Het software engineering bedrijf SPACEBEL eindigt het jaar 2020 in stijl. Al sinds 2018 is de Belgische KMO op verschillende niveaus betrokken bij de Altius (Atmospheric Limb Tracker for the Investigation of the Upcoming Stratosphere) missie die de stratosfeer zal bestuderen. Onlangs heeft het Europees Ruimteagentschap (ESA) officieel een nieuw contract getekend met SPACEBEL Vlaanderen voor de levering van het grondsegment dat zal instaan voor het databeheer afkomstig van de instrumenten aan boord van de satelliet. Die operationele grondinfrastructuur zal in Redu en in Ukkel worden opgezet en er de satellietgegevens verwerken voor ze naar de verschillende gebruikers worden doorgestuurd.
Als component van het Europese "Earth Watch"-programma met hoofdzakelijk Belgische inbreng (94% van het budget), is Altius een microsatelliet die de ozonprofielen in de stratosfeer zal opvolgen. Deze nieuwe ESA-missie steunt op een initiatief van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA); ze zal ons toelaten om de samenstelling van de atmosfeer en de veranderingen van de ozonlaag in de stratosfeer te evalueren. Naast broeikasgassen zal de satelliet andere sporen van atmosferische gassen opmeten, zoals aerosolen, die de kwaliteit van de lucht op aarde aantasten. In de huidige context van uitdagingen op milieuvlak zal Altius, gedurende minimaal 3 jaar, ook een antwoord bieden op het dreigende tekort aan satellieten die de aanwezigheid van bepaalde deeltjes in onze atmosfeer kunnen monitoren. Vanuit technologisch standpunt onderscheidt Altius zich door zijn kijkrichting naar de horizon die de meting van ozonprofielen met de vereiste resolutie moet bewerkstelligen. In navolging van de Proba-familie zal de ontwikkeling en exploitatie van de toekomstige Belgische satelliet met kostenoptimalisatie gepaard gaan. De lancering is eind 2023 gepland vanuit Kourou.
Thierry du Pré-Werson, Managing Director van SPACEBEL, is vereerd om verder te kunnen bijdragen aan het succes van deze grootse ruimtemissie die, op basis van exact wetenschappelijke gegevens, het politieke beleid zal steunen, in het bijzonder met betrekking tot het Akkoord van Parijs inzake klimaatopwarming: "SPACEBEL is reeds verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Altius boordsoftware. Nu heeft ESA SPACEBEL Vlaanderen aangewezen als hoofdaannemer voor de definitie, systeemarchitectuur en integratie van het grondsegment voor het beheer van de payloadgegevens. Wij voeren deze industriële hoofdaannemersfunctie uit in samenwerking met wetenschappelijke partners van het BIRA (Brussel) en de Universiteit van Saskatchewan in Canada. B.USOC en Space Applications Systems NV maken ook deel uit van het consortium en dragen bij aan de missieplanning en operationele voorbereiding." Hij vervolgt met zekere fierheid: "Dit nieuwe project vertegenwoordigt een aanzienlijke hoeveelheid werk voor onze teams. Het betekent een enorme erkenning van de know-how van SPACEBEL als marktleider van de Europese ruimtevaartsector. Ik wil BELSPO (Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid) en ESA bedanken voor hun vertrouwen. We staan voor belangrijke uitdagingen, het is tijd om samen te werken en dit project succesvol te laten verlopen.»
Jean-Christophe Schyns, verantwoordelijke voor de opvolging van de missie bij BELSPO, benadrukt: "In dit project, dat door het BIRA werd ingeleid en door BELSPO wordt ondersteund, neemt het Belgische bedrijf QinetiQ Space de ontwikkeling van het ruimtesegment voor zijn rekening, terwijl het instrument door het Belgische OIP wordt ontworpen en ontwikkeld. Beide firma's worden door tal van onderaannemers bijgestaan, zowel in ons land als in Canada, Roemenië en het Groothertogdom Luxemburg – de 3 andere landen die aan de missie bijdragen. Het feit dat SPACEBEL Vlaanderen nu door ESA als industriële hoofdaannemer voor het Altius-grondsegment is aangesteld, bevestigt de door ons land beoogde betrokkenheid bij deze missie. Zoveel is duidelijk: vanaf de totstandkoming van het project in een BIRA-laboratorium tot de gegevensverwerking op het plateau van Ukkel wanneer de satelliet in de ruimte zal vertoeven, staat Altius voor een succesverhaal waar België terecht trots op mag zijn".
Bron: Spacebel