Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar Astropolis, het gloednieuwe ‘Space Science Center’ te Oostende, opent deze zomer eindelijk z’n deuren… Wie langs het Groene Lint in Oostende fietst of wandelt kan sinds 6 juli al terecht in het Astrocafé, en hoewel ze nog volop bezig zijn met de educatieve inrichting van het pand voorzien ze deze zomer toch al een evenement. Op donderdag 22 en vrijdag 23 juli, telkens van 10.00 tot 18.00 uur, kan men in en rond het pand terecht voor het ‘Astropolis Space Village’ evenement.
Ook het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) is daarbij aanwezig en verwent de bezoeker met maar liefst 4 activiteiten:
Radio-waarnemingen van meteoren
Elke dag dringen miljoenen kleine deeltjes de atmosfeer van de aarde binnen. ’s Nachts produceren ze soms meteoren (of vallende sterren), maar ook overdag komen deze deeltjes de aardatmosfeer binnen. Met behulp van radiowaarnemingen kunnen we ze ook detecteren. Deze techniek wordt door het BIRA al 10 jaar gebruikt met het BRAMS-netwerk. Kom live radio-waarnemingen van meteoren bekijken op de BIRA-stand en kom meer te weten over het wetenschappelijke BRAMS-project, het burgerwetenschapsproject Radio Meteor Zoo, en het recent opgestarte educatieve project MOMSTER dat middelbare scholen in staat stelt zelf meteoren te detecteren met radiowaarnemingen.
Mini-Houston: het Belgische ruimtevaartcontrolecentrum
Op 11 juni 2021 installeerde astronaut Thomas Pesquet het experiment “FOAM Coarsening 2” aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Het experiment onderzoekt de veroudering van schuim in gewichtloosheid. Sindsdien besturen de operatoren het experiment op afstand vanuit het Belgische ruimtevaartcontrolecentrum in Brussel. In de BIRA-tent zal de bezoeker het dagelijks leven van een ISS- operator kunnen ontdekken.
Virtual reality stand
Even ontsnappen aan de realiteit? Dit kan in onze VR-hoek! We bieden verschillende zomerse reisbestemmingen aan, van dicht bij de Aarde tot in de verste uithoeken van ons zonnestelsel. Laat je speurneuzenblik de atmosfeer van de Aarde verkennen, herbeleef de historische maanlanding, ga mee met de ExoMars-ruimtesonde op ontdekking naar de planeet Mars of geniet toch de komeet Churymov-Gerasimenko jouw voorkeur? Welke exotische bestemming kies jij?
Astronaut in een flits
Kruip in de huid van je favoriete Apollo11 bemanningslid en vereeuwig jezelf aan de zijde van Armstrong, Collins of Aldrin. Een kleine stap om astronaut te worden…
Daarnaast vinden uiteraard ook tal van andere activiteiten plaats:
Race naar de Maan XPO (reservatie verplicht)
Tijdens het ‘Astropolis Space Village’ evenement krijgen 400 personen in het pand een exclusieve ‘sneak preview’ van onze ‘Race naar de Maan’ XPO. Alhoewel het interactieve gedeelte van deze veelzijdige XPO nog niet operationeel zal zijn zullen de bezoekers ongetwijfeld geïntrigeerd zijn door de vele boeiende infopanelen over het maanonderzoek.
Waarneemstand
Op de waarneemstand kan men, door een reeks gespecialiseerde telescopen alsook onder deskundige begeleiding van AstroLAB Iris, 100% veilig kijken naar zonnevlekken of protuberansen.
Workshop waterraketten (reservatie verplicht)
Zin om een waterraket te bouwen? Breng dan een lege (uitgespoelde) 1,5 of 2 liter PET-fles mee (Coca Cola, Fanta of Sprite) en we leren je een waterraket bouwen die tot 40 meter hoog vliegt!
Praktisch
Het 'Astropolis Space Village' evenement, op donderdag 22 en vrijdag 23 juli, is GRATIS behalve het exclusieve bezoek aan de 'Reis naar de Maan' XPO (5€/pp). Vooraf inschrijven is verplicht voor dit bezoek (via info (at) astropolis (punt) be), evenals voor de workshop waterraketten. Meer info: https://astropolis.be/page16.html
Het Astropolis Space Village evenement kwam tot stand in een samenwerking tussen Astropolis, AstroLAB Iris (Ieper) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie (Ukkel). Met de steun van Vlaanderen, de Nationale Loterij en de stad Oostende.