Met het BRAMS-netwerk van radio-ontvangstations in heel het land bestudeert het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) meteoren om de risico's voor satellieten beter in te kunnen schatten. Ook voor het onderzoek naar de chemie van de hoge atmosfeer is dit netwerk van belang. Tijdens haar verplaatsing door het zonnestelsel, botst de Aarde constant met solide deeltjes van diverse grootte met een diameter gaande van enkele microns tot enkele meters.
Onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zijn tot een opmerkelijke conclusie gekomen in verband met de Saturnusmaan Titan. Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat deze maan een enorme oceaan verbergt onder de betrekkelijk dunne korst. Indien dit klopt, zou dit de variaties in de bewegingen van Titan verklaren alsook de vraag beantwoorden waar al dat methaan in de atmosfeer van deze maan vandaan komt.
De Europese Herschel ruimtetelescoop heeft tussen 18 en 21 december 2010 de grootste en meest gedetailleerde kaart gemaakt van het Andromedastelsel. Het Andromedastelsel (ook gekend onder de naam M31) is een groot sterrenstelsel dat het dichts bij ons melkwegstelsel ligt. De unieke kaart van de Andromedanevel werd gemaakt met behulp van vijf verschillende infraroodfilters en bestrijkt een gebied dat meer dan vijftig keer zo groot is al een volle Maan.
De planetoïde 2001 MP29 heet voortaan (108953) Pieraerts. Pater Godfried Pieraerts leefde van 1908 tot 1984 en was een nobertijn in de Abdij van het Park van Leuven en de Abdij in Grimbergen. Pater Pieraerts had begin de '60 boven de gebouwen van het Fenikshof in Grimbergen zijn eigen sterrenwacht die vaak bezocht werd door ondermeer Armand Pien.
Een team onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde van de K.U.Leuven hebben met behulp van ESA's Herschel ruimtetelescoop waterdamp en koolstof ontdekt in een oude ster. Deze spectaculaire ontdekking verscheen op donderdag 2 september in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De wetenschappers hebben tot ieders verbazing in de atmosfeer van de ster CW Leonis grote hoeveelheden waterdamp ontdekt.
De 38-jarige Belgische professor Jan Cami heeft met een team van internationale wetenschappers de grootste moleculen ooit ontdekt in het heelal. De belangrijke ontdekking kwam tot stand met behulp van NASA's Spitzer ruimtetelescoop en verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Science. In de planetaire nevel Tc 1 ontdekten de onderzoekers moleculen die bestaan uit zestig koolstofatomen die gerangschikt zijn in een driedimensionale bol.
Op de Europese sterrenwacht van La Silla in Chili is een nieuwe telescoop in gebruik genomen met een unieke naam die de Belgische inbreng van dit project sterk accentueert. De TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope (TRAPPIST) moet op zoek gaan naar planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten) en zal daarnaast ook kometen onderzoeken die in een baan om de zon draaien.
Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida is op donderdag 11 februari NASA's nieuwste zonne-observatorium in de ruimte gebracht. Om 16u23 Belgische tijd werden de raketmotoren van de Atlas V draagraket tot ontbranding gebracht waarna het 3,1 ton zware Solar Dynamics Observatory (SDO) zich 108 minuten later loskoppelde van de Centaur rakettrap.
Een groep Belgische en Japanse wetenschappers trekt binnenkort naar de Zuidpool op zoek naar meteorieten. De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université libre de Bruxelles (ULB) en het Japanse National Institute of Polar Research (NIPR) zullen meer dan een maand lang op de Zuidpool de regio rondom het Prinses Elisabeth onderzoeksstation afspeuren naar zogenaamde 'zwarte stenen'.