De Europese Commissie organiseert tussen 10 april en 31 mei 2011 een tekenwedstrijd voor Belgische kinderen. De winnaar of winnares mag zijn of haar naam geven aan een satelliet van het Galileo-programma, die gelanceerd zal worden in de ruimte. Deze boeiende nieuwe tekenwedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie. Alle Belgische kinderen van negen tot elf kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Om deel te nemen moet elk kind een kunstwerkje maken over het thema 'Ruimte en ruimtevaart'. Enkele voorbeelden zijn een tekening van de aarde met andere planeten en satellieten of de lancering van de raketten met de Galileo-satellieten.
De kinderen mogen hun verbeelding de vrije loop laten en zelf het materiaal en de technieken kiezen om hun werkje te schilderen, te tekenen of te kleuren. Daarna moeten de werkjes ingescand of gefotografeerd worden, om ze te kunnen uploaden naar de website. De winnaars of winnaressen worden geselecteerd door nationale jury’s die bestaan uit astronauten en andere bekende personen. In België zal deze jury ondermeer bestaan uit Minister voor Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle en voormalig astronaut Dirk Frimout. In haar beleid hecht Minister Laruelle veel belang aan de projecten van het Europees Ruimteagentschap. Burggraaf Dirk Frimout is van in het prille begin een voorstander van het Galileo-programma: “Galileo ligt mij zeer nauw aan het hart. Al van bij het prille begin ben ik een vurige voorstander van dit Europese satelliet navigatiesysteem. Ik heb de eerste besprekingen van dit project in de bevoegde Senaatscommissie in 2002 van nabij gevolgd. Galileo is een essentiële technologische stap vooruit voor Europa. Persoonlijk ben ik gefascineerd door de enorme vooruitgang die zo’n navigatiesysteem met zich meebrengt. Ik sta nog steeds versteld van het technologisch vernuft dat die navigatie en lokalisatie tot op de meter precies mogelijk maakt. GPS en satellietnavigatie zijn in enkele jaren tijd dan ook volledig ingeburgerd geraakt in de leefwereld van zoveel mensen en velen zouden ondertussen zelf moeilijk zonder kunnen.” De winnaar of winnares wordt bekendgemaakt tijdens een officiële prijsuitreiking en ontvangt een certificaat, plus een trofee die de satelliet voorstelt die zijn of haar naam krijgt. De wedstrijd loopt in België van 10 april tot 31 mei 2011. De winnaar of winnares wordt bekendgemaakt op 29 juni. Het inschrijvingsformulier en de volledige wedstrijdvoorwaarden zijn vanaf 10 april 2011 beschikbaar op de website www.galileocontest.eu.
De Galileo-tekenwedstrijd
De Galileo-tekenwedstrijd vindt in de loop van 2011 plaats in alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Kinderen uit elk van deze landen worden ertoe aangemoedigd een kunstwerkje te maken rond het thema 'Ruimte en ruimtevaart'. De winnaar of winnares mag zijn of haar naam schenken aan een satelliet van het Galileo-programma. Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei over deze wedstijd: “Door satellietnavigatie, ruimteverkenning en –observatie wordt het onderwerp ruimte steeds belangrijker voor de burgers en voor onze economische toekomst. We willen de creativiteit van kinderen stimuleren en hen van jongs af aan enthousiast maken over de ruimte en haar mogelijkheden. We belonen die creativiteit met een unieke prijs: 27 kinderen krijgen de kans om een satelliet hun naam te geven.”
De wedstrijd start in België en Bulgarije op 10 april en wordt tijdens de maand september 2011 in de overige landen georganiseerd.
Het Galileo-programma
Het Galileo-programma is het Europese initiatief voor een eigen satellietnavigatiesysteem. Tijdens het programma zullen minstens 27 satellieten worden gelanceerd. Daarmee blijft Europa toonaangevend op het vlak van ruimtetechnologieën. Dankzij het Galileo-programma zal Europa onafhankelijk van het Amerikaanse GPS-systeem toegang krijgen tot satellietnavigatie. Het satellietsysteem biedt tal van mogelijkheden, bijvoorbeeld op het vlak van transportbeheer en toepassingen voor mobiele telefonie. De Galileo-satellieten zullen vanaf 2011 in verschillende fases worden gelanceerd totdat het netwerk compleet is.
Voor meer informatie over de wedstrijd bezoekt u deze website: www.galileocontest.eu
Meer informatie over het Galileo-satellietprogramma is beschikbaar op deze website: http://ec.europa.eu/enterprise/galileo