Volgende week wordt in Gent het AstroPlant team van ESA voorgesteld. Met AstroPlant wil ESA met enthousiaste 'burgeronderzoekers' samenwerken. Ze testen verschillende soorten planten in een speciaal daarvoor ontwikkelde miniserre om te zien of ze ook in de ruimte kunnen gedijen. De ploeg zal in de ochtend van 19 januari 2018 één van deze kleine serres installeren in het Sint-Barbaracollege in het centrum van Gent. Zes leerlingen zullen vervolgens als 'burgeronderzoekers' experimenten kunnen uitvoeren. In de namiddag bezoekt het team ReaGent en GroeiNEST om er te spreken over boeiende onderwerpen zoals landbouw in de ruimte, de komst van food computers of het Internet of Things (IoT).
Ruimtelandbouw op Aarde
AstroPlant is een wetenschappelijk burgerinitiatief dat onder meer tuiners, scholen en telers van voedsel in of nabij steden inspireert om door het MELiSSA team geselecteerde zaden te laten groeien. Met behulp van een bijzondere app op een smartphone worden de bekomen gegevens naar ESA gestuurd om ze vervolgens te bewerken. MELiSSA is een ESA-project dat al meer dan 25 jaar bestudeert hoe men in de ruimte een gesloten ecosysteem kan creëren dat steunt op bacteriën, algen, planten, scheikundige elementen en natuurlijke processen. Het SCK-GEN in Mol speelt al van in het begin een belangrijke rol bij dit onderzoek. De uiteindelijke bedoeling is dat astronauten kunnen beschikken over een onbeperkte hoeveelheid zuurstof, water en voedsel in de ruimte. In het kader van MELiSSA gingen al bacteriën naar de ruimte, werd vernieuwende computersoftware ontwikkeld in verband met de groei van algen en ontwikkelt men nieuwe apparatuur voor de behandeling van water. Nu richt MELiSSA zich bij wijze van spreken tot ieder van ons met de bedoeling zoveel mogelijk informatie te bekomen over culturen die een groot potentieel vormen voor astronauten in de ruimte zoals spinazie, sla, fijne kruiden en frambozen.
ReaGent en GroeiNEST
Een van de organisaties die AstroPlant naar Gent haalde is ReaGent, een open biolabo, waar iedereen met welke achtergrond ook experimenten op het vlak van levenswetenschappen kan uitvoeren. ReaGent werkt samen met GroeiNEST, dat personen en organisaties ondersteunt die werken rond de productie, het bereiden en de verwerking van voedsel, liefst lokaal en op een ecologische, faire en gezonde manier. 'AstroPlant zorgt voor een link tussen wetenschap en publiek en verzamelt nuttige en vernieuwende gegevens door de burger te betrekken bij basisonderzoek. Dat gebeurt op perfecte wijze met ons ReaGent biolabo'. Dat zegt Niek D'Hont, een van de drijvende krachten achter het initiatief. 'AstroPlant zal in Gent letterlijk vruchtbare grond vinden want hier wil men meer sympathieke en vernieuwende projecten waarbij burgers betrokken worden. AstroPlant dekt daarbij de volledige lading.'
Bron: ESA