De voorbereiding op een missie naar de maan vormt een unieke uitdaging: de zwaartekracht van de maan is slechts 1/6 van die van de aarde. Dit kritische verschil vereist dat astronauten een speciale training ondergaan om vertrouwd te raken met de fysieke realiteit van verminderde zwaartekracht. Traditionele trainingsmethoden, zoals in grote duikbaden of met behulp van een kraan met tegenmassa's, hebben hun nut bewezen, maar hebben belangrijke beperkingen. Enter PUPPETEER - een geavanceerd systeem voor het ontladen van de zwaartekracht, ontwikkeld door Space Applications Services in samenwerking met DLR (het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum), ontworpen om een revolutie teweeg te brengen in de astronautentraining door een nauwkeurigere en flexibelere oplossing te bieden.
Redwire Corporation, een leider in ruimte-infrastructuur voor de volgende generatie generatie ruimtevaartuigen, kondigde vandaag aan dat het de integratie afrondt en zich voorbereidt op de levering van twee satellieten voor de Proba-3 missie van de European Space Agency (ESA) later in het vierde kwartaal van dit jaar. Tegelijkertijd is Redwire in zijn ultramoderne faciliteit in Kruibeke, België, begonnen met de integratie van ruimtevaartuigen voor twee andere ESA-satellietmissies, de Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere (ALTIUS) en een van de In-Orbit Demonstration and Verification (Horizon 2020 IOD/IOV) satellieten, gefinancierd door de Europese Unie.
Dit is geen Brussels volksfeest, maar een wetenschappelijk onderzoeksproject. OMMEGANG, een acroniem voor “Observing DARK Matter and MEteoroids with Gravimeters ANd GNSS”, probeert mini-zwarte gaten die vlak langs de aarde scheren te detecteren met behulp van gegevens van GNSS-positioneringssatellieten (waaronder de GPS- en Galileo-systemen) en supergeleidende gravimeters.
Het grootschalige Europese wetenschappelijke project Einstein Telescope belooft een revolutie teweeg te brengen in ons begrip van het heelal door zwaartekrachtgolven te bestuderen. Tegelijkertijd biedt het een unieke kans voor bedrijven in de hele EMR-regio, zowel op het gebied van technologische ontwikkeling als industriële samenwerking met de universiteiten achter het project. Bedrijven kunnen deelnemen aan de cluster calls van de projecten 43 (GreenWin) and 44 (Pôle MecaTech).
Het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) en de KU Leuven in België hebben hun samenwerkingskader op het gebied van astrofysisch onderzoek uitgebreid. Beide instellingen hebben een overeenkomst getekend voor de voortzetting van de installatie van de Mercator-telescoop op het Roque de los Muchachos Observatorium (ORM), dat in 2002 operationeel werd en waarvan het observatiewerk zal worden versterkt na de installatie van een nieuw instrument genaamd MARVEL (Mercator Array for Radial Velocities).
Redwire Corporation, een leider in ruimte-infrastructuur voor de ruimte-economie van de volgende generatie, heeft vandaag aangekondigd dat het een cruciaal boordcomputersysteem levert voor de Hera-missie van het Europees Ruimteagentschap (ESA), de eerste Europese vlaggenschipmissie voor planetaire verdediging.
Aerospacelab, Inc. heeft de deuren geopend van zijn satellietproductiefaciliteit in Torrance, Californië. Deze ultramoderne faciliteit is bedoeld om de productie van satelliettechnologie te verhogen en positioneert het bedrijf om aan de groeiende vraag van de wereldwijde lucht- en ruimtevaartmarkt te voldoen. Een jaar geleden opende Aerospacelab zijn Amerikaanse aanwezigheid in Palo Alto en nu opent het de deuren van zijn eerste fabriek die ontworpen is om tegemoet te komen aan zijn groeiende Amerikaanse klantenbestand.
Het TMT International Observatory LLC (TIO) heeft in juni 2024 een contract toegekend aan AMOS voor het ontwerpen en de productie van het tertiaire spiegelondersteuningssysteem en positioneringsassemblage (M3SSPA) van de toekomstige extreem grote TMT-telescoop. Zodra de TMT-telescoop gebouwd is, zal deze een primaire spiegel van 30 meter hebben en de grootste op aarde gebaseerde telescoop zijn. Hierdoor zal dit de grootste optische telescoop op het noordelijk halfrond zijn.
Op 8 september 2024 zal een eerste satelliet van de Europese Cluster-missie (Salsa-C2) terug de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Zo eindigt een ruimteavontuur dat meer dan 24 jaar heeft geduurd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is erg trots op haar bijdrage aan deze wetenschappelijke missie waarmee wetenschappers de magnetosfeer hebben bestudeerd.
Het Colloidal Solids-instrument (COLIS), ontworpen en geproduceerd door het Redwire-team in België voor het Europees ruimteagentschap ESA, is klaar voor lancering naar het internationaal ruimtestation (ISS) als onderdeel van de NG-21 vrachtherbevoorradingsmissie. COLIS is een wetenschappelijk instrument dat ontworpen is om de oorsprong, vorming en dynamica van eiwitten, colloïdale glazen en gels te onderzoeken. Het instrument wordt ondergebracht in de Microgravity Science Glovebox aan boord van het ISS.