Zes maanden geleden startte Aerospacelab met de bouw van zijn nieuwe Megafactory, een ultramoderne faciliteit waarvan verwacht wordt dat ze de Europese ruimtevaartproductiecapaciteiten aanzienlijk zal verbeteren. De bouw van de Megafactory begon op 16 mei 2024 en verloopt volgens schema. Om deze geavanceerde faciliteit in recordtijd (operationeel in 2026) te bouwen, hebben Aerospacelab en Sambrinvest belangrijke partnerschappen afgesloten met constructeurs, ingenieursbureaus en leveranciers van apparatuur.
Hun ervaring in geavanceerde productiefaciliteiten en de bouw van cleanrooms, evenals hun streven naar uitmuntendheid, zorgen ervoor dat we consequent de hoogste normen halen voor dit belangrijke project. Het ambitieuze Megafactory-project, dat gedragen wordt door Aerospacelab en Sambrinvest, wordt gesteund door Wallonie Entreprendre en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM Real Estate), wier engagement en middelen van doorslaggevend belang zijn geweest. “Overheidsfinanciering speelt een cruciale rol in het versnellen van de ontwikkeling van de ruimtevaart, en we hebben in België enorme steun gekregen om onze visie om satelliettechnologie van hoge kwaliteit toegankelijker te maken verder te stimuleren - massafabricage is essentieel om dit doel te bereiken”, voegt Benoît Deper toe.
Benoît Deper, CEO van Aerospacelab: “We banen de weg voor een nieuw tijdperk in satellietproductie en herdefiniëren wat het is om een ruimtevaartprimeur te zijn. Met elke mijlpaal in de ontwikkeling wordt onze visie voor de Megafactory werkelijkheid, wat niet alleen de Europese ruimtevaartindustrie aanzienlijke voordelen oplevert, maar Charleroi ook positioneert als een centrum voor innovatieve revitalisering. ” “Dit project is het meest ambitieuze en innovatieve project van Sambrinvest tot nu toe. Het weerspiegelt onze strategie en onze niet aflatende steun aan bedrijven en de groei van onze regio”, deelt Grégoire Dupuis, CEO van Sambrinvest. “Ik ben er trots op te kunnen melden dat de bouw op schema ligt, waardoor Aerospacelab in recordtijd ongekende ontwikkelingen in de industrie zal stimuleren en bovendien honderden banen zal opleveren in de regio.”
Bouwactiviteiten
Terwijl Aerospacelab zijn plannen verder uitwerkt, kondigt het zijn vertrouwde bouwpartners aan die betrokken zijn bij de eerste fase van het project: Besix-Galère (ruwbouw en afwerking), Bsolutions (studiebureau), Cegelec-VMA (speciale technieken), Cosep (bijstand projectbeheer), Europa-Levage (brugkranen), Jansen (cleanroom), Karno (geothermie en warmtenet), Office KGDVS-Reservoir A (architectuur), TRBA (omgeving en grondwerken). Hun expertise en samenwerking zullen een belangrijke rol spelen in de succesvolle voltooiing van onze faciliteit.
In de constructiefase zal de Megafactory naar verwachting enkele honderden geschoolde arbeiders ter plaatse tellen, met precieze aantallen die worden vastgesteld naarmate het project vordert. Momenteel wordt er geothermisch geboord (Karno) en zijn de graafwerkzaamheden voltooid (TRBA). Onze partner Besix-Galère heeft in totaal 562 funderingspijlers en twee grote kranen geïnstalleerd voor de verdere assemblage van structurele elementen, het vergemakkelijken van het bouwproces en het efficiënt hanteren van zware lasten. De volgende stappen bestaan uit het opstarten van de ruwbouw begin Q1 2025, eindigend met de binnenvloer van het gebouw aan het eind van Q3 2025, wanneer we overgaan op gespecialiseerde systemen, waaronder de installatie van elektrische systemen, ventilatie, verwarming en scheidingswanden voor speciale ruimtes (toewijzing van ruimtes).
Over de Megafactory
In de Megafactory zal Aerospacelab satellieten van 150 kg tot 1 ton produceren, met een capaciteit tot 500 satellieten per jaar. Met een totale oppervlakte van 20.000 vierkante meter (ongeveer twee keer een stadsblok in Manhattan), waarvan 7.000 vierkante meter productiegebied en 4.000 vierkante meter cleanroom, wordt het de grootste satellietfabriek van Europa en de derde ter wereld. Deze faciliteit, een totale investering van 100 miljoen euro, is ontworpen om niet alleen aan de huidige marktbehoeften te voldoen, maar ook om de grenzen van satelliettechnologie te verleggen.
Bron: Aerospacelab