programma waarin ook België, Spanje, Italië en Griekenland participeren. Dankzij de deelname van België aan het Helios 2 programma krijgt het Belgische leger sinds de lancering van de Helios 2A satelliet in december 2004 toegang tot beelden die gemaakt werden door spionagesatellieten.
Ook voor deze lancering leverden enkele Belgische bedrijven belangrijke onderdelen voor de Ariane 5 raket. Zo is de Belgische vestiging van Thales Alenia Space nabij Charleroi verantwoordelijk voor 50% van de elektronica aan boord van elke Ariane 5 raket. Het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf SABCA levert dan weer servomechanismen die de straalpijpen sturen van de Vulcain hoofdmotoren bij de Ariane 5 raketten. Daarnaast is SABCA ook verantwoordelijk voor de neuskegels van de twee EAP boosterraketten en ontwikkelt het bedrijf schokdempers tegen trillingen voor de Ariane 5 raket. De leiding over het Helios 2 programma is in handen van het Franse Directorate-General of Armaments (DGA). Daarnaast participeren België, Spanje, Italië en Griekenland elk voor 2,5% in het project en werkten er meer dan 30 Europese bedrijven mee aan de realisatie van de twee satellieten. Dankzij het succes van de eerste Helios 2 satelliet werd de droom van de Belgische militaire Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) werkelijkheid om autonoom toegang te krijgen tot discrete, integere en uiterst precieze inlichtingenbronnen die verkregen werden vanuit de ruimte. In juli 2001 engageerde België zich als officiële partner van Frankrijk in het Helios 2 programma waarna de ADIV in Evere zijn eigen infrastructuur voor beeldinterpretatie (Belgische Centrum voor Beeldinterpretatie) ter beschikking kreeg. De twee Helios 2 satellieten en hun grondsystemen werden gebouwd door EADS Astrium terwijl het Opitcal THR instrument ontwikkeld werd door Thales Alenia Space. De generale staven van de vijf deelnemende landen werkten als één team samen met het Franse Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) voor de realisatie en goede afloop van het project aangezien het CNES een ruime ervaring heeft op vlak van aardobservatie. Helios 2 is het tweede Franse militaire aardobservatiesysteem nadat in 1995 en 1999 de Helios 1A en Helios 1B satellieten in de ruimte gebracht werden. België volgde in 1995 de lancering van de eerste Helios I satelliet ook al op de voet in het kader van een inter-Europees aardobservatieprogramma.
Het Europese lanceerbedrijf Arianespace, dat verantwoordelijk is voor de lanceringen van alle Ariane raketten, heeft voor de volgende zes jaar nog 42 lanceringen gepland. In 2010 zal Arianespace starten met het lanceren van Russische Soyuz raketten vanop de Kourou lanceerbasis in Frans-Guyana. Dit was de 33ste militaire missie van een Europese Ariane raket.